Ponzu kaste on Jaapani köögist pärit hapuka ja sügava umamise maitsenüansiga kaste, mida võiks võrrelda mingil määral vinegrettkastmega. Ponzu kastmele on maitset andmas sidrunimahl, sojakaste, mirin ehk Jaapani magusa nüansiga riisivein või siis suhkur.

Tänu oma külluslikule maitsepaletile on Ponzu kaste on hästi laia kasutusvõimalusega. Võid seda kasutada dipikastmena pelmeenide või nuudlite maitsestamiseks, marineerida köögivilja, mereande, kala või liha, kasutada kausitoitude kastmeks või salatikastmena. Ja see on ainult väike valik kõikidest variantidest, kus võid Ponzu kastet kasutada. Mina marineerisin Kikkomani Ponzu kastmes lõhefileed ja värsket kurki. Sellisel moel marineeritud kala ja kurk võib olla mõnusaks eelroaks või siis ka salatikomponendiks. Samamoodi võid riisi või nuudleid ja köögivilju lisades kasutada neid kausitoitude kombineerimisel. Kikkomani Ponzu kastmes on parajalt tunda hapukat nüanssi ja omalt poolt lisasin veel veidi Kikkomani sojakstet, et soolakamat maitset võimendada. Marinaadile võid lisada veel seesamiõli, mis annab kastmele mõnusa kergelt suitsuse nüansi veel lisaks.

Kodus ise Ponzu kastet tehes võid segada võrdsetes kogustes sojakastet, värsket sidrunimahla ja mirinit või siis kui seda käepärast ei ole, veidike suhkrut, et anda magusat maitsenüanssi.

Ponzu kastmes marineeritud lõhefilee

Aeg kokku 10 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 500-600 g lõhe- või forellifileed
  • 60 ml Kikkomani Ponzu kastet
  • ½-1 tl seesamiõli
  • 3 tl sojakastet
  • Serveerimiseks seesamiseemneid ja hakitud murulauku

Valmistamine

  • Lõika terava noaga lõhefileest õhukesed viilud. Seda kausis Ponzu kaste, seesamiõli ja sojakaste. Säti lõheviilud taldrikule. Kalla peale kaste. Kaunista seesamiseemnete ja hakitud värske murulauguga. Võid jätta kümneks minutiks külma seisma või serveerida kohe. Naudi!

Ponzu marinaadis vürtsikas kurgisalat

Aeg kokku 8 minutes
Portsjonit 2

Koostisosad

  • 3-4 väikest kurki kokku ca 200 g
  • 4 sl Kikkomani Ponzu kastet
  • 1 tl sojakastet
  • 1-2 küüslauguküünt hakituna
  • ½ tl seesamiõli
  • ½ hakitud tšillipipart
  • Serveerimiseks seesamiseemneid
  • 2 dl vett
  • 1 tl soola
  • Lõika kurk õhukesteks viiludeks.

Valmistamine

  • Sega vesi ja sool. Tõsta kurgid vette, vajuta kergelt läbi ja jäta viieks minuks soolvette.
  • Samal ajal sega omavahel Ponzu kaste, sojakaste, küüslauk, seesamiõli ja tšillipipar. Kalla segu kilekotti. Kurna kurgid soolveest ja tõsta kilekotti. Suru üleliigne õhk välja ja tõsta külmkappi kümneks minutiks marineerima. Tõsta siis taldrikule, puista peale seesamiseemneid ja naudi!

Postitus sündis koostöös Kikkomaniga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.