Bataadihummus koos röstitud köögiviljadega

Esileht / Määramata / Bataadihummus koos röstitud köögiviljadega
Hummust ei ole vist vaja enam ühelegi eestlasele tutvustada. Paljud on vist esmalt reisidelt maitse suhu saanud ja hiljem kodus järele tehes avastanud enda jaoks uue lemmiku. Ka mina olen juba mitmeid-mitmeid aastaid hummuse usku ja loomulikult tegin esmalt algust SELLE klassikalise hummusega. Postitus ise pärit aastast 2010 ja seal all kommentaarides on hästi näha see areng, mis vahepeal toimunud ehk siis jutt käib peamiselt selle üle, kust kikerherneid ja tahinit saada võiks. AD 2017 ei ole nende leidmisega enam väga palju muret. Tahinit ehk seesamiseemnepastat võib leida mõnes poes eksootiliste toitude riiulilt ja mõnes poes on ta komplekteeritud maapähklivõide ja Nutelladega ühele riiulile. Kui ikka üldse ei leia, siis võib tahini asendada ka maapählklivõiga. 

Miks tasuks hummust armastada? Tegemist on üsna universaalse toiduga, mis kuulub näiteks väga paljude veganite menüüsse, kuna kikerherned ja tahini on tõeliselt toitaineterikkad ning väga täisväärtuslikud toidud. Kikerherned sisaldavad foolhapet ja mangaani ja nad on väga head kaaliumi, raua, magneesiumi, tsingi ja B-grupi vitamiinide allikad. Kikerherned sisaldavad palju kiudaineid ja aitavad seetõttu veresuhkru taset tasakaalus hoida. Kikerherned on heaks taimsete valkude allikaks ning koos täisterast tehtud toitudega süües varustab see keha mitmete asendamatute aminohapetega. Muuhulgas sisaldub hummuses ka Omega-3 rasvhappeid, mida oleks kindlasti meil kõigil vaja rohkem toiduga saada.
Hummus on maitsev ja oma originaalvariandis, mina olen hakanud aga hindama erinevate köögiviljalisanditega hummuseid. Eriliseks lemmikuks on saanud bataadiga hummus. Bataadi magus-mahe maitse ning kreemjas olemine muudavad selle lihtsa roa lihtsalt vastupandamatult mõnusaks ja minul käib hummus nii võileivale, salatile lisandiks, niisama ampsamiseks või ka dippimiseks erinevate lisanditega.
Hummuse valmistamise kõige lihtsam variant on kasutada purgist võetud kikerherneid. Tublimad hummusemeistrid võivad kasutada ka kuivatatud kikerherneid, mida on ka juba päris hästi saada. Enne kuivatatud kikerherneste keetmist tuleb neid 10-12 tundi loetada, seejärel tuleb valada kikerhernestele puhas vesi ja keeta 1,5-2 tundi.
Retsept ise aga järgmine (siinkohal võib üsna vabakäeliselt läheneda ehk siis täpselt kaaluda-mõõta ei ole küll mõtet):
1 keskmine või pool suuremat bataati, koorituna ja tükeldatuna
oliiviõli
meresoola
1 purk kikerherneid, kurnatuna või ca 1 dl kuivatatud kikerherneid, leotatuna ja keedetuna
2-3 sl tahinit või maapähklivõid
1-2 küüslauguküünt
sidrunimahla
1/2-1 tl jahvatatud vürtsköömneid
oliiviõli
soola ja pipart
Laota kooritud ja tükeldatud bataat ahjuplaadile. Piserda oliiviõiga ja puista peale veidi soola. Küpseta 200 kraadi juures ca 15-20 minutit, kuni bataat on pehme ja hakkab kergelt pruunistuma. Tõsta ahjust ja jahuta veidi. Tõsta blenderisse või purustajasse. Lisa ülejäänud ained. Surista kõik koostisained purustajas või blenderis kokku. Maitsesta endale sobivaks.
Rösitud köögiviljade valmistamiseks tükelda porgandit, pastinaaki, sellerijuurt, peeti vm köögivilju sõrmejämedusteks pulkadeks. Laota ahjuplaadile, maitsesta soola, pipra ja agaavisiirupi või meega. Rösti 200 kraadises ahjus ca 30 minutit, kuni köögiviljad hakkavad pruunistuma.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.