Väike improvisatsioon šokolaadi, kohvi, karamelli ja apelsiniga. Peaaegu jahuvaba šokolaadikook

Esileht / Määramata / Väike improvisatsioon šokolaadi, kohvi, karamelli ja apelsiniga. Peaaegu jahuvaba šokolaadikook

Veriapelsinide hooaeg on lõpuks käes. Tunnistan, et juba aastavahetusest saati käin ja luusisin puuviljaosakondes uurides, kas veriapelsine ka juba on. Mandariinidest sai jõulude ajal ikka korralikult isu ära söödud ja nüüd olen olnud kärsitult veriapelsinide hooaja ootel. Ja ei pidanud pettuma – nad on kohal! Sel aastal isegi nii õnnestunult, et üks kastitäis ülivärskeid (8 päeva tagasi korjatud!) Sitsiiliast korjatud veriapelsine toodi mulle isegi koju kätte. Oi seda õnne!
Loomulikult sõime me mõnuga neid apelsine ka niisama, kuid ei saa midagi parata, et ka hetkel on kõik koogid, salatid ja desserdid tugevalt veriapelsinide poole kaldu.

Nii ka see šokolaadikook, kus saavad kokku kohv, karamell ja apelsin. Hästi mõnus kooslus ja maitsev kooskõla. Mõrkjasmagusale kohvi-šokolaadikoogile lisavad maitsevärvingut magus ja apelsinikooremõrkjas karamelli-apelsinikaste ning loomulikult tuleks koogile lahke käega troonima sättida fileeritud apelsini viilud. Kui käepärast on vanillijäätist, siis sobib ka selle pall koogikõrvaseks sättida.

Karamelli-apelsinikaste on mõnus täiendus šokolaadi-kohvikoogile

150 g võid
200 g tumedat (vähemalt 70%-list) šokolaadi
5-6 kuhjaga supilusikatäit SEDA Monbana karamellise kakaojoogi pulbrit (kui seda käepärast ei ole, lisa 3- sl suhkrut + 2 sl kakaod)
50 ml väga kanget espressot (eelistan Lavazza kohvi)
2-3 sl Vana Tallinna likööri
5 muna
1 sl täistera speltajahu
Koogi valmistamiseks sulata esmalt või koos šokolaadiga ühtlaseks. Jahuta veidi ja lisa kakaojoogi pulber, espresso ja liköör. Sega läbi ja lisa siis ükshaaval munad. Viimasena sega sisse jahu. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (24 cm). Küpseta 180-200 kraadi juures 25-30 minutit. Kook peaks ahjust välja võttes olema keskelt veel kergelt vedel. Lase veidi jahtuda ja serveeri koos karamellikastme ja apelsinidega. Soovi korral lisa ka vanillijäätist.

Monbana šokolaadijoogi pulber annab koogile nii magususe kui ka karamellise lisamaitse

Karamellikaste:
2 dl suhkrut
0,5 dl vett
1 dl värskelt pressitud apelsinimahla
1 tl värskelt riivitud apelsinikoort

Kastme valmistamiseks sega omavahel suhkur ja vesi. Kuumuta vaiksel kuumusel, kuni suhkur on sulanud. Tõsta kuumust ja kuumuta ilma segamata, kuni suhkur hakkab karamellistuma ja omandab merevaigu värvi. Võid vahepeale panni veidi keerutada, et karamell ühtlaselt pruunistuks. Kalla ettevaatlikult juurde apelsinimahl (esmalt paugub kuum karamell üsna korralikult) ja lisa ka apelsinikoor. Sega ja kuumuta vaiksel kuumusel, kuni kaste on ühtlane ja karamelli tükid sulanud. Jahuta ja hoia kaanetatult.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.