Hõrgud krevetid kergelt konjakises võikastmes

Esileht / Määramata / Hõrgud krevetid kergelt konjakises võikastmes

Prantsuse köök armastab võid ja maailm armastab Prantsuse kööki. See muidu tavapärane võileivamääre suudab lugematu hulga toitudega imet teha. Erandiks ei ole siin ka võikaste koos pannilt kiirelt läbi käinud mahlaste krevettidega, millele annab küllusliku kreemise täienduse võikaste, mis tuntud kulinaarialeksikonides beurre blanc nime all. Väikeseks salakomponendiks selle roa juures on aga konjak, mis paneb särama nii kastme kui ka viimistleb luksuslikuks krevettide maitse.

Konjak on ka laiemalt märtsikuus igati hinnatud komponent nii toiduvalmistamisel kui toidu kõrvale mekkimisel. Kui tahad tutvuda erinevates restoranides pakutava konjakimenüüga, siis piilu SIIA ja nii võid leida suurepäraseid pakkumisi ja roogi, kus nii pea- kui kõrvalrollis võid leida seda väärikat jooki, mis pärit Prantsusmaalt Cognac maakonnast.

Tagasi krevettide, või ja konjaki juurde naastes võib veel lisaks öelda, et toodud kogusest tuleb võikastet tõenäoliselt rohkem, kui krevettide juurde ära kulub. See kaste sobib hästi ka erinevate valgete kalade ja muude mereandidega. Seega, hoia ülejäänud kastet jahedas ja soojenda vajadusel, et ta jälle mõnusaks kreemjaks muutuks.

500 g hiidkrevetisabasid, puhastatuna
2 küüslauguküünt, lapikuks vajutatuna
30 g võid
1-2 sl Hennessy konjakit (siin sobib kasutada kas VS või VSOP konjakit. XO oleks juba raiskamine)
soola ja pipart
Beurre Blanc ehk Prantsuse võikaste:
50 ml kuiva valget veini
50 ml valge veini äädikat
1 väiksem šalottsibul, hästi peeneks hakituna
50 ml 35%-list koort
näpuotsaga soola
valget pipart, jahvatatuna
200 g võid, suuremate tükkidena
viimistlemiseks sorts Hennessy konjakit
hakitud värsket murulauku

Valmista kaste. Selleks lase kastrulis veinil ja veiniäädikal keema tõusta ning lisa siis hakitud šalottsibul. Hauta vaiksel kuumusel seni, kuni vedelik on 2-3 sl peale kokku keenud. Selleks kulub umbes 5 minutit. Lisa koor, sool ja valge pipar ning keeda vaiksel tulel veel ca 1 minut. Alanda kuumust ja hakka lisama võid. Pidevalt segades või vispeldades lisa umbes ühe supilusikatäie kaupa või. Sega hoolikalt või kastme sisse enne kui lisad järgmise koguse võid. Kui kogu või on lisatud, tõsta kastrul tulelt, maitsesta vajadusel veel soola ja pipraga ning lisa siis sorts konjakit. Kurna läbi sõela ja hoia soojas. Soovi korral lisa ka hakitud värsket murulauku.
Krevettide valmistamiseks kuumuta pannil või. Lisa lapikuks vajutatud küüslauguküüned ning krevetid. Prae kiirelt mõlemalt poolt ja väldi üleküpsetamist. Viimasena lisa lusikatäis-paar konjakit ja maitsesta soola ja pipraga. Serveerides tõsta taldrikule kaste ja krevetid. Puista soovi korral üle hakitud peterselliga ja serveeri kohe.

Retsept valmis koostöös Hennessy konjakiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.