Juustune õlleleib

Esileht / Määramata / Juustune õlleleib

See on nüüd üks selliseid katsetusi, mis kohe peale esimest proovimist läks kirja taastegemisele minevate retseptide kausta. Küpsetan ma ju kodus päris palju ja üldjoontes on pere reaktsioonid muutunud uudisküpsetistele (nagu ka uudistoitudele) üsna leigeks. See juustune õlleleib oli erandiks. Esmalt tuli koolist vanem poja, kes kõigepealt teatas, et ta süüa ei taha. Küsisin, kas sooja leiba ka mitte, mille peale ta arvas, et äkki siis paar viilu. Millest sai lõpuks neli prisket viilu, sest see leib olevat niiii hea! Kui ülejäänud pere koju jõudis, siis liitusid nad kiidukooriga ja tegid avalduse, et äkki võiks tavalise koduleiva asemel vahepeal hoopis sellist leiba teha.
See katsetuste käigus tekkinud leib on krõbeda koorega, juustuse sisu ja mõnusa õllemekiga.Mingil müstilisel moel küpsevad selle saia maitsed kokku moel, kus üks pluss üks võrdub kindlasti rohkem kui kaks. Kes ei usu, proovigu järele. Meie teeme seda õlleleiba täna jälle.

Valmistamisaeg: 1 tund
150 g täisrasvast juustu, riivituna
2,5-3 dl nisujahu
4 dl mitmevilja jahusegu (nt Veski Mati) või täisterajahu
2-3 sl pruuni suhkrut
3 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
Näpuotsaga pipart
3,5 dl Jõuluporterit (kasutasin A le Coq Jõuluporterit)
2 sl võid, sulatatuna
Soovi korral erinevaid seemneid (päevalilleseemneid, kõrvitsaseemneid, linaseemneid vm)

Sega suuremas kausis jahu, suhkur, küpsetuspulber, sool ja pipar. Sega õlu kuivainete hulka ja lisa ka juust. Sega kõik läbi. Kui tainas on liiga paks, lisa veidi õlut. Tulemuseks peaks olema parajalt paks tainas, mis tuleb vormi laiali lükata ehk mis ei valgu ise laiali. Kalla tainas võiga määritud vormi. Pintselda leiba pealt sulatatud võiga. Küpseta 180 kraadi juures ca 50 minutit, kuni leiva sisse torgatud tikk jääb puhtaks. Lase kümmekond minutit vormis jahtuda, enne kui leiva vormist välja kallad.

Retsept sündis koostöös A. Le Coq ´iga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.