Klaarsäga. Võluv uus pereliige sägaliste perekonnas. Vardas grillituna ja võis praetuna koos suvikõrvitsanuudlitega

Esileht / Määramata / Klaarsäga. Võluv uus pereliige sägaliste perekonnas. Vardas grillituna ja võis praetuna koos suvikõrvitsanuudlitega

Alles see oli, kui angersäga tuli ja lõi laineid ning kogu kalateadlik publik rääkis uuest imeliselt puhta maitsega kalast. Ka mina avastasin enda jaoks selle valge liha ja hästi õrna magusa maitsega kala. Aasta parima toiduaine tiitli võitmine tõi suure tõenäosusega purki tehtud angersäga väga paljude eestlaste lauale. Nüüd on aga angersägale tekkinud uus järglane klaarsäga näol, kes annab muljetavaldava revanši ega jää endale nime ja tuntust teinud angersägale sugugi alla.
Klaarsäga on meil üsna eksootiline külaline ja oma päritolulult kahe Aafrika sägalise – angersäga ja Aafrika säga -ristand, kes on pärinud oma vanematelt parimad omadused. Klaarsäga on siinkandis väga värske külaline ning Eestisse jõudis ta 2016. aasta suvel. Kala kasvatatakse väga väikese ökolooglise jalajäljega Hollandi farmis. Kala liha on roosakas-valge ja mahlase lihaga, millel on puhas hõrk maitse. Klaarsäga eripäraks on tema tugev struktuur ja tihe liha, mis annab võimaluse klaarsäga ka grillida ehk siis klaarsäga ei lagune laiali, vaid küpseb vardal nagu liha.

Lisaks klaarsägale juhiksin tähelepanu hetkel minu täielikuks lemmikuks saanud halli-hõbeda-valge värvikombinatsiooniga nõudele-klaasidele, mis pärit Zara Home kauplusest Ülemiste Keskusest.

Kõike eelpool kirjapandut arvesse võttes oli ka minu huvi kohtumise vastu klaarsägaga märkimisväärselt suur. Nii mulle ükspäev ka plastist ämbrike koos eelnimet kalaga pihku pisteti. Lahkusin, ärevusest veidi kiirenenud hingamisega koju, et klaarsägaga lähemat tutvust teha. Klaarsäga on oma olemuselt, tõepoolest, hästi ilusa klaari roosaka ihuga kala, mille liha on nii nagu kirjeldatud, hästi tugev ja tihke, mistõttu saab temast lihtsa vaevaga soovitud tükke lõigata.
Esmalt otsustasingi katsetada väljareklaamitud kala grillimisega. Suvalist valget kala just vardasse ei aja, sest elu on õpetanud, et suurem osa valgeid kalasid pudeneb peale läbiküpsemist allaandlikult varda küljest laiali. Pahatihti juba grillresti vahele kuumadele sütele, mis otse väljaöelduna tähendab seda, et grillitud kala me täna paraku ei söö. Klaarsäga käitus igati grillmeistri sõbralikult ehk siis liha jäi ka peale kuumtöötlemist tugevaks ja tihkeks. Maitse oli kalal ka väga hõrk ja puhas. Just selline, mis sobib ka algajale kalasõbrale, kelle jaoks liiga “kalased” maitsed veidi tõrget tekitavad.

Vardas grillitud klaarsäga köögiviljadega
Lihtne ja alati toimiv marinaad jätab puhta maitsega kalale ruumi säraga ning ei lämmata liigse maitsebuketiga peaosalist ennast. Värvilised köögiviljad pakuvad kalale lisaks ka silmailu ning lisavad mõnusat maitset grillitud kalalihale.
ca 400 g klaarsäga fileed (nahata), tükeldatuna
2 punast sibulat, sektoritena
1 punane paprika, tükeldatuna
1 kollane paprika, tükeldatuna
Marinaad:
2-3 sl oliiviõli
poole sidruni mahl
1/2 tl tšillihelbeid
hakitud värsket peterselli
soola ja pipart
Kui grillid grillrestil, mitte grillpannil, siis leota kindlasti puidust vardaid ca 20 minutit enne grillimist vees. Grillpanni kasutades ei ole see vajalik.
Sega marinaadi ained. Tükelda kala ja köögiviljad ning sega marinaadiga. Maitsesta soola ja pipraga. Jäta ca 15 minutiks marineerima. Lükka kalatükid vaheldumisi köögiviljatükkidega vardasse. Pintselda vardaid ülejäänud marinaadiga. Grilli kuumal grillil, grillpannil või ahjus grillelemendi all mõni minut igalt küljelt kuni kala on läbi küpsenud. Ära üle küpseta, kala on parim just siis, kui ta on äsja läbi küpsenud. Serveeri kohe ja juurde võid pakkuda ürtidega külma kastet või hoopis särtsakat tšillikastet.

Maitsevõis praetud klaarsäga suvikõrvitsanuudlite ja kapparitega
Teise roana otsustasin kasutada üht kõige levinumat kala töötlemise moodust, mis võimaldab taas kalal endal särada. Teisisõnu sai kala pannile või sisse praadima sätitud. Lisandiks kalale sai sätitud suvikõrvitsanuudlid koos kapparitega. Hästi lihtne, maitsev ja tervislik roog, kus pannil maitsevõis krõbeda kooriku saanud klaarsägale tuleb seltsi pakkuma mahlased ja õrnalt hapukad suvikõrvitsanuudlid.
2-le
4 klaarsäga kala fileetükki  à ca 100-150 g
2 väiksemat suvikõrvitsat
Peotäis kappareid
2 sl võid
1 küüslauguküüs, jämedalt tükeldatuna
1-2 oksa rosmariini
veidi sidrunimahla
Soola ja pipart
Kaste suvikõrvitsale:
30 ml oliiviõli
Hakitud värsket münti
Soola ja pipart
1 sl nõrutatud ja hakitud kappareid
Veidi sidrunimahla
Veidi mett
Lõika suvikõrvitsal otsad maha ning riivi jämeda riiviga. Prae suvikõrvits mõne minuti jooksul pannil läbi kuni ta muutub läbipaistvaks. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pannilt ning hoia soojas.
Kuumuta pannil keskmisel kuumusel või ning kui või on sulanud, viska pannile küüslauk ja rosmariinioksad. Lase võid mullitama hakata ja tõsta siis või sisse praadima kalatükid. Prae mõni minut mõlemalt poolt, kuni kala on läbi küpsenud ja kuldse kooriku saanud. Praadimise ajal piserda kala sidrunimahlaga ning maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kala pannilt ning hoia soojas.
Kastme jaoks sega sidrunimahl, oliiviõli, mesi ja sool. Sega sisse hakitud münt ja kapparid (vajadusel väiksemalt tükeldatud).
Serveerimisel aseta taldrikule suvikõrvits, kalla sinna peale kastet ja kõige peale tõsta praetud klaarsäga. Puista peale veel veidi kappareid. Serveeri koheselt.

Klaarsäga kohta võid lisainfot lugeda SIIT. Klaarsäga tasub otsida Kalamajaka kauplustest.
Piltidel olevad halli-valgekirjud nõud ja tekstiilid on pärit Zara Home kauplusest Ülemistel.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.