Nõgesesupp vutimunaga. Tõeline tervisepomm

Esileht / Määramata / Nõgesesupp vutimunaga. Tõeline tervisepomm
Nõgesesupp on igakevadine väetoit, mida peaks igaüks
vähemalt korra-paar kevadisel ajal oma talveväsimusest räsitud keha
turgutamiseks valmistada. Hetkel on nõgesed just parasjagu suured, et neid korjata nii tee valmistamiseks kui ka supi keetmiseks. Liialt otsima ei pea ja samas ei ole nad veel ülekasvanud ja puised.

Nõgest võib ilma igasuguse liialduseta nimetada kodumaiseks
supertoiduks. Esmalt tõsiasi, et nõges sisaldab näiteks apelsinist viis korda
rohkem C-vitamiini, lisaks veel ohtralt A-, E- ja B-grupi vitamiine.
Mineraalainetest võib nimetada kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, rauda, räni,
tsinki ja veel mitmeid-mitmeid meie elutegevuse jaoks vajalikke aineid. Nõges
on tuntud verepuhastaja, kes toetab vereloomet ja parandab ka vere hüübimist.
Seega sobib nõgest tarvitada kõigil neil, keda kimbutab rauapuudus, väsimus või kel muidu
verenäidud halvad. Seedimise koha pealt parandab nõges ainevahetust, langetab
veresuhkrut ja aitab kaasa ka kaalualandamisele. Nõgesel on ka suur
kaltsiumisisaldus ning seetõttu sobib nõgese tarvitamine hästi neile, keda
kimbutamas osteoporoos või luuvalu. Kasulikke omadusi ja tervist toetavat
toimet on nõgesel veel ohtralt. Kõige selle kirjapanek nõuaks juba eraldi
pikemat postitust. Igal juhul võib kindel olla, et nõgest supi sisse sättides
või ka nõgeseteed juues teed oma tervisele väga palju head. Väike hoiatus on
ainult üledoseerimise osas – nõges paksendab verd ja VÄGA SUURTE ja korduvalt tarbitud koguste puhul
võib tromboosi ohuga inimestel see risk suurendada. Üks supp ei tohiks aga küll kellelegi mingit ohtu kujutada. Pigem vastupidi!

Nõgesesupp on üks mõnus moodus, kuidas nõgest toiduks
tarvitada. Lisaks kasulikkusele on nõgesesupp ka üllatavalt maitsev ja maitset
aitab veel mõnusamaks muuta supi sisse lisatud keedetud vuti- või ka kanamuna.
Lisaks sellele on nõgesesupi valmistamine tõeliselt lihtne. Seega, kõik
aiaäärde luusima, et supimaterjal kokku koguda. Kes soovib toekamat suppi, võib
supi sisse veel kartulit lisada, mis tuleks enne puljongis pehmeks keeta, kui
nõges lisada. Nõgest on soovitav kuumtöödelda minimaalselt, et võimalikult
palju kasulikke aineid alles jääksid.
4-le
1 l Maggi
Bio
kana- või köögiviljapuljongipulbrist valmistatud puljongit
Paar peotäit värsket nõgest, sõelal kuuma veega üle
kallatult
8 vutimuna või 4 kanamuna
Värsket maitserohelist
Veidi sidrunimahla
Värskelt jahvatatud musta pipart

Pese ja puhasta nõges ning kalla sõelal üle kuuma (mitte
keeva) veega. Peale seda nõges enam ei kõrveta. Keeda vutimunad. Selleks kulub 2 minutit 40 sekundit. Jahuta külma vee all, koori ja poolita. 

Tükelda nõges. Kuumuta potis puljong. Tõsta igasse taldrikusse
tükeldatud nõges, kalla sinna peale puljong, säti taldrikusse vutimunad.
Maitsesta sidrunimahla ja värskelt jahvatatud musta pipraga ning puista peale
värsket maitserohelist.

Postitus sündis koostöös Maggiga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.