Soojendav vürtsikas läätsesupp kookospiimaga

Esileht / Määramata / Soojendav vürtsikas läätsesupp kookospiimaga

Juba mitmendat aastat tajun seda, kuidas jahedate ilmade saabudes muutuvad väga selgelt toidueelistused ja isud. Üllatav on siinjuures see, et kuigi ootuspäraselt võiks tunduda, et külmad ilmad viivad mõtted lihasematele roogadele, hakkavad tegelikult neelud käima hoopis vürtsikate suppide ja karriroogade järele. Ikka sellised, mida tuleb enne korralikult keeta ja milles sees olevad erinevad vürtsid esmalt maitsemeeltele korraliku etenduse annavad ning siis sisemuse turvaliselt soojaks teevad. Nii ongi juhtunud, et juba mitmendat nädalat käivad isud karriroogade ja tummiste suppide järele ja poole nädala pealt avastad, et täiesti plaanivabalt oled näiteks viimased päevad puhtalt taimse toidu peal olnud.

Ega see supp nüüd just kõige fotogeenilisem ei ole, küll aga maitseb see turvaliselt ja soojendavalt. Selline lohutustoit, peale mida on jälle veidi kergem raagus puid ja lühemaks muutuvaid päevi taluda.

Üheks selliseks jaheda aja toiduks on minu jaoks saanud läätsesupp kookospiimaga. Kuna hetkel on ka kõrvitsahooaeg täies hoos, siis olen hakanud sinna ka kõrvitsatükke lisama, mis pikalt keetes supi sisse peaaegu et ära kaovad ja vaid mõnusa tekstuuri ning kergelt tuntava kõrvitsamaitse supile jätavad. Üllatusega avastasin, et minu muidu üsna valiva loomuga ja sageli köögiviljaroogasid mittetunnistav noorem laps sööb sellist läätsesuppi ka suurima heameelega. Mistõttu jõuab läätsesupp nüüd kohe eriti sageli meie toidulauale.
1 sibul, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
pöidlasuurune jupp ingverit, hakituna
1 tl madrase karripulbrit või muud karripulbrit
1/2-1 tl kurkumipulbrit
1/2-1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 porgand, riivituna
300 g kõrvitsat, tükeldatuna
2 dl pruuni läätsesid
7 dl köögiviljapuljongit (näiteks SEDA Maggi Bio aedviljapuljongit või kanapuljongit)
400 g purk purustatud tomateid
400 g purk kookospiima
õli praadimiseks
soola ja pipart
Serveerimiseks maitsestamata jogurtit ja värsket koriandrit

Maggi Bio aedviljapuljong sobib hästi neile, kes soovivad supi vegan versioonis valmistada

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning prae sibulat, küüslauku ja ingverit õlis ca 7 minutit. Lisa pannile karripulber, kurkum ja vürtsköömned ning kuumuta vürtsid mõne minuti jooksul läbi. Nii muutub vürtside maitse intensiivsemaks. Lisa pannile porgand, läätsed ja kõrvits. Sega kõik vürtsidega läbi ning kalla siis juurde kuum puljong ja tomatikonserv. Lase supil keema tõusta, alanda siis kuumust ning keeda ca 45 minutit, kuni läätsed on pehmed. Lisa kookospiim, kuumuta supp veel korra keemiseni, maitsesta soola ja pipraga.
Serveerides võid lisada supile maitsestamata jogurtit ja hakitud värsket koriandrit. Supi maitse muutub seistes ainult paremaks, kui maitsed omavahel segunevad. Seega võid suppi kohe mitme päeva portsu valmis teha või siis hoopis eelmise päeva õhtul järgmiseks päevaks supi valmis keeta.

Retsept sündis koostöös Maggiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.