Sidrunihapukas suvikõrvitsa blondie kohvi-šokolaadiglasuuriga

Esileht / Määramata / Sidrunihapukas suvikõrvitsa blondie kohvi-šokolaadiglasuuriga

Hakkan ilmselgelt ennast kordama, kui taas alustan postitust sõnadega, et suvikõrvitsahooaeg kestab. Aga kestab ja jätkub, sest kui suvikõrvitsataimede lehtede alla piiluda, leiab sealt tihti täiesti üllatuslikult priskeid ja mahlaseid värskeid vilju. Seetõttu on jätkuvalt suvikõrvitsatoidud päevakorral. Salatina, praetuna, ahjus küpsetatuna, supis, kotletis, vokiroas, karaskis, saias ja koogis. Justnimelt koogi sisse panduna on suvikõrvits täiesti üllatuslikult osutunud väärtuslikuks koogi”marjaks” andes küpsetistele mahlasust ja mõnusat maitset ning tekstuuri.

Kui suvikõrvitsa kasutamine šokolaadikookides on üsna levinud – ka siit blogist leiab näiteks NEED suvikõrvitsabrowinie´d või siis SELLE suvikõrvitsa-šokolaadikoogi – siis valges küpsetises toimib suvikõrvits ka väga suurepäraselt. Seekord katsetasin üsna lihtsa koogipõhjaga, kus maitset andmas hapukas sidrun ja näpuotsaga kardemoni. Tekstuurile lisab oma panuse krõmpsuv Kreeka pähkel. Maitsevõimendus jääb suures osas kohvise-šokolaadiglasuuri kanda, mis õrnale ja hapukale koogipõhjale ilusa raamistuse joonistab.
Suvikõrvitsa puhul tuleks igaks juhuks iga isend läbi maitsta. Kui tavaliselt on noored suvikõrvitsad pigem leebe ja maheda maitsega, siis olen paar korda sattunud ka üsna tugevalt mõru isendi peale ja kui on plaani seda kooki koos lastega süüa, siis kipuvad lapsed just sageli üsna tundlikud mõru maitse suhtes olevat. Mõru maitse vastu aitab see, kui vili lihtsalt ära koorida.

100 g võid, sulatatuna
1-1,5 dl pruuni suhkrut (minul kulus 1 dl)
1 muna
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsaga kardemoni
300 g riivitud suvikõrvitsat, kuivemaks nõrutatuna
3 dl speltajahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
sidrunimahla ja sirdunikoort
näpuotsaga soola
hakitud Kreeka pähkleid (nt Germund valikust)
Kate:
100 g tumedat šokolaadi (hästi sobib ka pähklitükkidega šokolaad), hakituna
40 ml kanget espressot (mina eelistan Lavazza ubadest tehtud kohvi)
soovi korral 1-2 sl Vana Tallinna likööri
2-3 sl 35%-list koort

Riivi suvikõrvits ja sega näpuotsatäie soolaga. Jäta veidikeseks seisma ja pigista siis kas käte vahel või lusikaga sõelale surudes viljadest liigne vedelik välja. Tõsta kõrvale.
Sega sulatatud või suhkruga. Lisa muna, vanillisuhkur ja kardemon. Sega läbi ja lisa siis nõrutatud suvikõrvits koos sidrunimahla ja riivitud sidrunikoorega. Sega omavahel kuivained ning lisa siis need suvikõrvitsa-või-muna segule. Lisa tükeldatud Kreeka pähklid ning sega kõik ühtlaseks. Kui tainas tundub liiga vedel, suurenda veidi jahukogust (suvikõrvitsad võivad erineva veesisaldusega olla). Kalla küpsetuspaberiga vooderdatud ja/või võitatud vormi. Minul oli 15×20 cm mõõduga kandiline vorm, aga sobib ka ümar ca 24 cm läbimõõduga vorm. Küpseta 180 kraadi juures ca 25-30 minutit. Küpsust kontrolli puidust tikuga, mis peab jääma koogi keskosasse torgatuna puhtaks. Tõsta ahjust välja ja võimalusel jahuta jahutusrestil.
Katte jaoks sulata hästi vaiksel kuumusel hakitud šokolaad, espresso, koor ja soovi korral ka liköör kõik koos ühtlaseks glasuuriks. Kalla jahtunud koogile ja lase külmas taheneda. Serveerides paku kindlasti juurde head kohvi ja soovi korral võid koogile lisada meelepäraseid hooajalisi marju.


Postitus sündis koostöös KAFO-ga

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.