Põnevaid mullijooke eelseisva aastavahetus ootuses ja mõned suupisteideed ka lisaks

Esileht / Määramata / Põnevaid mullijooke eelseisva aastavahetus ootuses ja mõned suupisteideed ka lisaks

Veel mõned päevad ja ongi põhjus joon alla tõmmata aastale 2016. Ei olnud just säravaim täht aastate reas. Ehmatusi ja kurbi hetki jagus sellesse aastasse küllaga ja eelkõige just selles osas, mis jääb kodust väljapoole. Maailm on kaame ja tõmbleb turbulentsis. Kõik, mis veel mõni aeg tagasi näis selge ja iseenesestmõistetav või, vastupidi, ilmvõimatu, on nüüd pea peale pööratud. Seetõttu oled tänulik selle eest, et sul on olemas turvalised koduseinad ja oma kallis pere, kust saad jälle usku ja jõudu ning lootust, et küll need hullud ajad ka veidi rahunevad.
Tuletad taas meelde Alliksaare aegumatud värsiread ja usud, et kunagi ehk selgub, milleks see kõik hea oli ja mis õppetundi meile maailm praegu annab:

Ei ole mõttetult elatud aegu.
Mõte ei pruugigi selguda praegu.
Vähemat, rohkemat olla ei võinuks.
Parajal määral saab elu meilt lõivuks.

Ei ole kaduvaid, kõduvaid aegu.
Alles jääb hetk, milles asume preagu.
Aeg, mis on tekkinud, enam ei haju,
kui seda jäävust ka meeled ei taju.

Vaatamata sellele kummalisele aastale, valmistume me kõik pidulikult aastanumbrit vahetama. Lapseliku ja kõigutamatu usuga, et kõik saab korda ja järgmine aasta tuleb parem. Et inimesed jälle ärkavad ja märkavad ja hoolivad ja usuvad. Homne PEAB olema parem! 
Ja et see uus ja parem saabuv aasta väärikalt vastu võtta, katame me kõik paari päeva pärast jälle lauad, mis alles äsja ägisesid verivorsti, hapukapsa ja seaprae all. Seetõttu kipuvad aastavahetuspidustust pidulauad olema kergemad ja veidi tagasihoidlikumad, kui jõululauad. Ja kindlasti ei tohi unustada ja elegantseid mullijooke, millega lahkuva aasta minemist tähistada ja uus saabuv väärikalt vastu võtta. Suupistete ja vahuveinidega kaetud laua ääres.
Mõned suupisteideed koos elegantsete jookidega on siin välja toodud, mis võiksid aastavahetuse pidulaua planeerimist ehk veidi lihtsamaks muuta. 
Mullijookide eripakkumisi leiab küll igast poest, kes aga soovib aastavahetuseks midagi tõeliselt head ja põnevat, võiks läbi astuda Sikupilli keskuses asuvast VinoRosso&Co poest, kust leiab Itaaliast pärit väärt jooke, mille hulgas ka ilus valik erinevaid mulle. 
Esmalt võiks välja tuua kaks erinevat Franciacortat. Franciacorta on Eestis seni veel paraku üsna vähetuntud, kuid äärmiselt elegantne jook. Franciacorta on pärit Lombardiast maakonnast ja see oli esimene Itaalia vahuvein, mida hakati tootma traditsioonilisel šampanjameetodil ehk siis teine käärimine toimub juba pudelis. Pikk valmimisaeg muudab Franciacortad kreemiseks, rikkalikuks ja komplekse maitsega elegantseks joogiks, mis kannatab ilma igasuguste liialdusteta välja ka võrdluse ehtsa šampanjaga. Ka hinnaklass on Franciacortal peaaegu sageli samast mastist kui šampanjade puhul. 

Joogis kasutatavateks viinamarjadeks on Chardonnay, Pinot noir ja Pinot blanc.

Lihtne ja alati toimiv suupiste. Cantaloupe melon prosciutto, palsamikreemi ja basiilikuga. Sobib hästi vahuveinidele seltsiliseks sättida

Vahuveinide lipulaeva kohta šampanjaga jagav, kuid vähetuntum Franciacorta on väärikas jook, mida aastavahetuseks varuda

VinoRosso & Co kaupluses pakutavaks üheks Franciacortaks on Franciacorta DOCG, QBlack, Quadra, milles 70% Chardonnay marja, 16% Pinot bianco ja 14% Pinot nero viinamarju. Hind on sel joogil 22.96 €
Marjad on korjatud käsitsi ja õrnalt pressitud. Seda väga peene tunnetusega jooki iseloomustab kahvatukollane värv, aroomis on tunda eksootilisi vilju, eelkõige virsikut ja ananassi. Maitse on puuviljaselt külluslik ja samas värske, hästi ilusa tasakaalu ja pikalt püsiva järelmaitsega. Selline mullijook sobib nii iseseisvaks tervitusjoogiks kui ka mereandidest või linnulihast valmistatud eelroogade või pearoogade seltsiliseks.

Elegantne rosé Franciacorta. Parajalt jõuline ja samas alati väljapeetud

Grillpannilt triibud saanud aprikoosipoolik brie juustu, proscitto ja meega

Teine ja ka väga põnev jook on Franciacorta DOCG, QRosé, Quadra, kus 63% Pinot Nero ja 37% Chardonnay 37% marja. Hinnaks on sel joogil 27.96€. See rosé on jõulisema stiili ja tihedama maitsega. Tegemist on ühtaegu nii jõulise kui õrna joogiga, kust võib leida nii granaatõuna, röstitud sarapuupähkleid ja metsmaasikaid. Hapukusmõrkja maitsenüansi annab greip ning kergelt on tunda ka röstist maitset. Jook on hästi ilusa struktuuri ja tasakaaluga, kus naiselikku Chardonnay pehmust tasakaalustab Pinot Noir marja täidlus ja iseloom. Sobib hästi nii mereandide kui ka näiteks veiseliha carpaccio juurde. Muide, Franciacorta rosé on üks kõige paindlikumaid toiduveine, mis sobib suuremal-vähemal määral pea kõikide toitudega, sest temas on nii valgele veinile iseloomulikku kergust, happesust ja värskust nagu ka punastele veinidele omast sügavust ning parajat tanniinsust.

See punane väga põnev jooks sobib joomiseks nii pikast ja peenikesest flute-tüüpi klaasist….

…kuid toidu kõrvale sobib seda pakkuda pigem punase veini klaasist. Selles klaasis avaneb see vahva jook kogu oma komplekssuses ja ilus.

Mõõdukalt mulli ka!

Hästi põnev ja väga teistmoodi vahuvein on Lambrusco DOC, Il Grasparossa della Tradizione, Tenuta Pederzana, mis valmistatud 100% Grasparossa marjast ja mille hind on 13.97€. Tegemist on modernse ja jõuluse nägemusega klassikalisest Lambruscost, mis valdavalt magusa alatooniga punane vahuvein. Puuviljadest pungil ja kreemise, kuid samas jõulise iseloomuga punane vahuvein on üsna omalaadne tegija ning kõik põnevate veinide hindajad võiksid selle suurepärase joogi ära testida. Aroomis on sel veinil puuviljad ja eelkõige magusmõrkjad kirsid koos rosmariini ja tüümianiga, maitses on vein kuiv, kohati leiab sealt lisaks puuviljadele isegi särtsakat ingverit. Lõpnoodid on selgelt tanniinise iseloomuga.

Ahjuköögiviljad röstitud paprika hummusega

Suupistelaudade klassik ja ajaproovile vastupidanud suutäis. Täidetud munad. Kaunistuseks loomulikult tomatipoolikust kübaraga kärbseseen 

Midagi eestimeelsetele – rukkikorvike suitsuräimekreemi, vutimunade ja kapparitega
Proseccode kõrgklassi kuuluv Fratelli Collavo on elegantne pidujook, aga miks mitte ka suupistelaua toitudele täiust lisav seltsiline

Väga elegantne ja üheks lemmikuks proseccoks saanud  VinoRosso & Co poes pakutav Prosecco DOC Treviso, Settolo, Fratelli Collavo on 90% Glera marjaks. Hinnaks on sel joogil 11.96€. Tegemist on väikese tootjaga, kel maad vaid viie hektari jagu. Kolm Collavo venda on veinitootmise üle võtnud oma isalt ning toodavad orgaanilist proseccot. See on õrna, kuid hästi püsiva mulliga prosecco, mis on õlgkollase värvusega. Aroom on intensiivne ja lilleline rohelise õuna ja magusa pirni nootidega. Maitselt on vahuvein küll hästi kuiv, kuid järelmaitses hakkavad õrnalt puuviljased magusad noodid keelel ootamatult mängima. Maitsebukett on hästi harmooniline ja väljapeetud. Selline vahuvein sobib ideaalselt tervitusjoogiks või siis ka köögivilja- või mereandide juurde pakkumiseks. Samuti sobib see pasta- ja riisiroogadega.


Postitus sündis koostöös VinoRosso & Co´ga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.