Krõbedad suupistesaiad camembert juustu ja prosciuttoga.

Esileht / Määramata / Krõbedad suupistesaiad camembert juustu ja prosciuttoga.

Suupisted on minu jaoks üsna ammendamatu teema. Esmalt annab see võimaluse pea piiramatuks fantaasiaks ehk siis kombineerimiseks ei ole rangelt paigas reegleid, retsepte või koguseid. Teisalt on suupisted jälle mõnusaks peosoojendajaks ehk siis neid on näiteks hea pakkuda sel ajal, kui külalised veel kogunevad ja enne kui pearoad lauda kantakse. Või siis vahel ka iseseisva suupistelauana serveerida kui plaanis õdus õhtupoolik või pisike peolaud.

Vaatamata sellele, et suurem osa suupistetest ei eelda rangeid retsepte, on aja jooksul mul mõned lemmikud tekkinud ja jäänud aastateks püsima. Üks neist on suupiste, kus krõbedaks küpsetatud saiale saab sättida toeka viilu kreemist camemebert juustu, sinna peale õhulise prosciutto-pitsi, magusust lisab viigimari ja magushapuka maitse eest hoolitseb balsamico kreem. Tüümian kehastub siin koosluses kirsiks tordil ja viimistleb kogu komplekti kokku nauditavaks maitsete akordiks. Mõnus!
Valmistamine on aga lihtsamast lihtsam ja kui on karta, et külaliste tulekul võib kiireks minna – näiteks tööpäeva õhtul – võib krõbedad saiad lihtsalt eelmisel päeval valmis teha.
4-6-le
1 pikk sai, viiludena
head kvaliteetset extra virgin oliiviõli
meresoola helbeid
3×120 g camembert juustu (nt seda NaTurek Camembert juustu)
200 g prosciuttot, õhukeste viiludena
3-4 viigimarja, sektoritena (kui värskeid viigimarju ei õnnestu saada, kasuta pehmeid kuivatatud viigimarju või ka näiteks värsket pirni, viinamarju vm magusaid vilju)
värsket tüümiani
head kvaliteetset balsamico-kreemi (mina kasutasin SEDA Umami poolt pakutavat väga head äädikakreemi)
värskelt jahvatatud musta pipart

Lõika pikast saiast õhukesed viilud. Piserda mõlemalt poolt õliga, puista peale soolahelbeid ning rösti 200 kraadi juures mõned minutid, kuni saiad on pealt krõbedad ja seest veel pehmed. Ole tähelepanelik – saiad küpsevad kiiresti ja kõrbemine võib üsna kiirelt toimuda. Jahuta saiad. Lõika camembert juustust parajad viilud (ca 3-4 mm paksused) ja tõsta jahtunud saiadele. Tee seda piisavalt varakult, et juust jõuaks toatemperatuurini soojeneda. Nii on juust kõige kreemisem ja maitsvam. Juustule aseta õhukesed prosciuttoviilud, sinna peale viigimarjasektorid ning kõige peale väike tüümianioks. Piserda saiu oliiviõli, värskelt jahvatatud musta pipra ja balsamico-kreemiga. Serveeri kohe ja naudi koos heade sõpradega.


Retsept sündis koostöös juustutootjaga NaTurek.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.