Suupiste idee on pärit Aserbaidžaanist ja ühest mõni aasta tagasi jooksnud sarjast, kus Priit Kuusk tutvustas Eestis tegutsevaid erinevate rahvusköökide toite pakkuvaid restorane. Sellest ajast saadik on meil need juustusuupisted ikka vahel ja mitte väga harva lauale sattunud. Hea mõnus suutäis, mis ka lastele väga-väga meelib.
Krõbedad juustuampsud ürdikastmega
4-6-le
1 õhuke lavašš
200 g suluguni või brõnsa juustu
õli ja võid praadimiseks
Ürdikaste:
paar peotäit värsket koriandrit
peotäis rohelist sibulat
peotäis värsket münti
2–3 sl laimimahla või valge veini
äädikat
1 tl soola
1 tl suhkrut
värskelt jahvatatud musta pipart
Ürdikastme valmistamise jaoks haki ürdid ja pane kõik koostisained purustajasse koos pipra, soola, äädika ja laimimahlaga. Töötle ühtlaseks massiks.
Tükelda lavašš umbes 15×15 cm ruutudeks. Lõika juust sõrmesuurusteks tükkideks. Aseta juustutükk diagonaalselt lavaši nurka, keera alumine osa juustule peale, sinna peale keera küljed ja rulli diagonaalselt kokku. Kuumuta pannil õli ning prae mõlemalt poolt krõbedaks ja kuldseks. Serveeri kohe koos ürdikastmega.
Loomulikult sobib nende krõbedate juustuampsudega kombineerida ka hapukoore- või jogurtikastet või miks mitte ka särtsakat adžikat. Või siis serveerida mitu erinevat kastet korraga. Kindel on aga see, et külmaks ei jäta need suupisted kedagi.
Vasta