Vau kui hea (lihtne) õunakook kardemoni ja tibakese Vana Tallinnaga

Esileht / Määramata / Vau kui hea (lihtne) õunakook kardemoni ja tibakese Vana Tallinnaga

On õunaaeg. Maal olles on taustaheliks puu otsast potsatavate õunte kukkumise heli. Ja meie maakodu vana õunaaed on sellel sügisel justkui teisele noorusele ärganud. Need puud, mis viimastel aastate on küll usinalt õitsenud ja siis ainut tüütuid õunapunne kandnud, mis enne küpsemist on puult pudenenud, on ootamatult heldeks muutunud. Kas on selle põhjuseks õunaaias maha peetud arutelu teemal, et võtaks lihtsat need vana puud maha, mis on väärikas eas vanaprouad taas fertiilseks muutnud või lihtsat jõudis nende viljakustsükkel taas ohtra saagi aastani….Mine sa võta kinni. Igal juhul on meil nüüd see õunaaasta, mida võib väikest viisi uputuseks pidada. Teeme mahla ja korjame õunu ning imestame, et meie vana õunaaed sel aasta nii rikkalikuks etteasteks on valmistunud. Õunakoogid on hetkel seetõttu vägagi asjakohased.

 

Õunakookide osas üks kindel kategooria on lihtsad ja samas nii-nii hästi toimivad kooslused, mis suudavad elegantse sundimatusega silmad ette teha igasugustele udupeenetele kihilistele ja eri tehnikaid nõudvatetele kookidele, mis ju ka head. Aga selline paraja vau-efektiga vanakoolikas on alati asjakohane ja alati toimiv. Eriti kui salajasteks maitsekomponentideks on meie oma Vana Tallinna liköör ja parajalt ka kardemoni. Vähemalt meie pere, kes on parajalt erinevaid kooke aja jooksul maitsta saanud, hingas selle vanaema õunakoogi tüüpi koogi üllatavalt kiirelt sisse, süües mõnus vaid mõmisedes.



Õunakook karemoni ja tibakese Vana Tallinnaga
10-12-le 
Koogi jaoks vajad 24 cm läbimõõduga koogivormi või malmpanni
2,5 dl spleltajahu
1/2 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
0,5-1 tl kardemoni (sõltuvalt sellest, kui suur kardemonisõber oled)
2 suuremat muna
1-1,5 dl rafneerimata roosuhkrut
3 sl Vana Tallinna likööri
3 sl hapukoort
100 g võid
4 suuremat haput õuna
Tuhksuhkrut
Pohli serveerimiseks
Sega ühes kausis kuivained – jahu, vanillisuhkur, kardemon, küpsetuspulber ja sool. Teises kausis vahusta munad koos suhkruga. Lisa Vana Tallinna liköör ja hapukoor ning sulatatud või. Sega läbi ja ühenda siis segud. Tükelda kaks õuna väiksemateks tükkideks ning sega taina sisse. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse ahjuvormi (24 cm läbimõõduga) või küpsetuspaberiga kaetud malmpannile. Ülejäänud kaks õuna lõika pooleks, eemalda õunasüda ja lõika õunapoolik viiludeks. Aseta koogitaignale. Puista õuntele peale veel veidi suhkrut. Tõsta 180 kraadini kuumutatud ahju ca 50-60 minutiks. Küpsust kontrolli tikuga. Serveerides lisa värskeid pohli. Juurde võid pakkuda vanillikastet või vanillijäätist.
Samalaadset kooki võib teha ploomidega või ka virsikute, aprikooside, nektariinide või muude puuviljade/marjadega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.