Külluslik pashakringel

Esileht / Määramata / Külluslik pashakringel
Peale veidi rahulikumat ja kevadpuhastusele suunatud paastuaega tasub nüüd kõik meeled kevadele valla lasta ja värvi- ning maitsekirevusel end hellitada lasta. Ajutiselt talviseks keeranud ilmast ei ole mõtet end heidutada lasta. Lihavõttepühade laud las olla kirkavärviline ja maitseküllane kevade pühitsus, millega väljendada rõõmu sellest, et taaskord oleme seljatanud halli ja nukra talveaja. Sidugem siis värvilised lindid puhkavate pungadega puude ümber ning tähistagem kevade saabumist täiel rinnal. 
Rammus kohupiimast valmistatud pasha on teada-tuntud lihavõtete magusroog, mille puhul ei hoita kokku millegagi. Sarnase küllusliku iseloomuga on pashakringel, kus kringlitainast palmiku sisse peidab end mahlane ja rosinatest pungil kohupiimatäidis. Mõnus suutäis ja pidulaua kroon.

Külluslik pashakringel
10-le
Valmistamisaeg: 3-4 tundi
Kringlitainas:
2 dl piima
30 g presspärmi
1 tl kardemoni
Riivitud sidrunikoort
Soovi korral sukaadi
1 tl soola
2 munakollast
1 dl suhkrut
100 g võid
500 g jahu

Lahusta pärm käesoojas piimas. Sega juurde umbes pool jahukogusest ja sega tainas ühtlaseks. Lase kerkida soojas kohas 20-30  minutit. Lisa eelkergitusele suhkruga kergelt vahustatud munakollased, sool, sidrunikoor, kardemon ning ülejäänud kogus jahu. Pidevalt sõtkudes lisa ka järk-järgult pehme või sulatatud või. Kui kasutad sukaadi, lisa nüüd ka see. Sõtku kuni tainas on ühtlane, läikiv ning lööb käte ja kausi küljest lahti. Kata rätiku või toidukilega ning jäta sooja kohta kerkima kuni selle maht on vähemalt kahekordseks kerkinud. Kerkinud tainas kalla ettevaatlikult jahusele tööpinnale ja jaga neljaks. Ühest osas rulli koogivormi põhja suurune ümar ketas ja tõsta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi põhjale. Ülejäänud tükkidest veereta pikad vorstikesed ja punu siis palmikuks. Tõsta palmik ümaralt koogivormi äärtesse nii, et keskele jääb süvend. Lase veel veidi aega kerkida. Kalla süvendisse kohupiimatäidis. 

Kohupiimatäidis:
300 g kohupiima
2 muna
1 dl suhkrut
Vanillisuhkrut
Riivitud sidrunikoort
Paar peotäit rosinaid
Mett ja piima pintseldamiseks
Sega kokku kohupiimatäidise ained. Kalla täidis tainast punutud palmikute keskele süvendisse. Aseta eelkuumutatud ahju 180-200 kraadi juurde ja küpseta 15 minutit. Alanda siis temperatuur 170 kraadini ja küpseta veel ca 40 minutit, kuni sai on kuldpruun. Enne serveerimist pintselda saia mee ja piima seguga.
Parim soojalt ja samal päeval.

Retsept ilmus 2017. aasta aprillikuises Oma Maitse ajakirjas.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.