Kuldkollane karriga kõrvitsa-läätse püreesupp

Esileht / Määramata / Kuldkollane karriga kõrvitsa-läätse püreesupp

Jahedal, pimedal ja kõledal aastaajal on soojendavad supid pea kohustuslikud. Kõrvits on meie laiuskraadi kuldaväärt vili, millest tehtud püreesupid on hõrgutavalt sametised ja samas nauditavalt maheda maitsega. Kõrvitsale sobib maitselisandiks sättida tervisepommist ingverit. Kergelt õhetav ja veidi terav maitse täiendab mahedat kõrvitsat suurepäraselt. Hästi sobitub siia kooslusesse ka karripulber. Võimalusel kasuta Madrase karripulbrit, aga võid selle asendada ka tavalise karripulbriga.

Supi sisse lisatud läätsed aitavad supi tummisemaks muuta. Läätsesid tasub oma menüüsse kindlasti tihedamalt lisada, sest läätsed on täisväärtuslikud kiudainerikkad ja heaks taimseks valguallikaks. Läätsed sisaldavad ka foolhapet, kaaliumi, rauda, fosorit ja veel mitmeid väärtuslikke mineraalaineid. Kiudaineid on läätsedes ligi 8-9% ning teatavasti aitavad kiudained seedetegevust vilkana hoida nagu ka kolesteroolitaset alandada või ka veresuhkrut kontrolli all hoida.  Kinnitust on leidnud ka läätsede roll vähiennetuse puhul. Seega, lisaks maitsemeelte hellitamisele aitab see soojendav kuldkollane supp hoida ka sinu tervist ning turgutada keha vastupanuvõimet külmal ja viirusterohkel ajal.
Teiseks selle supi superstaariks on kõrvits, mis on väärtuslik vitamiinide ja mineraalainete rohke vähekaloriline vili. Kerge seeduvuse tõttu on kõrvits sobilik dieet- ja ravitoituise puhul. Kõrvits on väga karotiinirohke ja karotiini on kõrvitsas isegi rohkem kui porgandis. Vitamiinidest võib veel  nimetada C-vitamiini ning mineraalainetest kaaliumi, magneesiumi, kaltsiumi, fosfori ja raua. Kõrvits on väärt abiline erinevate ainevahetushäirete puhul.
Seega, kombineerides läätsesid ja kõrvitsat, on tulemuseks eriti väekas ja väga maitsev supp, mida tasuks jahedate ilmade saabudes on immuunsussüsteemi turgutamiseks aeg-ajalt ikka menüüsse lülitada.

4-6-le
Ca 1 kg muskaatkõrvitsat (kaal koorituna ja puhastatuna)
1 sibul, hakituna
2 küüslaugküünt, hakituna
Veidi ingverit, hakituna
2 tl Madrase karrit (või tavalist karripulbrit)
2 dl punaseid kiirkeeduläätsi
5-7 dl Maggi Bio köögiviljapuljongit
4 dl kookospiima
Kookosrasva praadimiseks
Soola ja pipart
Serveerimiseks röstitud riivleiba, ürdiõli vm meelepärast
Kuumuta potipõhjas kookosõli ning hauta sibulat, küüslauku ja ingverit mõned minutid. Lisa karripulber, kuumuta läbi ja kalla siis potti läätsed koos puljongiga. Lase keema tõsta, lisa ka tükeldatud kõrvits ja hauta umbes 20  minutit, kuni kõrvits ja läätsed on pehmed. Püreesta saumikseriga ühtlaseks ja sega juurde kookospiim. Maitsesta soola ja pipraga. Serveerides võid lisada supile ürdiõli, krutoone, röstitud leiba või muud meelepärast. 
Postitus sündis koostöös Maggiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.