Eriti neitslik rabarberisiirup

Esileht / Määramata / Eriti neitslik rabarberisiirup

Tea, kas olen midagi ise teinud või on lihtsalt see aasta eriti hea rabarberiaasta, aga minu linnakodu tagaaias on muidu üsna tagasihoidlikke mõõtmeid näidanud rabarberipõõsas täiesti uskumatult vohama hakanud. Kasvanud on ta seal aastaid ja igal kevadel mind rõõmustanud, aga sel aastal tulid esmalt rabarberid eriliselt vara üles (umbes samal ajal, kui teised kile alt rabarbereid veel korjasid) ja praeguseks ajahekteks on rabarberi mõõdud muutunud hiiglaslikeks. Lehti võiks kasutada vihmavarjuna ning varred on väikese lapse käsivarre läbimõõduga. Kusjuures maitselt ei ole rabarber veel sugugi selline suvine, üleküpsenud ja puitunud, vaid ikka rõõmsalt roosa ja mahlaselt mahe. Müstika! Seega naudin kättejõudnud rabarberi hooaega täiega ja sel aastal olen kohe parajalt pillav ka toorainega. Koonerdada ei ole vaja, seda enam, et maakodu rabarber on mind veel ootamas.

Vot sellised jurakad on meil sel aastal rabarberid

Mõtlesin, et sätin mõned rabarberivarred ka pildile koos siirupiga, aga ütleme nii, et proportsioonid läksid veidi käest 🙂

Kuna rabarberit on lahkelt käes, siis katsetasin seekord toorainet veidi priiskavalt käsitleva toor-rabarberisiirupiga. Tahtsin saada tulemust, mis oleks puhas nii maitselt ja mis tänu kuumutamisele ei kaotaks ka oma kasulikke omadusi. Tegelikkuses osutus see ettevõtmine sümpaatselt lihtsaks ehk siis valmistuskäiku praktiliselt ei olegi ja siirup teeb end ise valmis. Maitse on aga neitslikult puhas ja õrn. Väga hõrk ja sobib jahutavaks rüüpeks kas niisama veega lahjendades või siis ka kihisevaks limonaadiks teha, kallates peale gaseeritud vett. Pidulikel puhkudel või niisama tšillimiseks võib aga rabarberi mimoosa valmistada, milleks tuleks siirupile siis lisada proseccot, cavat või muud meelepärast vahuveini.

ca 500 g rabarbereid, koorimata ja õhukeste viiludena
2-3 dl rafineerimata roosuhkrut (võib ka rohkem panna, siis tuleb lihtsalt magusam siirup)
soovi korral vanilli, münti, kaneelipulka, ingverit vm
Tükelda rabarber ja kalla siis potti. Lisa suhkur, sega kõik läbi ja jäta jahedasse seisma. Käi vahepeal segamas, et suhkur kõik lahustuks. Minul jäi rabarber suhkruga seisma terveks ööks. Selle aja jooksul oli eraldunud juba päris palju mahla. Kurna mahl sõelal ja pigista siis käte abil rabarberitest nii palju vedelikku veel välja kui suudad. Minul jäi kahest rasvasest rabarberivarrest alles täpselt selline kogus ja tulem, nagu pildil näha.

Värvuse järgi tundub, nagu oleks rabarberit kuumtöödeldud. Tegelikult on see kõigest üle öö suhkru peal seisnud ja hiljem mahlast tühjaks pigistatud rabarber. Ehk siis suhkruküpsetatud rabarber 🙂

Kalla siirup pudelitesse. Selline siirup kardetavasti ei kõlba pikemaks säilitamiseks, kui seda just sügavkülma ei pane. Kui siirupit kohe ära ei tarvita, siis hoia seda jahedas ja proovi mõne päeva jooksul ära kasutada.
Kui soovid aga erinevaid maitsenüansse lisada, siis lisa suhkruga seisma jäetud rabarberitele näiteks münti, ingverit, vanillikaun, kaneelipul, paar tera nelki või kardemoni või muud meelepärast.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.