Krõbedad bataaditšipsid

Esileht / Määramata / Krõbedad bataaditšipsid

Ei ole vist last, keda krõbedad tšipsid külmaks jätaksid. Oma peres pole me küll kunagi poetšipside maailma lasknud endale peale valguda, kuigi vahel puhtalt huvi pärast olen ostnud krõbedaid köögiviljatšipse. Olen leidnud nii peedist, porgandist. pastinaagist, bataadist ja mitmest muust juurikast tehtud mõnusaid krõbedaid suupisteid. Nimetatud juurikate omaduseks on see, et nad muutuvad kuumutades magusaks neis sisalduva tärklise tõttu. Nii on võimalik näiteks juurviljapõlgurist lapsele (või meesolevusele 🙂 ) päris lihtsa nipiga köögivilja söömise ideed maha müüa.

Üks lihtsamaid ja kättesaadavamaid tšipside algmaterjale on bataat. Magusa ja maheda maitsega vili sobib hästi just seepärast, et tema maitses puudub paljudele juurikatele omane kergelt mõrkjas või mullane maitse. Seetõttu sobib hästi see ka kõige pirtsumatele lastele, kes kapsa või kaali puhul kipuvad lootusetud juhtumid olema.

Need tšipsid on valmistatud linnaseäädikaga, mida meil leiab M&S poest. Kui seda käepärast ei ole, sobib ka muu naturaalne veini-, siidri-, õuna vm äädikas. Linnaseäädikas valmib linnasesiirupist, kus käärimisprotsessi käigus muutuvad suhkrud pärmiseente toel esmalt alkoholiks ning siis bakterite toimel happeks. Tulemuseks on tugevamaitseline äädikas, mis tavaliselt on happesusega 5-7%. Linnaseäädikas (i.k. Malt Vinegar) on hästi tuntud ja laialdaselt kasutatav Inglismaal, kus on ta ka näiteks ajatu klassiku Fish and Chipsi üheks koostisosaks. Tugevamaitseline äädikas sobib aga ka erinevate toitude maitsestamiseks ning kasutusala on tal sama lai kui tavalistel äädikatel.
2-3 suuremat bataati
50 ml linnaseäädikat
2-3 sl meresoola
õli

Koori bataat ja tükelda võimalikult õhukesteks viiludeks. Selleks sobib nii mandoliin, kuid ka terava noaga saab lõigata õhukesi viile. Aseta ahjuplaadile küpsetuspaber ja piserda korralikult õliga üle. Tõsta bataadiviilud kilekotti, lisa linnaseäädikas  ja raputa kotitäis läbi nii, et kõik bataadiviilud oleksid äädikaga kaetud. Jäta bataadiviilud kilekotti toatemperatuurile umbes 10 minutiks seisma. Laota seejärelt bataadiviilud ahjuplaadile ühekordse kihina. Puista peale umbes pool soolakogusest ning piserda õliga. Küpseta 180 kraadi juures umbes 15-20 minutit. Jälgi bataadiviile kogu aeg, et need liialt ei pruunistuks. Vajadusel alanda temperatuuri. Tõsta plaat ahjust välja, keera bataadiviilud teistpidi, puista peale ülejäänud meresool ning küpseta teiselt poolt umbes sama kaua, kuni tšipsid on kuldsed ja krõbedad. Jahuta ning säilita õhukindlas purgis.


Retsept ilmus 2015.aasta oktoobrikuises ajakirjas Oma Maitse, kus oli juttu pikemalt linnasejahust, linnasesiirupist ja linnaseäädikast. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.