Rogan josh ehk tomatine lambahautis India moel

Esileht / Määramata / Rogan josh ehk tomatine lambahautis India moel

Rogan Josh on üks neid roogasid, mis meil ikka ja jälle kordamisele tulevad. Päritolumaaks on India ja vürtside valik seetõttu üsna iseloomulik India roogadele. Lambaliha vääristab selline toit igal juhul parimal moel. Vürtside toel maitseväge saanuna ja aeglaselt maitsed kokku haudununa suudab lambaliha jälle ja jälle üllatada. Retsepti võib jälgida üks-ühele, aga tegelikult võib ka vürtside kokkusobitamisel veidi oma enda fantaasiat ja maitsepungi usaldada. Kui roa selgroog paigas, siis tekib ka parasjagu mänguruumi.

ca 1 kg lambaliha (sobib kas abatükk või kael), tükeldatuna
2 sibulat, hakituna
pöidlasuurune jupp ingverit, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
1+1 tl Madrase karri pulbrit
1 tl kurkumit
1/2 tl tšillipulbrit
1 kaneelikang
2 karri- või loorberilehte
400 g pulk purustatud tomateid
2 dl paksemat maitsestamata jogurtit
4 dl vett
1 tl Garam Masalat
Õli
soola ja pipart
koriandrit serveerimiseks
Esmalt puhast ja tükelda lambaliha.

Mina kasutasin seekord Hiiumaa Lihatööstuse mahetalle kaela. Selliseid lihatükke võib leida Rimi Talu Toidab kauplustest nagu ka mitmeid muid häid lihatükke.

Esmalt kuumuta malmpoti põhjas õli. Maitsesta lambatükid soola ja pipraga ja prae parajalt kõrgel kuumusel kuni lambatükid on igast küljest pruunistunud. Tõsta lihatükid pannilt või potist ära.

Lisa vajadusel pannile või potti õli ning hauta sibulat keskmisel kuumusel mõned minutid. Lisa ingver, küüslauk, Madrase karri, kurkum, tšillipulber, kaneelikang ja karri- või loorberilehed. Kuumuta mõned minutid, kuni vürtsid muutuvad aromaatseks. Lisa purustatud tomatid, jogurt ja vesi ning lase keema tõusta. Kalla lammas potti tagasi koos kõikide lihamahladega. Kata pott kaanega, alanda kuumust ning hauta vähemalt 1,5 tundi. Lambaliha peaks olema korralikult pehme, vajadusel lase veel pikemalt haududa, sest valmimise aeg sõltub lamba vanuses ja lihatükist,mida kasutad. Lisa lõpuks Garam Masala ja hauta veel mõned minutid. Eemalda loorberilehed ja serveerides puista peale hakitud koriandrit. Juurde paku aurutatud riisi.

Selle küllusliku roa küpsetas minul valmis valge malmpott, millel LeCreuset kiri. Ilusake teine! Mulle isiklikult meeldib just see, et ta on matt ja valge. Tänu valgele värvile kuidagi eriti väärikas. Kusjuures sellist värvivarianti liiga palju siinkandis ja lähimaadel ei liigu ja Eestisse sattus see partii õnnelike juhuste kokkulangevuse tõttu. Sellist valget potti saab vaid HomeDecori veebipoest või siis Ülemistel tegutsevast sama firma poest Kulp. Teisi värve on loomulikult ka ja kõik omamoodi ilusad. LeCreuset poti ilu on üks asi, aga sinna juurde käib kindlasti ka täiuslik kvaliteet. Kui esmapilgul tunduvad kõik malmpotid üsna sarnased olevat, siis ajapikku selgub tõde. Ka minul on kodus paar malmist potti, mille paari aasta järel hakkavad glasuuri sisse täkked ja augud tekkima. LeCreuset malmpottide valmistamise tehnoloogia ja aastatepikkune kogemus peaks välistama selle, et mõne aja pärast tuleb uue poti järele vaadata. Garantii on eluaegne. Hetkel, kui jõulukinkide teema igati päevakorral, tasuks ehk jõuluvanale väike vihje teha. Kingitus on väärikas, seda võib lubada. Ja kui SIIT veebipoest ostes voucheri kood “isetehtud” sisestada, siis saab toodud hinnast veel miinus 15% soodustust.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.