Pohlatäidisega jõulupärg

Esileht / Määramata / Pohlatäidisega jõulupärg

Aasta viimase kuu veidi pidulikumaks kiskuv olemine viitab ilmeksimatult lähenevatele jõuludele. Juba on õhus piparkoogilõhna ja majad kattuvad järjest enam jõulutuledega. Päkapikke on ka päris mitme akna taga kõõlumas nähtud ja laste sussid saavad siis vastavalt teenetele erinevaid sussisisud. Lapselt tuleneva info põhjal pidid tänapäeval päkapikud isegi telefoniümbriseid tooma. Moodsad ajad, mis seal ikka 😉
Teine advent on juba selle nädala lõpul ehk siis oleme igati jõuluootuse aega sisenenud. Nagu ka eelnevatel aastatel tuleb see jõuluootuse aeg ühest küljest ju oodatult aga teisalt jälle kiiremini kui oodata oskad. Nagu pahatihti ka jõululaupäev ise.

Jõuluootusaega aitab meeleolukamaks muuta üks külluslik ja magus pärmitainast jõulupärg. Kui tavapärane kringlipunumine enam pinget ei paku, võib kätt harjutada jõulutähe põimimisel. Tegelikult ei ole see sugugi keeruline ja peale väikest harjutamist saab iga entusiastlik kodukokk sellega hakkama. Kui minu seletuskäik tundub veidi keeruline, võib piiluda SEDA videod (pärja kokkusättimise osa algab 2.40-st).

Pärja tegemisel kasutasin oma lemmikut pärmitaina retsepti, millega teen ka tavaliselt kõik kringlid ja pidusaiad ehk siis igati ajaproovile vastupidanud üsna lollikindel retsept. Ei oskagi öelda, kas see on tingitud usust, aga minu meelest jääb tulemus kohevam ja mõnusam presspärmi kasutades. Kui seda käepärast ei ole, ajab asja ära ka kuivpärm.

Pohlatäidisega jõulupärg
8-10-le
Valmistamisaeg: 45 minutit + kerkimiseks vajalik aeg
2 dl piima
30 g presspärmi või 1 pakk kuivpärmi
1 tl kardemoni
Riivitud sidrunikoort
Soovi korral sukaadi
1 tl soola
2 munakollast
1 dl suhkrut
100 g võid
500 g jahu
Tuhksuhkrut pealeriputamiseks
Määrimiseks muna
Täidis:
200-300 g pohlamoosi
Vedelda pärm käesoojas piimas ja lisa siis umbes kolmandik jahukogust ning sega tainas ühtlaseks. Kuivpärm sega lihtsalt koos jahuga sooja piima sisse. 
Lase kerkida soojas kohas 20-30  minutit.
Lisa eelkergitusele suhkruga kergelt vahustatud munakollased, sool, sidrunikoor, kardemon ning ülejäänud kogus jahu. Pidevalt sõtkudes lisa ka järk-järgult pehme või sulatatud või. Kui kasutad sukaadi, lisa nüüd ka see. Sõtku kuni tainas on ühtlane, läikiv ning lööb käte ja kausi küljest lahti.
Kata rätiku või toidukilega ning jäta sooja kohta kerkima kuni selle maht on vähemalt kahekordseks kerkinud. Kerkinud tainas kalla ettevaatlikult jahusele töölaulale ning vormi paksuks vorstikeseks. Lõika neljaks võrdseks tükiks. Rulli iga tükk ümmarguseks kettaks (ca 24-26 cm läbimõõduga). Aseta esimene ketas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja määri sinna ühtlase kihina kolmandik pohlamoosist. Sinna peale tõsta teine tainakiht ja määri sellele teine kolmandik pohlamoosist. Korda sama veel kolmanda tainakihiga ja tõsta siis pealmiseks kihiks neljas tainaketas. Kasutades ümarat ketast šabloonina (selleks sobib näiteks lahtikäiva koogivormi põhi) lõika tainakihtide küljed ühtlaselt ümmarguseks. Vajuta ülemisele kihile keskossa klaasiga ümar jäljend ja lõika taina sisse 12 võrdset sisselõiget kuni keskosa jäljendini nii, et moodustuks 12 „kroonlehte“. Keera igale tainast moodustunud kroonlehele keerd peale ja säti kroonlehed kahekaupa kokku. Kokku peaks nii moodustama 6 suuremat kroonlehte. Vormi pärg ühtlaseks ja ilusaks. Lase soojas kohas veel ca 30 minutit kerkida. Määri jõulupärga lahtiklopitud munaga või munakollasega ning küpseta eelsoojendatud ahjus pöördõhku kasutades 200 kraadiga umbes 20-25 minutit.

Retsept ilmus koostöös Veski Matiga ja ilmus 2017. aasta Oma Maitse detsembrinumbris.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.