Ahjukana apelsini-rosmariinimarinaadis

Esileht / Määramata / Ahjukana apelsini-rosmariinimarinaadis

Apelsin ja kana on omavahel päris sõbralikes suhetes. Eriti siis, kui asi maitsestamiseks läheb. Apelsiniga maitsestatud või marineeritud kana leidub vist kõigi nende maade toitudest, kus apelsinid kasvavad (tegelikult veelgi laiemalt) ehk siis tõenäoliselt ei ole võimalik apelsiniga kana maitsestades väga põrutavat toidurevolutsiooni teha. Küll aga on mõtet seda mõnusat maitsekooslust koos erinevate lisanditega katsetada ja siin said ühes roas kokku nii apelsin kui ka rosmariin. Kooslus toimib suurepäraselt ja täiesti veatult.

6-le
1 kana (võimalusel talukana, mida leiab nt Talupoest ja ettetellimisega), ca 1,5 kg
2 dl apelsinimahla, värskelt pressituna + poolik apelsin kana sisemusse torkamiseks
2 küüslauguküünt, hakituna
1-2 sl SEDA DanSukkeri muscovadosiirupit
veidi apelsinikoore ribasid
paar oksa rosmariini, hakituna
3-4 sl SEDA Mueloliva picuda oliiviõli või muud head oliiviõli
soola ja pipart
Alusta esmalt sellest, et pressi apelsinidest mahl, aseta see tulele ja keeda umbes poole võrra kokku (mahla kogusest peab jääma alles pool). See aitab maitset intensiivsemaks muuta. Jahuta veidi ja lisa siis hakitud küüslauk, mesi, apelsinikoore ribad, hakitud rosmariin ja oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga. Kuivata kana majapidamispaberiga, määri kana saadud seguga seest ja väljast sisse ja jäta umbes tunniks marineerima. Torka kanale sisse poolik apelsin.

Kana marinaadis kasutatud oliiviõli pärineb Oliva.ee valikust ja on kõrgelt hinnatud väga kvaliteetne õli, mille maitses nii rohelisi noote kui ka parajalt mõrkjust ning hapukust

Kuumuta ahi 180-200 kraadini. Aseta kana ahjupotti, nirista veel oliiviõliga üle ja küpseta ca 1,5-2 tundi vastavalt kana suurusele. Kaste aeg-ajalt kana praemahladega. Kaanega kanaküpsetamise potis võid esimese tunni küpsetada kana kaane all ja teisel tunnil pruunistada kana ilma kaaneta.


Retsept sündis koostöös DanSukkeriga. Kana valmistamiseks kasutan SEDA Emile Henry savist kanapotti, mille abil valmiv ahjukana on seest mahlane ja samast krõbedaks küpsenud nahaga. Hea uudis on see, et hetkel on see ahjupott saadaval väga sõbraliku hinnaga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.