Tapased. Lihtne, kiire ja maitsev moodus katta suupistelaud. Punase veini kastmes vürtsikad chorizo suupisted

Esileht / Määramata / Tapased. Lihtne, kiire ja maitsev moodus katta suupistelaud. Punase veini kastmes vürtsikad chorizo suupisted

Tapased või ka tapad on suupistete austajate jaoks kuldaväärt võimalus näpu vahelt või tikuga suhu pistetavate toitude maailmast. Tapased on eesti keeles suupisted ja seda siis Hispaania variandis. Kes vähegi Hispaanias käinud, sellel ei ole tõenäoliselt olnud võimalik mööda põigata tapaseid pakkuvaid baaridest, mida on sõna otseses mõttes Hispaanias iga nurga peal. Tapas tähendab hispaania keeles potikaant ning selle omapärase nimetuse teenisid erinevad suupisted ära seetõttu, et saia, singi või juustutükiga kaeti enne suhupistmist joogiklaas (kus kõige sagedamini leidus šerrit, aga ka veini või õlut), et kärbsed joogi sisse ei roniks. Nii lihtne see ongi!

Tapaste maailm on üsna hoomamatu, kuna tegelikult kuulub tapaste alla pea iga näpuga või tikuga suhu pistetav soe või külm suupiste. Tundub, et hispaanlased on ka ise suuremeelselt liberaalsed ega ürita tapaseid mingite piiravate raamidega defineerida. Seetõttu jääb igaühe enda otsustada, kas väike suupiste rukkileivast ja kilust koos keedetud muna rattaga on siis ikkagi tapas või mitte.
Hispaania klassikalistest tapastest rääkides satub kõige sagedamini lauale marineeritud oliive, juustu, chorizot, serrano sinki, mereande, tortillat (Hispaania omlett), sardiine, anšooviseid, erinevatest marineeritud-, grillitud- või küpsetatud köögiviljadest kuni meile nii tuttava kartulini välja, mida Hispaanias armastatakse ka friteerida või valmistada patatas bravasid. Eelnevat loetelu tuleks siiski võtta vaid täiesti ebapiisava nimekirjana kõigist lugematusest tapaste variantidest. Erineva kombinatsiooniga tapaste puhul ei hoia hispaanlsed oma fantaasiat vaka all.

Punases veinikastmes chorizot, mille retsept allpool, sobib hästi sobitada krõbedaks röstitud saia ja oliividega

See pikk jutt tapastest ei ole aga tingitud sellest, et ma hetkel oleksin Hispaaniasse sattunud, vaid tegelikult võib väikese tükikese Hispaaniast ka ilma lennukile astumata kokku panna ka Kaubamaja Toidumaailmast, kus hetkel käimas tapaste nädal. Täpsemat infot selle kohta, mis Toidumaailmas sel ajal toimumas ja milliseid häid pakkumisi sel ajal poest leiab, saab vaadata SIIT.

Siin on vaid osa valikust, mida Kaubamaja Toidumaailmast tapaste lauale võib leida

Käisin minagi tiiru Toidumaailmas ning hätta tapaste laua kokkupanemisega ei jäänud. Pigem vastupidi – kohati oli keeruline valida, sest valikut jagub igale maitsele ja stiilile. Loomulikult alustasin oliividest. Ilma nendeta ei oleks ükski tapaste laud täiuslik. Minu eelistus on alati kiviga oliivid, olgu nad siis rohelised või mustad. Tihti marineerin oliive ise, kuid vägagi maitsvad marinaadis rohelised ja mustad oliivid leidsin Toidumaailmas eripakkumiste laualt igati sõbraliku hinnaga.
Järgmine kohustuslk element tapaste laual on kindlasti ka lihavalik. Kui jääda Hispaania päritolu valiku juurde, siis võiks korvi sattuda kindlasti vürtsikas chorizo, vinnutatud serrano singi viilud ja fuet vorst. Eriti mugav on kaasa haarata aga pakend, kus juba miksitud kokku erinevad vorstid singid – nii näiteks leiab lettidelt Tapas nimelise paki, kus koos õhukeste viiludena serrano sink, chorizo- ja salchichón vorst. Neid kõiki vorste ja sinke leiab Kaubamaja Toidumaailmast suures valikus ja soovi korral ka erinevate lisanditega.
Juustudest võiks kindlasti laual olla Hispaania üks tuntumaid juuste lambapiimast Manchego juust, mida Toidumaailmast leiab kaalukaubana. Juustude puhul võiks korra ka lähemale vaadata ja lisaks Hispaania päritolu juustule korvi poetada ka võrratult puhta maitsega ja täiesti kodumaised Andre farmi juustud. Minu lemmikuks on Andre Grand. Kes pole veel proovinud, siis tasub kindlasti avastamist. Lisaks sellele on Toidumaailmas Andre farmi juustud väga hea hinnaga võrreldes kõigi teiste müügikohtadega, kus nende tooteid leida võib.

Üks lihtsamaid võimalikke suupisteid – oliiviõliga krõbedaks röstitud õhuke baguettte´i viil, manchego juust ja apelsinimarmelaad

Hästi mõnus avastus. Ideaalne juustumoos Sevilla apelisinidest

Juustud küsivad kindlasti ka juustumooside järele või siis võiks lisaks haarata mõned värsked viigimarjad, mis juustuga koos ja väikese balsamico-kreemi lisandiga annavad tõeliselt hõrgu tulemuse. Juustu juurde sobivatest moosidest jäi minule silma esmalt Sevilla apelsinidest marmelaad, mis võlub oma mõrkjasmagusa maitsebuketiga. Samas võib siinkohal ka taas kiigata kodumaitse toodete poole ja juustude, aga miks mitte ka lihade, juurde sobib hästi pakkuda ka tšilli-sibula marmelaadi, mis valminud siinsamas meie omal maal Tamme talus.
Köögiviljade kategooriast ja lisaks oliividele leiab tapaste lauale näiteks purgitäie toorjuustutäidisega rohelisi pepperonisid ja marineeritud grillitud paprikaid. Ilusad värvilised ja väga maitsvad.
Saia ei tasuks ka unustada ning suunduda tasuks ikkagi pigem värskelt küpsetatud saiade leti poole. Kui sooviks on valmistada krõbedaid suupistete aluseks olevaid saiu, on parim valik lihtne Prantsuse baguette, millest saab lõigata õhukesi viile, neid siis oliiviõliga piserdada ning ahjus krõbedaks röstida. Sel moel saab täiesti universaalsed ja laia kasutusalaga krõbesaiad, millele võib sättida pea iga eelpool nimetatud komponenti koos erinevate lisanditega.

Ka see suutäis ei vaja valmimiseks liialt jõupingutusi – krõbesai, lambajuustuga pasteet, viigimari ja sorts balsamico-kreemi

Sellise vahva lambajuustuga pasteedi leidsin tapaste nädalal eraldi väljapandud toodete seast

Kui toiduosakonnas ring tehtud, siis ei tohiks unustada ka tapaste juurde pakutavat veini. Kaubamaja toidumaailm on valiku tegemise teinud lihtsaks ka neile, kes veinide maailmas end veel väga kindlalt ei tunneks. Kui tapaste juurde jooki otsida, siis võiks eelistada Hispaania päritolu veine ehk veiniriiulite seast tuleks leida üles Hispaania veinide sektsioon. Veinivaliku lihtsustamiseks on oma soovitused jätnud mitmel korral Eesti parimaks sommeljeeks tulnud Kristjan Peäske, kelle poolt soovitatud veine valides võid olla täiesti kindel, et korvi satub igati väärikas jook. Klassikalisteks joogikaaslasteks tapaste juurde on erinevad cava´d (ideaalne mereandide ja kalaga tapaste seltsiliseks), kuiv šerri või ka punane vein. Kuna mina plaanisin kuumaks tapase suupisteks valmistada punases veinis chorizo´t, siis valisin seekord Kristjani soovitatud veinidest Ribera del Duero veini One Reserva 2012.
Et veidigi ka omalt poolt tapaste laua katmisel panustada – pakendite avamine ei lähe siinkohal arvesse – siis valmistasin ühe sooja suupiste, milleks sai punases veinis chorizo vorst, kus saab kokku vürtsikas chorizo ja kergelt mõrkjas ning magus veinikaste. Valmistada on seda suupistet sümpaatselt lihtne.

Punase veini kastmes chorizo vorst
4-le
1 sl oliiviõli
2 küüslauguküünt, tükeldatuna
2 oksa rosmariini
300 g chorizo vorsti, viiludena
2 dl punast veini
1 sl mett
värskelt jahvatatud musta pipart
Kuumuta pannil oliiviõli. Lisa küüslauk ning hauta keskmisel kuumusel minutijagu. Lisa siis rosmariin ja kuumuta veel teist samapalju. Lisa pannile chorizo ja prae kergelt läbi paari minuti jooksul. Kalla peale punane vein, lisa mesi ning keeda vaiksel tulel veini kokku, kuni see on muutunud paksuks ja siirupiseks.
Serveeri koos oliivide ja krõbedate röstitud saiaviiludega. Juurde paku punast veini.


Postitus sündis koostöös Kaubamaja Toidumaailmaga. Tapaste nädal kestab nädala lõpuni ehk 23.oktoobrini.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.