Vanillikreemiga marjakook

Esileht / Määramata / Vanillikreemiga marjakook

Nüüd võib küll õndsalt ohata, sest midagi, mis on ikka täiesti suve moodi, on lõpuks siiski tulnud. Saab suvekleite kanda ja paljajalu ringi joosta ilma et oleks kartust külma saada. Ja merevesi on ka täiesti ujumissoojaks saanud. Olgu küll hilja ja kergelt sügisehõnguline, aga ikkagi on rõõm sellest augustikuisest soojusest. Ja marjad on kõik oma täisküpsuses ja külluslikus magususes põõsaste otsas ahvatlemas.
Just selline vanillikreemiga marjakook sobib hästi marjaaega. Krõbeda põhjaga ja mahlase vanillikreemiga kook on
suurepäraseks raamistuseks hapukasmagusatele suvemarjadele. Selles koogis sobib
kasutada erinevaid marju – vaarikaid, sõstraid, tikreid, mustikaid – vastavalt
sellele,  milliste marjade hooaeg hetkel
on. Vanillikreemi sees saavad suvised marjad tõeliselt maitsva viimistluse.
Kui tavaliselt on augusti teiseks pooleks marjadest jäänud pildile vaid mustikad ja põldmarjad ning valmistuvad jõhvikad ja pohlad, siis sel aastal on näiteks minu maakodus viimased päevad olnud usina marjakorjamise tähe all – sõstrad, tikrid ja vaarikad on alles nüüd täisküpsuse saanud. Samas on põldmarjad ka täitsa valmis juba ja pihlakas kahtlaselt punetama hakanud. Veider aasta!



Kogus: 6-8-le
Koogipõhi:
150 g speltajahu
50 g DanSukkeri rafineerimata roosuhkrut
75 g külma võid
1 munakollane
Veidi soola
Vajadusel veidi külma vett
Täidis:
300-400 g värskeid marju (sõstraid, tikreid jm)
3 muna
1 dl DanSukkeri suhkrut
4 dl paksemat Kreeka jogurtit
1 vanillikaunast kraabitud seemned või 1 tl vanillisuhkrut
Koogipõhja valmistamiseks tõsta jahu, suhkur ja sool kaussi. Lisa tükeldatud külm või ja töötle mass ühtlaseks puruks. Lisa munakollane ja veidi külma vett ning töötle tainas ühtlaseks tainapalliks. Aseta ca 20-30-ks minutiks külmkappi. Võta tainas külmast ning laota ca 24 cm läbimõõduga lahtikäiva vorm põhjale ja külgedele. Aseta tainale küpsetuspaber ja raskus (näiteks kuivatatud herned) ja küpseta ca 10 minutit. Eemalda siis raskus ja küpseta veel mõned minutid. Jahuta veidi.
Täidise valmistamiseks puhasta marjad. Sega kausis suhkur, jogurt, vanilje ja munad ühtlaseks kreemiks. Kalla segu eelküpsetatud koogipõhjale. Puista peale marjad. Küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni täidis on kalgendunud. Serveerides puista peale tuhksuhkrut.

Retsept sündis koostöös DanSukkeriga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.