Toor-õunakook pähkli-datli karamelliga

Esileht / Määramata / Toor-õunakook pähkli-datli karamelliga

See vastupandamatu sügisene õunalõhn on nüüd ilmeksimatult kohal. Meie maakodu aeda on ta laotunud katkematu lõhnavaibana ning ka linnas ringi jalutades tunned aeg-ajalt seda sügisaia tuttavlikku aroomi. Vahel ei suuda pilguga ainult tabada ühtegi õunapuud, mille küpsete viljade lõhna tuul sulle ninna kannab. Need supermarketi punapõsksed ja mahlast pakatavad aasta läbi ühetaolised viljad jäävad selgelt alla meie omadele armsatele ehedatelt sortidele, millel on vanaema õunaaiast tuttav ja turvaline lõhn. Minu lemmikuteks on martsipaniõun, siis kuldrenett, sibulõunad ning loomulikult on kõige-kõige parem koogiõun antoonovka.
Õunakooke võib muidugi teha ka traditsioonilisel moel ahjus küpsetades, aga selle aasta üheks lahedaks avastuseks on meie peres olnud õuntest valmistatud toorkook.
See on vaieldamatult väga vahva ja täiesti toores kook, mis võidab elegantse sundimatusega kõigi koogisõprade südameid. Ohtralt puuvilju ja pähkleid sisaldav kook sobib igati tervisliku toitumise, veganluse ja ka toortoitumise reeglite alla ja vahva on see, et maitseelamuste osas ei pea ka sugugi järeleandmisi tegema. Täidise sisu aitavad tarretada chia-seemned ja mingit jahu ega suhkrut siia kooki lisama ei peagi.


10-le
Valmistamisaeg: 20 minutit + vahepeal 1 tund 30 minutit jahutamiseks
Koogipõhi:
2 dl kuivatatud jõhvikaid
2 dl kuivatatud datleid
2 dl Kreeka pähkleid
1 tl vanillisuhkrut
1 tl kaneeli
Õunatäidis:
5 suuremat õuna, koorituna
1 dl kuivatatud datleid
1 tl kaneeli
2 sl chia seemneid
sidrunimahla
Pekaanipähkli purukate:
70 g pekaanipähkleid
3 sl rafineerimata roosuhkrut
1 tl kookosõli
½ tl jahvatatud kaneeli
Põhja valmistamise jaoks töötle jõhvikad, datlid, Kreeka pähklid, vanillisuhkur ja kaneel köögikombainis ühtlaseks, kuni moodustub kokkuhakkav mass. Suru see ca 24 cm läbimõõduga ja küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhjale. Tõsta vorm koos koogipõhjaga ca 30 minutiks külma.  
Täidise valmistamise jaoks tükelda jämedalt esmalt kaks õuna ja tõsta need köögikombaini. Lisa datlid ja kaneel. Töötle mass mõne minuti jooksul ühtlaseks, kuni moodustub õunakastme sarnane mass. Tõsta kaussi ja sega sinna juurde ka chia seemned ja sidrunimahl. Tükelda ülejäänud kolm õuna väikesteks tükkideks ja sega õunakastmega. Kalla saadud mass koogipõhjale ja suru ühtlaseks. 
Pekaanipähkli purukatte jaoks töötle purustajas või köögikombainis ühtlaseks puruks. Puista koogile. 
Tõsta kook enne serveerimist umbes tunniks ajaks sügavkülma.  Säilita jahedas. 

Retsept ilmus 2017. aasta juulikuises ajakirjas Oma Maitse

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.