Jaapani miso ramen supp

Esileht / Määramata / Jaapani miso ramen supp
Ramen supp on Jaapani köögi klassik, milles on kohustulik komponent nuudlid. Tegelikult ongi ramen supil vaid kaks kohustuslikku komponenti – supileem ja nuudlid. Ülejäänud supi koostisosad varieeruvad vastavalt eelistustele ja supimeistri soovidele. Võib valmistada vegan varianti või, vastupidi, mitmest erinevast lihast või kalast supp kokku komponeerida. Nuudlitega supi idee on üle võetud Hiinast, kuid nüüdseks on ramen supil juba endal piisavalt väärikas ja pikk ajalugu, mis seotud ikkagi eelkõige Jaapaniga. Kuna kohustuslikke komponente on supis vähe, siis oleks oluline neile veidi rohkem tähelepanu pöörata. 

Need imearmsad kausid ja Jaapani motiividega kandik on pärit Zara Home poest Ülemistest


Esmalt nuudlid. Ramen nuudlid on spetsiaalsed nisujahust nuudlid, mis ei muutu leeme sees liiga pehmeks ja millel säilib mõnus tugev ja hamba all tuntav tekstuur. Originaalsed ramen nuudlid on tehtud neljast komponendist – nisujahust, soolast, veest ja kansuist. Viimatimainitu on mineraalvesi, mis on aluseline ning mistõttu soovitatakse ramen nuudleid tavaliste nuudlitega asendades lisada keeduvette veidi soodat. Õnneks on nüüd Santa Maria tootevalikus olemas spetsiaalsed ramen nuudlid, mis selle komponendi mure edukalt ära lahendavad. 
Teine oluline komponent on supi leem. Ideaalis võiks olla puljong ise keedetud ja sobib nii kana- või ka muu kondipuljong (või ka köögivilja-, mereanni- või seeneleem). Ikka korralikult ja pikalt kokku keedetud ja kondiga lihast, et tummist maitset jaguks. Maitsestada tasuks ramen supi leent aga kas sojaga, misopastaga või dashipulbriga. Või kasutada eelnevalt nimetatuid erinevates kombinatsioonides. Kõik need nimetatud lisandid annavad supile selle küllusliku ja täidlase maitse, mida nimetatakse umamiks või siis viiendaks maitseks. Jaapani toiduaineid tasub otsima minna MoMo poodi Kunderi tänaval, kus kõik olulised Jaapani maitseained olemas. Muuhulgas ka Jaapani sojakaste, misopasta ja ka dashi pulber.



2-le
2 muna, poolpehmeks keedetuna
100 g ramen nuudleid
100 g küpsetatud sea- või kanafileed, õhukeste viiludena. Väga hästi sobivad eelmisest päevast alles jäänud praejäägid
mungoa vm idusid
rohelist sibulat, hakituna
6 dl puljongit
2 sl sojakastet
1 sl saket (võid ka ära jätta)
1 tl suhkrut
1 sl heledat misopastat (misopasta asemel võid kasutada ka dashi pulbrit)
Valmista esmalt leem. Selleks sega kuuma puljongi sisse sojakaste, sake, suhkur ja misopasta. Sega kõik ühtlaseks, kuumuta keemiseni. Kontrolli maitset ja timmi see endale parajaks.
Keeda ramen nuudlid vastavalt pakendi juhisele. Kurna. Jaota nuudlid kausside vahel. Lisa kaussi õhukesteks viiludeks lõigatud liha, poolitatud muna, idud ja roheline sibul. Kalla peale kuum leem ja serveeri kohe. 
Pildil oleva ramen supi serveerisin Zara Home poest pärit imearmsatest kaussidest (need värvid on lihtsalt hädavajalikud järjest hallimaks muutuvas ilmas) ja kandikult. See Ülemiste keskuses asuv pood on minu lemmikuks saanud. Esmalt oma valikuga, mis vahetub ja uueneb pidevalt. Minu jaoks on kindlaks lemmikuks eksootiliste nõude ja kodukaupade sektsioon. Poes pakutav kaubavalik on külluslik ning erinev, võrreldes teiste samalaadsete poodidega. Reeglina nõuab selle poe külastus alati lisaaaega, et väljapandud kodukaupa vaadata, sobitada ja oma eelistused välja valida. Erinevaid nõusid, kodukaupu ja tekstiile leiab siit igale maitsele ja stiilile. Lisaks sellel lummab see kauplus ka õhustikuga, millega on vaeva nähtud. Esmalt võtab sind poodi astudes vastu aroomipilv, mis tekitab tunde, et oled ootamatult heleroosasse paradiisi sisse jalutanud. Ja muusika, mis poes mängib, on ka selline, mis kodukaunistamise jumalanna sinus kindla peale äratab. Poes viibides muutuvad hubasus, idüll, kodusoojus ja kõik need muud terminid mõneks ajaks elu kõige olulistemateks märksõnadeks. Kusjuures muusikat tasub hoolega kuulata, sest poes müüakse ka sama muusika plaate, mis poeskäigu ajal mängivad. Igal juhul on garanteeritud see, et Zara Home poest on keeruline ilma rohkem või vähem emotsionaalsete ostudeta lahkuda ja poest jälle kaubanduskeskuse saginasse astudes oled kui kristallpaleest taas tänavasaginasse sattunud. 
Kel aga pole võimalik Ülemiste Zara Home poest läbi astuda, ei tasu ka meelt heita, sest kogu kaup on olemas ka Zara Home e-poes.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.