Igati tervislik vegankook pisut peidus õuntega ja tibakese kohviga. Maitsvaks koolialguse tähistamiseks

Esileht / Määramata / Igati tervislik vegankook pisut peidus õuntega ja tibakese kohviga. Maitsvaks koolialguse tähistamiseks

Selle koogitamisega on nagu on. Kui üldiselt kipub  kehtima ikka see uskumus, et see mis on maitsev ei ole tervislik ja vastupidi, siis vahel saab tunnistada, et need kaks kategooriat on võimalik ka ühte lausesse ära mahutada. See mahlane ja maitseküllane kook on meil juba mitmendat korda tegemisel. Ja seda mitte seepärast, et kook ei tuleks välja, vaid, vastupidi, tuleb välja ja maitseb kõigile väga hästi. Korduvkatsetusi tegin eelkõige seepärast, et natuke koostisosadega mängida. Kui esimesel korral kasutasin täistera speltajahu, siis järgmisel korral proovisin kooki ka gluteenivabana teha kombineerides hirsi- ja riisijahu. Tuleb tunnistada, et toimis mõlemal korral ja maitses ka igati hästi nii ühel- kui teisel moel.
Seega, selline külluslik ja samas ka täiesti tervislik kook sobiks hästi ka uue kooliaasta tähistamiseks sest lapsed ja täisväärtuslik toit on ju need kaks terminit, mille eest iga lapsevanem võidelda soovib. Eriti nüüd, kui kool jälle algamas ning laps suurema osa päevast meie mõjuväljast eemal.

Selle koogi puhul on päris põnev valmistuskäik. Keefiriks või muuks hapendatud piimatooteks, mis muidu soodaga peab reageerima, on siin mandlipiim, mis segatud veiniäädikaga. Muna asendab koogis aga õunapüree, mis annab muidu rikkalikult šokolaadisele ja kohvisele maitsele õrnalt hapuka tasakaalu. Võid valmistada õunapüree ise (kooritud õunad tuleb lihtsalt pehmeks hautada ja siis püreestada) või siis valmis õunakastet kasutada. Viimasel juhul võid veidi lisatud suhkru kogust vähendada, kuna õunakaste on ise ka suhkruga.
Muidu on aga tegemist üsna lihtsalt valmiva koogiga, millele mina lisasin vahekihiks ka veidi värskelt valmistatud hapukat tikrimarmelaadi (võid kasutada ka mingit muud hapukat moosi või selle etapi lihtsalt vahele jätta). Pealmiseks kihiks sobib hästi aga sulatatud šokolaad, kus sees kas kirsitükid või tükeldatud pähklid. Selliseid tumedaid šokolaade leiad ka valmiskujul ehk siis piisab sellest, kui meelepärase maitse või lisandiga šokolaaditahvel välja valida ja siis koos kookosõliga ära sulatada ning koogile kallata.

10-12-le
3 dl mandlipiima (võid asendada mõne muu taimse piimaga)
2 sl valge veini äädikat
300 g õunapüreed (koori ja tükelda õunad, lisa veidi vett, hauta pehmeks ning püreesta ühtlaseks)
2×50 ml hästi kanget espressot (mina eelistan Lavazza ubadest tehtud kohvi)
100 g kookosõli, sulatatuna
2 tl vanillisuhkrut
5 dl täistera speltajahu (gluteenivaba variandi korral näiteks 2 dl hirsijahu + 3 dl riisijahu)
1,5-2 dl rafineerimata roosuhkrut
2 dl kakaopulbrit (naturaalset)
2 tl söögisoodat
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
Katteks:
200 g tumedat šokolaadi, tükeldatuna
2-3 sl kookosõli
pekaanipähkleid (nt Germund valikust)
marju
Soovi korral vahekihiks hapukat moosi.
Sega omavahel mandlipiim ja veiniäädikas ja jäta paariks minutiks seisma. Lisa sulatatud kookosõli, kohv, vanillisuhkur ning õunapüree ja vahusta mass õhuliseks.
Sega omavahel jahu, suhkur, vanillisuhkur, kakaopulber, sooda ja küpsetuspulber ning sool. Sega kõik segamini ja lisa siis vedelale massile. Sega kõik ühtlaseks. Võid proovida tainast, et veenduda, kas magusus on sulle sobiv ja vajadusel siis suhkrut juurde lisada.
Kalla tainas suuremasse (ca 26-28 cm läbimõõduga) lahtikäivasse ja küpsetuspaberiga kaetud vormi. Eelnevalt määri vormi seinad kookosrasvaga. Küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures ca 30-40 minutit, kuni koogi sisse torgatud tikk jääb puhtaks. Jahuta.
Kui soovid koogile vahekihti, lõika kook keskelt horisontaalselt pooleks. Määri alumisele kihile moosi ja tõsta siis pealmine kiht uuest peale. Võid selle etapi ka vahele jätta, kuna tänu õunakastmele on kook ka iseenesest mahlane ja hapukas.
Sulata hästi vaiksel kuumusel või vesivannil kookosõli koos tükeldatud šokolaadiga. Sega ühtlaseks ja kalla siis koogile. Kaunista pekaanipähklite ja hooajaliste marjadega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.