Kitse toorjuustupirukas kartuli-rukkipõhjal tomatite ja pestoga

Esileht / Määramata / Kitse toorjuustupirukas kartuli-rukkipõhjal tomatite ja pestoga

Tomatite hooaeg on täies hoos. Aamen! See on nii imeline aeg, mis kasvuhooned täituvad veidi kirbe tomatilõhnaga ja tomatitel on just see lõhn ja maitse, mis need viljad nii vastupandamatuks muudab. Imeline aeg, mida igal hooajal pikisilmi oodatud saab. Maitsepungi saab iga päev erivärviliste mahlaste tomatitega hellitatud ja mittemiski ei anna tunnistust sellest, et isu otsa saaks või et sellest maitsest oleks võimalik küllastuda. Tomatid hommikuks-lõunaks-õhtuks pidu- ja argipäeval söögi alla ja söögi peale. Et oleks mida mäletada, kui peame taas butafooriks sobivatele viljadele üle minema.

Kui mõelda tomatitele, siis mõned toiduained ja maitsed on end jäädavalt tomatite juurde kinnistanud. Tomat ja sibul. Tomat ja till. Tomat ja basiilik. Tomat ja mozzarella. Tomat ja võiga kohev sai. Tomat, must leib ja juust. Tomat ja kitsejuust. Tomat ja pesto. Just neist viimastest maitsekombinatsioonidest on innustust saanud ka kitsejuustupirukas, kus kitsejuustutäidis on mõnulema sätitud tavapärasest tervislikumale muretainapõhjale, kus kohtuvad kartul ja rukkijahu. Täidise juures kannavad pearolli välja kitsepiimast toorjuust ja suveküpsed tomatid. Kirsiks tordil on aga külluslik basiilikupesto, mis kõik maitsed särama viimistleb. Imeline maitsekooslus, millest ei tüdine!

Suhteliselt neutraalse maitsega kitsepiimast toorjuustud läbivad tihti ka nende sööjate sõela, kes muidu end kitsejuustu sõpradeks ei pea. Pirukale annavad nad õrna ja maheda kitsejuustuse nüansi, mida võib võimendada pestoga, kuhu lisatud parmesani asemel veidi võimsamat pecorino juustu

8-10-le
Kartuli-muretainas
150 g keedetud kartuleid, koorituna
150 g rukkijahu
100 g võid
0,5 tl soola
veidi vett
Kitsejuustutäidis:
150 g kitsepiimast toorjuustu (sobib näiteks NaTurek nii naturaalne kui ka ürtidega toorjuust)
3 muna
2 dl koort (nt 20%-lise rasvasisaldusega)
veidi tüümiani
soola ja pipart
paar (võimalusel erivärvilist) tomatit, paksude viiludena, kirsstomatid poolitatuna
Basiilikupesto:
paar prisket peotäit basiilikut
50 g pecorino juustu (võid kasutada ka parmesani juustu)
1 dl oliiviõli
1 küüslauguküüs
soola
soovi korral väike peotäis piiniaseemneid või pähkleid
Töötle kartulid, tükeldatud või ja rukkijahu koos soolaga ühtlaseks massiks. Vajadusel lisa veidi külma vett, et moodustuks ühtlane tainapall. Aseta tainas vähemalt pooleks tunniks külma. Võta tainas külmast ning laota küpsetuspaberiga kaetud pirukavormi põhjale ja külgedele. Küpseta eelkuumutatud ahjus ca 10-15 minutit 180 kraadi juures, kuni põhi on kuivaks tõmbunud, kuid mitte pruunistunud.

Täidise jaoks sega toasoe toorjuust ühtlaseks, lisa siis koor ja lahtiklopitud munad. Maitsesta soola ja pipra ning värske tüümianiga. Kalla eelküpsetautud põhjale ja laota peale tomativiilud. Keera tomativiiludele paar keerdu pipraveskist. Küpseta 180 kraadi juures ca 40 minutit või seni, kuni piruka pealispind on kuldne ja täidis kalgendunud. Viimast võid kontrollida vormi veidi liigutades. Pesto valmistamiseks tõsta kõik koostisained purustajasse ja töötle ühtlaseks. Kui pesto jääb liiga kuiv, lisa oliiviõli.
Enne serveerimist säti pirukale veidi pestot. Pirukat serveeri veidi jahtunult. Jahtudes täidis kalgendub ja pirukas muutub paremini lõigatavaks.


Postitus sündis koostöös NaTurek juustudega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.