See vastupandamatu sügisene õunalõhn on nüüd ilmeksimatult kohal. Meie maakodu aeda on ta laotunud katkematu lõhnavaibana ning ka linnas ringi jalutades tunned aeg-ajalt seda sügisaia tuttavlikku aroomi. Vahel ei suuda pilguga ainult tabada ühtegi õunapuud, mille küpsete viljade lõhna tuul sulle ninna kannab. Need supermarketi punapõsksed ja mahlast pakatavad aasta läbi ühetaolised viljad jäävad selgelt alla meie omadele armsatele ehedatelt sortidele, millel on vanaema õunaaiast tuttav ja turvaline lõhn. Minu lemmikuteks on martsipaniõun, siis kuldrenett, sibulõunad ning loomulikult on kõige-kõige parem koogiõun antoonovka.
Õunakooke võib muidugi teha ka traditsioonilisel moel ahjus küpsetades, aga selle aasta üheks lahedaks avastuseks on meie peres olnud õuntest valmistatud toorkook.
See on vaieldamatult väga vahva ja täiesti toores kook, mis võidab elegantse sundimatusega kõigi koogisõprade südameid. Ohtralt puuvilju ja pähkleid sisaldav kook sobib igati tervisliku toitumise, veganluse ja ka toortoitumise reeglite alla ja vahva on see, et maitseelamuste osas ei pea ka sugugi järeleandmisi tegema. Täidise sisu aitavad tarretada chia-seemned ja mingit jahu ega suhkrut siia kooki lisama ei peagi.
Retsept ilmus 2017. aasta juulikuises ajakirjas Oma Maitse
Vasta