Kolm lihtsalt valmivat lõhe suupistet pidulauale

Esileht / Määramata / Kolm lihtsalt valmivat lõhe suupistet pidulauale
Eesti Vabariik on kohe-kohe 100-aastaseks saamas. Seega on saabumas keskmiselt pidulikum aeg ning lugematud pidulauad kattuvad hea ja paremaga. 
Mõnus on mõelda oma väikese ja armsa riigi peale, kes vaatamata ajaloo tõmbetuultele on suutnud siiski nii väärika tähtpäevani jõuda. Natuke härdaks muudab see hetk kindlasti ja äkki suudame läbi härdusest veidi uduseks muutunud pilgu kord taas vaadata teisi rahvuskaaslasi lihtsalt mõistes ja armastades ning praegu juba normiks saanud solvumis- ja solvamistalgud korra sinnapaika jätta. Mina küll usun, et suudame! 

Härdad hetked vajavad ka piisavalt pidulikkust. Üks tänuväärne lahendus igal pidulaual on kindlasti hea värske lõhe.
Lõhel on kindlasti kindel koht meie pühadelaual kui soovitakse pakkuda midagi paremat ja rikkalikumat kui tavapäevadel. Hea kvaliteetne soolatud lõhemari, mahlane graavilõhe või rikkalik suitsulõhe – need kõik muudavad ühe maitsva ja küllusliku piduliku suupistelaua nauditavaks ja maitseküllaseks. Eelista kindlasti kvaliteetsest kalast värskelt tehtud graavilõhet vaakumpakendis müüdavatele variantidele ning ka kalamarja osas tasub olla valiv. Oled ehk ise tundunud, milline vahe on krõmpsuva tihke teraga ja lössivajunud õhust tühjaks jooksnud õhupalli olemisega kalamarjateradel. Olgu kraam ka pisut kallim, aga pidulaud väärib vaid parimat.
Siin on toodud kolm lihtsalt ja kiirelt valmivat lõhest valmistatud suupistet. Mina käin oma lõhet toomas Peetri Lõheäris ja tunnistan ausalt, et pole veel kunagi kauba värskuses ja kvaliteedis pidanud pettuma. Nüüdsest on Balti Jaama turul olevas Peetri Lõheäri letis saadaval veel eriti hõrk ja värske kohapeal valmistatud kuumsuitsulõhe. Mmmm….! Sellest suitsulõhest saab aga valmistada väga mõnusa kreemise suitsulõhe rillette´i.

Suitsulõhe rillettte

Külluslikust suitsulõhest saab lihtsa vaevaga vormida
mõnusalt kreemise rillette ´i, millest
saab omakorda valmistada maitsva suupiste, kui seda sättida katteks krõbedaks
röstitud saiale. Kohevama tulemuse saad siis, kui segad rillette´i sisse
vahustatud koort. Sellist kreemjat katet sobib samamoodi pakkuda ka mustal
leival.
8-10-le
300 g kuumsuitsulõhet, tükkideks rebituna
100 g toorjuustu, toasoojana
1,5 dl 35%-list koort
Hakitud tilli
Sidrunimahla ja veidi riivitud sidrunikoort
Soola ja pipart
Krõbesaia
valmistamiseks:
Baguette´ist või
pikast saiast lõigatud õhukesi viile
oliiviõli

Vahusta esmalt rõõsk koor koos toorjuustuga kohevaks vahuks.
Lisa tükeldatud lõhe ja hakitud till. Sega läbi. Maitsesta sidrunimahla ja
tibakese sidrunikoorega ning soola ja pipraga. Krõbesaia valmistamise jaoks
lõika pikast saiast õhukesed viilud. Piserda neid oliiviõliga ning küpseta 200
kraadi juures mõned minutid kuni sai on krõbe ja hakkab kuldsek muutuma.
Serveerides võid rillette´ile lisada
veel kalamarja ja raputada täiendavalt värsket tilli.

Graavilõhe on minu jaoks ka kindlasti üheks lemmikuks, millest ei saa kunagi isu täis. Graavilõhe on ka väga tänuväärne algmaterjal erinevate suupistete valmistamiseks. Kombineerimisvõimalusi on lõputult ja ainuke väga oluline tingimus on graavilõhe värskus. Eriti kriitiline on värskus just toore kala puhul, mida graavilõhe endast kujutab. Seega, veendu enne ostmist, et kala on värske või, mis veel kindlam, valmista graavilõhe ise. Juhiseid selleks leiad SIIT.

Suupisted herne-avokaadokreemi, graavilõhe ja lõhemarjaga
Neoonrohelise herne-avokaadokreemi, graavilõhe ja lõhemarjaga kattega krõbedaks röstitd must leib on ühtaegu nii elegantne kui ka samas parajalt rustikalane maitsekooslus. Lihtne valmistada, kuid maitseid hellitav kooslus on igati tervisesõbralik ja samas nauditav suutäis, mis sobib peolauale sättimiseks imehästi.
12 suupistet
12 ca 3-4 cm läbimõõduga tumedast rukkileivast lõigatud ketast
Rapsiõli
6 õhukest graavilõhe viilu, pikkupidi poolitatuna
13 tl lõhemarja
Serveerimiseks värsket tilli
Värskelt jahvatatud musta pipart
Herne-avokaadokreem:
300 g külmutatud rohelisi herneid
1 suurem või 1 väiksemat küpset avokaadot
Veidi münti
Soola ja pipart
Oliiviõli
Valmista esmalt hernekreem. Selleks blanšeeri rohelisi herneid soolaga maitsestatud vees 1 minut s.t. lase vesi keema ja tõsta herned sinna sisse. Keeda 1 minut, kalla siis sõelale ja jahuta külma vee all. Kalla blenderisse või purustajasse, lisa avokaado, sool, pipar, veidi värsket hakitud münti ja avokaado. Töötle ühtlaseks kreemiks. Maitsesta lõplikult.
Piserda mustast leivast lõigatud ümaraid kettaid õliga ning küpseta 200 kraadises ahjus mõned minutid, kuni leib on krõbe. Jahuta. Tõsta igale leivale teelusikatäis herne-avokaadokreemi. Sinna peale säti rullikeeratuna lõhefilee. Tõsta igale suupistele teelusikatäis lõhemarja. Jahvata peale musta pipart ja kaunista tillioksaga.

Kindlasti sobib imehästi pidulauale ka kalamari. Sellest on saanud omamoodi pidulikkuse ja külluslikkuse sümbol. Millal siis veel, kui mitte meie kalli kodumaa suurel sünnipäeval tasuks pidulauale ka kalamarjaga suupisted sättida. Mahlasele kartulipliinile sätituna kreemise hapukoorega koos maitseb kalamari tõeliselt luksuslikult.

Kartulipliinid lõhemarja ja hapukoorega
Kartulipliinid koos hapukoore, kalamarja ja punase sibulaga on kooslus, mis ei vea kunagi alt. Kartul aitab pliinid mahlaseks ja mõnusaks muuta ja kala ning kartuli sobivust ei pea tõenäoliselt enam kellelegi lahti mõtestama hakkama. Kartulipliinid prae kuumal pannil pealt mõnusalt krõbedaks. Nii jäävad need eriti maitsvad.
6-8-le
Kartulipliinid:
3-4 suuremat kooritud ja keedetud kartulit
1 muna
2 sl speltajahu
2 sl piima
1 sl võid, sulatatuna
Soola ja pipart
Õli praadimiseks
Serveerimiseks:
Paksemat hapukoort
Lõhemarja
Punast sibulat, õhukeste poolratastena
Värsket tilli
Töötle keedetud kooritud kartulid koos piima ja võiga ühtlaseks massiks. Sega juurde muna ja jahu.  Maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning prae umbes supilusikatäiesuuruseid pliinid mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta kõrvale.
Serveerimiseks tõsta igale pliinile hapukoort, lõhemarja ja punase sibula poolrattaid. Kaunista värske tilliga.

Mõnusat suupistete nokitsemist ja külluslikke pidulaudasid kõigile!

Postitus sündis koostöös Peetri Lõheäriga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.