Ei ole vist kedagi, kes toitumissoovitusi lugedes ei oleks
varem või hiljem komistanud kiudainete termini otsa. Kõik näivat teadvat, et
kiudaineid tuleb tarbida, aga kust neid ikkagi saab ning miks neid ikkagi peaks
toidulauale sättima?
varem või hiljem komistanud kiudainete termini otsa. Kõik näivat teadvat, et
kiudaineid tuleb tarbida, aga kust neid ikkagi saab ning miks neid ikkagi peaks
toidulauale sättima?
Kiudainetel on nimelt hästi oluline roll meie seedetalituse
reguleerimisel. Kiudainete näol on piltlikult tegemist söödud toidumassi
liikumise kiirendajatega, mille abil muutub seedimine nii kiiremaks kui ka
kergemaks. Kiudaineid leidub ainult taimsetes toiduainetes ja kõige suuremad ja
tuntumad grupid on täisteratooted, puu- ja köögiviljad ning kaunviljad, mis
sisaldavad tselluloosi ja pektiini.
reguleerimisel. Kiudainete näol on piltlikult tegemist söödud toidumassi
liikumise kiirendajatega, mille abil muutub seedimine nii kiiremaks kui ka
kergemaks. Kiudaineid leidub ainult taimsetes toiduainetes ja kõige suuremad ja
tuntumad grupid on täisteratooted, puu- ja köögiviljad ning kaunviljad, mis
sisaldavad tselluloosi ja pektiini.
Milliseid rolle siis kiudained meie organismis täidavad?
Esmalt on suurendavad kiudained toidumassi hulka, tekitades nii täiskõhutunde
kui tagades ka kiirema toidu edasiliikumise peesooles. Sellest tulenevalt
aitavad kiudained vältida kõhukinnistust, soodustavad kolesterooli väljutamist
meie kehast ning aeglustavad veresuhkru kiiret tõusu, kuna muudavad aeglasemaks
glükoosi imendumise. Teine väga oluline roll on meie soolestiku mikrobioota toitmine ehk siis kiudainetega armastavad maiustada meie sõbrad head soolebakterid ja kui me sööme kuidainerikast toitu, on bakterid hea tervise juures ning võitlusvaimu täis siis, kui on vaja ebasoovitajate sissetungijatega võitlusesse asuda.
Esmalt on suurendavad kiudained toidumassi hulka, tekitades nii täiskõhutunde
kui tagades ka kiirema toidu edasiliikumise peesooles. Sellest tulenevalt
aitavad kiudained vältida kõhukinnistust, soodustavad kolesterooli väljutamist
meie kehast ning aeglustavad veresuhkru kiiret tõusu, kuna muudavad aeglasemaks
glükoosi imendumise. Teine väga oluline roll on meie soolestiku mikrobioota toitmine ehk siis kiudainetega armastavad maiustada meie sõbrad head soolebakterid ja kui me sööme kuidainerikast toitu, on bakterid hea tervise juures ning võitlusvaimu täis siis, kui on vaja ebasoovitajate sissetungijatega võitlusesse asuda.
Täiskasvanud inimene peaks normaalse toitumise korral päevas
tarbima 25-35 g kiudained. Laste puhul saab koguse järgmise valemi abil, kus
lapse vanusele liidetaks 5 g. Kiudained võivad olla vesilahustavad või lahustumatud. Lahustuvaid kiudained
leidub kaeras, hernestes, ubades, õuntes, porgandis ja odras. Osaliselt on
organism võimeline ka kiudaineid lõhustuma ning toiduenergiat saab kiudainetest
2 kcal 1 g kohta (võrreldes näiteks valkude või süsivesikutega, kust saab 4
kcal 1 g kohta). Lahustumatud
kiudained meile toiduenergiat ei anna, kuid kiirendavad toidumassi liikumist
meie sooltes. Lahustumatuid kiudaineid leiab täisteranisus, nisukliides,
pähklites, ubades ja köögiviljades.
tarbima 25-35 g kiudained. Laste puhul saab koguse järgmise valemi abil, kus
lapse vanusele liidetaks 5 g. Kiudained võivad olla vesilahustavad või lahustumatud. Lahustuvaid kiudained
leidub kaeras, hernestes, ubades, õuntes, porgandis ja odras. Osaliselt on
organism võimeline ka kiudaineid lõhustuma ning toiduenergiat saab kiudainetest
2 kcal 1 g kohta (võrreldes näiteks valkude või süsivesikutega, kust saab 4
kcal 1 g kohta). Lahustumatud
kiudained meile toiduenergiat ei anna, kuid kiirendavad toidumassi liikumist
meie sooltes. Lahustumatuid kiudaineid leiab täisteranisus, nisukliides,
pähklites, ubades ja köögiviljades.
Kiudaineid ei tasu siiski ka liialt tarbida ja üle 40 g
kiudaineid ei ole soovitav päevaselt sisse süüa. Kui igapäevaselt süüa piisavas
koguses köögi- ja puuvilja – tuletage meelde viie portsjoni reegel – siis ei
tohiks kiudainete nappus kimbutama tulla.
kiudaineid ei ole soovitav päevaselt sisse süüa. Kui igapäevaselt süüa piisavas
koguses köögi- ja puuvilja – tuletage meelde viie portsjoni reegel – siis ei
tohiks kiudainete nappus kimbutama tulla.
Kuidas siis koostada oma menüüd, et seal oleks piisavalt
kiudaineid? Tegelikult ei olegi see nii keeruline. Kõik leiva- ja saiatooted
nagu ka pudrud ja hommikuhelbed võiksid olla valmistatud täisterast. Rukkileib,
täisteramüsli, sepik, täisterariis, pähkli- ja seemneleivad – need on kõik head
ja õiged valikud, kui soovid kiudaineid toiduga saada. Ohtralt puu- ja
köögivilja, eelkõige meie kodumaiseid õunu, peeti, porgandit, brokolit,
erinevaid kapsalisi – ka neid võiks igapäevaselt lauale sättida. Siis võib
kindel olla, et kiudainete puudus ning seedehäired ei tule kimbutama.
kiudaineid? Tegelikult ei olegi see nii keeruline. Kõik leiva- ja saiatooted
nagu ka pudrud ja hommikuhelbed võiksid olla valmistatud täisterast. Rukkileib,
täisteramüsli, sepik, täisterariis, pähkli- ja seemneleivad – need on kõik head
ja õiged valikud, kui soovid kiudaineid toiduga saada. Ohtralt puu- ja
köögivilja, eelkõige meie kodumaiseid õunu, peeti, porgandit, brokolit,
erinevaid kapsalisi – ka neid võiks igapäevaselt lauale sättida. Siis võib
kindel olla, et kiudainete puudus ning seedehäired ei tule kimbutama.
Suurimate kiudainesisaldusega toiduained on kohvipulber,
kaneel, nori vetikad, kuivatatud kibuvitsamarjad, jaanikaunajahu, köömned,
nisukliid, linaseemned, kakaopulber, täisterahelbed, kuivatatud kaunviljad,
näkileivad, kuivatatud puuviljad ja marjad, kaerakliid, sojajahu, kookoshelbed,
mandlid ja pähklid.
kaneel, nori vetikad, kuivatatud kibuvitsamarjad, jaanikaunajahu, köömned,
nisukliid, linaseemned, kakaopulber, täisterahelbed, kuivatatud kaunviljad,
näkileivad, kuivatatud puuviljad ja marjad, kaerakliid, sojajahu, kookoshelbed,
mandlid ja pähklid.
Neid loetletud toiduained kombineerides ja oma toitudes
kasutades võid olla kindel, et seedimine on vilgas ja kõhukinnisus ei tule
kimbutama.
kasutades võid olla kindel, et seedimine on vilgas ja kõhukinnisus ei tule
kimbutama.
Kui aga tekib soov maiustada nii, et järgmisel päeval ei peaks kapsasuppi südametunnistuse vaigistamiseks lürpima, siis võib valmistada kaerajahust koogi. Täisterakaerahelbed on tõenäoliselt üks enim levinud
täisterast vili, mida soovitatakse kuidainerikka toitumise puhul. Kui sinna
juurde lisada veel täistera speltajahu ning viimistleda kook kiudainete
edetabeli esiotsas olevate kaneeli, kohvi ja suure kakaosisaldusega
šokolaadiga, siis on tulemuseks üks igati eeskujulik ja tervisesõbralik kook.
täisterast vili, mida soovitatakse kuidainerikka toitumise puhul. Kui sinna
juurde lisada veel täistera speltajahu ning viimistleda kook kiudainete
edetabeli esiotsas olevate kaneeli, kohvi ja suure kakaosisaldusega
šokolaadiga, siis on tulemuseks üks igati eeskujulik ja tervisesõbralik kook.
Kohvimaitseline täisterakaerahelbekook kaneelise
šokolaadiglasuuriga
šokolaadiglasuuriga
8-10-le
Valmistamisaeg: 50 minutit + 30 minutit kaerahelveste
leotamiseks
leotamiseks
1,5 dl täistera kaerahelbeid
2 dl täistera speltajahu
120 g võid, toatemperatuuril
2 dl pruuni suhkrut
2 muna
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
½ tl jahvatatud kardemoni
Šokolaadikreem:
200 g tumedat, vähemalt 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi
1,5 dl 35%-list koort
50 ml kanget espresso kohvi (nt Lavazza ubadest valmistatud)
1 tl jahvatatud kaneeli
Kalla ca 3 dl kuuma vett kaerahelvestele, kata kaanega ja
jäta umbes pooleks tunniks seisma. Vahusta toasoe või koos suhkruga kohevaks
kreemiks. Lisa ükshaaval munad ja sega kõik ühtlaseks. Lisa speltajahu,
küpsetuspulber, kaneel ja kardemon. Sega läbi ja lisa siis kaerahelbed. Sega
läbi ja kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ca 20 cm läbimõõduga
küpsetusvormi. Küpseta 180 kraadi juures ca 40 minutit, kuni kook on parajalt
kuldne. Lase veidi jahtuda ja tõsta siis vormist välja.
jäta umbes pooleks tunniks seisma. Vahusta toasoe või koos suhkruga kohevaks
kreemiks. Lisa ükshaaval munad ja sega kõik ühtlaseks. Lisa speltajahu,
küpsetuspulber, kaneel ja kardemon. Sega läbi ja lisa siis kaerahelbed. Sega
läbi ja kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ca 20 cm läbimõõduga
küpsetusvormi. Küpseta 180 kraadi juures ca 40 minutit, kuni kook on parajalt
kuldne. Lase veidi jahtuda ja tõsta siis vormist välja.
Šokolaadiglasuuri valmistamise jaoks kuumuta vesivannil koor
koos tükeldatud šokolaadi, kaneeli ja espressoga. Sulata, kuni segu muutub
ühtlaseks ja kreemiseks. Lase glasuuril veidi jahtuda, kuni see veidi pakseneb
ning määri siis glasuur jahtunud koogi peale ja külgedele. Jahuta enne
serveerimist.
koos tükeldatud šokolaadi, kaneeli ja espressoga. Sulata, kuni segu muutub
ühtlaseks ja kreemiseks. Lase glasuuril veidi jahtuda, kuni see veidi pakseneb
ning määri siis glasuur jahtunud koogi peale ja külgedele. Jahuta enne
serveerimist.
Retsept ja lugu kiudainetest ilmus ajakirja Oma Maitse 2017. aasta jaanuarikuises numbris.
Vasta