Kahe komponendi suupisted õhukese lavaši ja juustuga. Tõelised hurmurid

Esileht / Määramata / Kahe komponendi suupisted õhukese lavaši ja juustuga. Tõelised hurmurid
Viimased paar kuud olen elanud suupistete lainel ehk siis teisisõnu on mu kodustel tihti õhtul koju saabudes kaetud laud, kus näiteks 5-6 erinevat suupistet. Ilusti vaagnatele laotatud, pritskottide abil kauniks sätitud ja kaunistatud ning õhtuseks ajaks ka juba üles pildistatud ehk siis valmis selleks, et neid lõpuks ka ära süüakse. Paraku ei ole põhjus mitte see, et mul oleks mingi meeleheitliku koduperenaise raskekujuline faas käsil, vaid pigem põhjustab seda minu töö. Seletus on lihtne – olen kirjutanud-pildistanud suupistete raamatut, mis nüüd varsti peaks ka juba trükivalmis hakkama saama. 
See retsept (kui seda üldse retseptiks saab nimetada) on üks neid lihtsaid ideid, mis ka raamatusse jäädvustatud said. Lisaks muidugi veel kümneid ja kümneid teisi ideid ja soovitusi, kuidas külalistele ühe ampsuga suhu pistmiseks sobivaid toite valmistada. 

Suupiste idee on pärit Aserbaidžaanist ja ühest mõni aasta tagasi jooksnud sarjast, kus Priit Kuusk tutvustas Eestis tegutsevaid erinevate rahvusköökide toite pakkuvaid restorane. Sellest ajast saadik on meil need juustusuupisted ikka vahel ja mitte väga harva lauale sattunud. Hea mõnus suutäis, mis ka lastele väga-väga meelib.

Krõbedad juustuampsud ürdikastmega
4-6-le
1 õhuke lavašš
200 g suluguni või brõnsa juustu
õli ja võid praadimiseks

Ürdikaste:
paar peotäit värsket koriandrit
peotäis rohelist sibulat
peotäis värsket münti
2–3 sl laimimahla või valge veini
äädikat
1 tl soola
1 tl suhkrut
värskelt jahvatatud musta pipart
Ürdikastme valmistamise jaoks haki ürdid ja pane kõik koostisained purustajasse koos pipra, soola, äädika ja laimimahlaga. Töötle ühtlaseks massiks.
Tükelda lavašš umbes 15×15 cm ruutudeks. Lõika juust sõrmesuurusteks tükkideks. Aseta juustutükk diagonaalselt lavaši nurka, keera alumine osa juustule peale, sinna peale keera küljed ja rulli diagonaalselt kokku. Kuumuta pannil õli ning prae mõlemalt poolt krõbedaks ja kuldseks. Serveeri kohe koos ürdikastmega.

Loomulikult sobib nende krõbedate juustuampsudega kombineerida ka hapukoore- või jogurtikastet või miks mitte ka särtsakat adžikat. Või siis serveerida mitu erinevat kastet korraga. Kindel on aga see, et külmaks ei jäta need suupisted kedagi.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.