Midagi tõelistele peedisõpradele. Hautis peedi ja beluga läätsedega

Esileht / Määramata / Midagi tõelistele peedisõpradele. Hautis peedi ja beluga läätsedega

Mõned road on lihtsalt nii ägedad. Lisaks maitseelamusele pakub naudingut ka lihtsalt lahe välimus Üks selline mõnusa kiiksuga roog on kindlasti beluga läätsedest ja peedist pada. Üllatavalt maitsev. Peeti pajaroa komponendina ei ole ma just liiga sageli kasutanud, aga see katsetus annab küll ainest uute koosluste järeleproovimiseks. Beluga läätsesid nimetatakse läätsede kaaviariks, mis oma pähklise maitsega on kohe eriti mõnusa mekiga.

Kuna peet kipub teiste toitudega kokku pannes käituma nii, et peedi oma värvus tuhmub värvides samal ajal kõrvalrollides olevad viljad roosakaks, siis siin pajaroas aitab värvi tuhmumist vältida lisatud peedimahl. Tulemseks on reipalt lillakas tume pajaroog, mida sobib nii iseseisva roana süüa, aga mis sobib hästi ka liha- või kala juurde kõrvalroaks või siis ka näiteks feta- või kitsejuustu lisades tummisemaks toiduks muuta. Läätsesid tasuks aga süüa seetõttu, et tegemist on täisväärtusliku, mineraalainetest ja B-rühma vitamiinidest ning kiudainetest pungil toiduainega, mis täidab hästi kõhtu ja valmib kiiresti. Läätsed on hästi väärtuslik taimne valguallikas taimetoitlust ja veganlust viljelevate inimeste jaoks.
3 sl oliiviõli + lisaks peale nirisamiseks (kasutasin SEDA suurepärast ja auhinnatud oliiviõli Oliva.ee valikust)
2 sibulat, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
1 porgand, tükeldatuna
2-3 vart sellerit, tükeldatuna
1 suurem või paar keskmise suurusega peeti, tükeldatuna
paar oksa tüümani
paar loorberilehte
3 dl beluga läätsesid (võid asendada ka teiste läätsedega)
1 330 ml pudel peedimahla (võid ka ise valmistada, kui mahlapress käepärast)
0,7 l köögiviljapuljongit, kuumana
soola ja pipart
paar sortsu palsamiveiniäädikat

Add caption

Tõeliselt maitsev oliiviõli, mida sobib kasutada lausa maitseainena. Seetõttu nirista pajaroale veel lahke käega oliiviõli enne serveerimist. Täpsemat infot selle ahinnatud oliiviõli kohta leiad SIIT

Kuumuta pannil või potis keskmisel kuumusel oliiviõli ning lisa sinna ka sibul, porgand, seller ja peet. Hauta paar minutit ja lisa siis küüslauk, läätsed, tüümian ja loorber ning hauta veel paar minutit. Lisa siis kuum puljong. Kata kaanega, alanda kuumust ja hauta kaane all umbes 30 minutit. Lisa peedimahl, maitsesta soola ja pipraga ning hauta veel ca 15 minutit. Kui hautis liiga kuivaks tõmbab, lisa veel puljongit või vett. Kui vedelikku tundub, vastupidi, liiga palju olevat, lase ilma kaaneta veidi kõrgemal kuumusel veidi aega haududa. Lisa lõpus veel palsameiveiniäädikas ja serveerides piserda roale oliiviõli. Serveeri soojalt ja soovi korral pudista peale kitsejuustu.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.