Ürdine frittata ehk mahlane munaroog köögiviljade ja feta juustuga

Esileht / Määramata / Ürdine frittata ehk mahlane munaroog köögiviljade ja feta juustuga

Toitude maitsestamine on peenhäälestus. Kasutades kaasaegsete klassikute terminoloogiat 🙂 Minimalistlik ja üldjuhul suurepäraselt toimiv variant on klassikaline sool ja pipar. Kui aga minimalism veidi vaheldust vajab, siis tulevad mängu ürdid. Minu jaoks on ürdid maitsestamisel üsna asendamatud ja harva teen toite, kuhu ürte grammigi ei lisa. Suvisel ajal on see puhas nauding ja ürtide noppimiseks piisab sageli vaid õue peenra juurde lippamisest. Talvisel ajal on asi aga keerulisem. Poes küll pakutakse värskeid ürte, kuid oma maitseomadustelt on nad suviste maitserikaste ürtide kõrval vaid haledaks asenduseks.

Kirev köögiviljadega frittata lausa küsib ürdiste maitsete järele.

Üheks mugavaks variandiks, kuidas ürdist maitset aastaringselt toitudele lisada, on Herbamare ürdisoolad. Maitserikkad ürdisegud naturaalse meresoolaga muudavad toitude maitsestamise tõeliselt lihtsaks ja mugavaks. Herbamare toodete valmistamise eripäraks on see, et ürdid kuivatatakse koos soolaga ehk siis ürtides olev maitse ja aroom imendub soolakristallidesse ürtide kuivamisprotsessi käigus. Teisisõnu on tegemist sõna otses mõttes ürdisoolaga, mitte soola ja ürtide seguga. Ürdisoola puhul on suureks plussiks see, et maitseküllane segu aitab vähendada toidus kasutatavat soola kogust tervikuna, sest ürdid annavad juba ise piisavalt maitset.
Oleme siin oma perega katsetanud ürdisoolasid erinevates toitudes ja tuleb tunnistada, et ürdisoolade kasutusvaldkond on pea piiramatu. Magusroad ehk välja arvata. Kasutusvõimalustest rääkides võib alustada värskest võiga ja ürdisoolaga ahjusoojast rukkileivast kuni avokaado-graavilõhe salatini või salatikastme maitsestamiskomponendini välja. Sinna vahele jäävad erinevad muna-, riisi-, kala-, köögivilja ja mis-iganes road-supid. Isegi lihtsad ahju- või praekartulid saavad ürdisoolast mõnusa maitsevärvingu.

Herbamare ürdisoolasid leiab kolmes erinevas maitsekombinatsioonis:
Klassikaline Herbamare ürdisool
Trocomare ürdisool veidi teistlaadse maitsekombinatsiooniga, kus lisaks ürtidele maitset lisamas veel paprika ja mädarõigas
Herbamare tšilliga, kus ürtidele lisaks maitset andmas särtsakas tšilli.
Kõik omamoodi mõnusad ja maitseküllased. Minu lemmikuks on saanud kindlasti tšilliga ürdisool, sest tulised maitsed on lihtsalt minu nõrkus. Lastele meeldivad võrdväärselt mõlemad mittevürtsikad ürdisoolad ja hetkel on meie majas tõeline hitt leivaviil võiga ja ürdisoolaga. Lihtne ja igati toimiv.

Mina katsetasin aga ürdisooladega maitsestada köögivilja ja feta juustuga frittatat. Köögiviljad ja munaroad on kaks sellist kategooriat, mille puhul ürdisoolade sobivust või kommenteerida vaid ühe sõnaga ja see on: täiuslik.
4-le
1 punane paprika, poolitatuna
1 kollane paprika, poolitatuna
6 muna
50 ml piima
1 sibul, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
ca 100 g lehtkapsast või spinatit
100 g feta juustu
värskelt jahvatatud musta pipart
õli
Maitsestamiseks Herbamare soola (sobivad kõik kolm varianti, minu lemmikuks on tšilliga ürdisool, kes aga tulist maitset ei armasta, võib kasutada kas klassikalist Herbamaret või Trocomaret
Valmista esmalt ahjupaprikad. Selleks lõika paprikad pooleks, eemalda sisu, aseta ahjupannile lõikepool allapoole, piserda õliga ning küpseta 200 kraadi juurest ca 20 minutit, kuni paprika nahk on tumedaks tõmmanud. Tõsta ahjust välja, jahuta veidi ja eemalda siis paprikatelt nahk. Tükelda.
Klopi munad piimaga lahti ja maitsesta Herbamare soolaga.
Kuumuta pannil õli. Prae keskmisel kuumusel sibulat mõned minutid. Lisa siis küüslauk ja kuumuta veel minutijagu. Tõsta pannile tükeldatud lehtkapsas või spinat ja kuumuta läbi. Lisa pannile ka tükeldatud ahjupaprika. Maitsesta segu Herbamare soolaga. Laota köögiviljadele feta juustu tükid ja kalla peale munasegu. Jahvata peale musta pipart ja aseta pann eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde 20-25 minutiks, kuni fittata on kalgendunud ja hakkab kergelt pruunistuma. Tõsta ahjust, lõika parajateks tükkideks ja serveeri kohe.

Postitus sündis koostöö Herbamare ürdisooladega. Lähemalt saab Herbamare ja teiste Alfred Vogeli kaubamärgi all müüdavate toodete kohta teada SIIT.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.