Jõulumekiga hapukapsas Põltsamaa Kuldsega

Esileht / Määramata / Jõulumekiga hapukapsas Põltsamaa Kuldsega

Detsember rühib kiirel sammul ja heitlike ilmadega vääramatult jõulude suunas. Nagu ka eelnevatel aastatel on kõik nutikad plaanid, kuidas kõik kingid ja ettevalmistused võiks juba varakult valmis teha, jäänud vaid nutikate plaanide kategooriasse ning tegelikkuses toimub ikkagi viimasel hetkel rapsimine ning kuhjunud kohustuste kuhja all ägisemine. Ei tule ka sel aastal see detsember teisiti. Aga mis seal ikka.
Samas on kindel mis kindel, et ükskõik, milliseid tuure jõulutrall sisse ei võtaks, siis korralik potitäis hapukapsast tuleb ikka valmis teha. Pikalt ahju küpsenud, et valmiva kapsa lõhnad jõuaksid parajalt maitsemeeli kõditama hakata ning tooksid vaheldust veidi imalale piparkoogiaroomile.

Sel aastal valmisid meie selle hooaja esimesed jõulukapsad vahvas pirakas punasest savist Emile Henry ahjupotis, mis elegantselt kogu potitäiele oma olemisega pidupäevameki juurde lisas. Kui muidu tunduks potiga toidu lauale tõstmine veidi matslikuna, siis sellise jõulupunase poti võib rahulikult ka pidulauale sättida. Asetad vahepeal kaane peale ja kapsas säilib mõnusalt soojana ka siis, kui peolaua taga pikemalt istutakse.
Pott on pärit Ülemiste Keskuses asuvast Kulp poest ning, nagu mainitud, on see valminud Prantsusmaal Emile Henry tehases. Käsitööna valminud ning ülimalt rangetele kvaliteedinõuetele vastavad savinõud on üks selline idee, mis võiks ka jõulukingina kõne alla tulla. Selline vahva punane pott sobib nii ahjuhautiste, ühepajaroogade, aga ka erinevate suppide valmistamiseks. Soovi korral võib seda potti ka pliidile panna. Seda küll paraku ainult tavaliste elektri- ja keraamiliste ning gaasipliitide puhul. Induktsioonpliidid paraku savi ei tunnista. Seega peaks iga toiduvalmistamishuviline leidma potile hulganiselt kasutusvõimalusi.
Aga kapsa juurde tagasi. Jõulukapsa hautamiseks sobivad tegelikult mitmed erinevad vedelikud – olen teinud tumeda jõuluporteriga, mõduga, õunamahlaga, aga seekord sai kapsas hauduma pandud Põltsamaa Kuldse veiniga. See magusa veini iseloom sobib ideaalselt kapsa hapukat maitset tasakaalustama. Lisatavate vürtside osas võib ka olla loominguline ning patta võib lisada kõik traditsioonilisi jõulumaitseid – kaneeli, nelki, muskaati, kardemoni, ingverit, sukaadi vm meelepärast. Igaüks annab tulemuseks meeldiva ja mõnusa maitsenüansi.
Retsept ise aga järgmine:
2 kg hapukapsast (mina eelistan jätkuvalt Uus-Kongo talu hapukapsast)
500 g läbikasvanud sealiha, viilutatuna
1-2 sibulat, poolratastena
4 dl Põltsamaa Kuldse veini
1 sl soola
värskelt jahvatatud musta pipart
õli praadimiseks
meelepäraseid jõuluvürtse – ingverit, muskaati, kaneeli, sukaadi vm.

Kuumuta pannil õli ja prae sealiha koos sibulaga kuumal pannil mõlemalt poolt, kuni see on kuldse kooriku saanud. Maitsesta soola ja pipraga. Sõltuvalt panni suurusest tuleb seda tõenäoliselt teha mitmes osas. Ära panni üle koorma, muidu ei õnnestu pruunistada, vaid liha läheb pannil keema. Tõsta potti pool kapsa kogusest. Saputa kapsale veidi soola ja meelepäraseid vürtse. Säti sinna peale liha koos sibulaga ja sinna peale tõsta jällegi ülejäänud kapsas. Saputa jällegi peale soola ja vürtse Kalla kapsale peale vein ning tõsta siis kaas peale. Aseta kapsapott ahju 180 kraadi juurde vähemalt 2-3 tunniks. Vahepeal võid kapsast veidi segada, et maitsed seguneksid. Võid hautada kapsast ka madalamal temperatuuril ja pikemalt, kui aega laialt käes. Pikalt küpsenud jõulukapsas on lihtsalt VÕRRATU!
Mõnusat kapsahõngulist jõuluootust!

Selle poti leiad ka HomeDecor veebipoest SIIT. Hea uudis on see, et veebipoest ostes ja sisestades voucheri koodiks “isetehtud” saad selle toote koguni 15% soodsama hinnaga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.