Jaanipäev on lähenemas ja grillihooaeg täies hoos. Tavapärase grillitud liha kõrvale võib aga katsetada erinevaid põnevamaid maitseid ja kooslusi. Üheks selliseks palju erinevaid kasutusvõimalusi pakkuvaks toiduks on sinihallitusjuustukaste või -dipp, mille siis saab kasta erinevat grillitud kraami või siis hoopis kasutada seda kastet näiteks grillitud köögiviljade täitmiseks ja neid koos selle kastemega grillile sättida.

Tegelikult sobib selline kaste hästi ka värskete köögiviljade – kurk, porgand, seller, paprika, lillkapsas jm – juurde pakkumiseks. Seega igati paindlik ja võimalusterohke kaste, kus pearollis Bergaderi sinihallitusjuustud. Valida võib kahe erineva väga kvaliteetse ja nõudlikule maitsele sobiva sinihallitusjuustu vahel. Bergaderi Edelpilz on noobli soolaka maitsega ja intensiivse pikantsusega sinihallitusjuust. Sobib hästi nii iseseisvaks maiustamiseks kui ka kombineerimiseks erinevate marjade või ka pähklitega. Bergaderi Bavaria Blu on samuti sinihallitusjuustude kõrgklassi kuuluv kreemine ja soojana lihtsalt määritav juust, mis on mahedamaitseline, soolakas ja iseloomuliku maitse ning aroomiga. Mõlemad juustud sobivad hästi ka dipikstmes kasutamiseks, andes tulemuses parajalt pikantse, soolaka ja maitseküllase kastme. Kastme valmistamiseks on vaja vaid paari baaskomponenti, mida kombineerides saad tulemuseks universaalse ja maitseküllase kastme. Sinihallitusjuustu võid pehmendada kas kreemiseks või siis ka vedelamaks kastmeks kas maitsestamata jogurti või hapukoorega, maitset võid lisada küüslaugu, ürtide soola, pipra ja ürtidega.

Mina kombineerisin sinihallitusjuustukastmega vürtsikaid grillitud kana pooltiibu ja täitsin seeni, suvikõrvitsat ning minipaprikaid. Üheks suureks lemmikuks on ka grillitud noor kapsas, mida süües tuleks siis sinihallitusjuustukastet lisada. Väga maitsev kombo!

Sinihallitusjuustu kaste ja vürtsikad kana pooltiivad

Aeg kokku 18 minutes
Portsjonit 3

Koostisosad

Sinihallitusjuustu kaste

  • 2 dl paksemat maitsestamata jogurtit või hapukoort
  • 120 g toasooja murendatud sinihallitusjuustu nt Bergader Bavaria Blu või Edelpilz
  • Veidi sidrunimahla
  • 1-2 küüslauguküünt purustatuna
  • Soola ja pipart
  • Hakitud värsket murulauku

Vürtsikad kana pooltiivad

  • 500 g kana pooltiibu
  • 1 dl vürtsikat ketšupit
  • 2 sl sojakastet
  • Sidrunimahla
  • 0,5-1 tl Cayenne'i pipart
  • Soola ja pipart
  • Serveerimiseks sinihallitusjuustu kastet

Valmistamine

  • Sinihallitusjuustu kastme tegemiseks tõsta toasoe murendatud sinihallitusjuust koos teiste komponentidega kaussi ja hõõru ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga ning soovi korral lisa ka hakitud ürte. Võid kastme koheselt serveerida või siis jätta paariks tunniks maitsestuma. Kastme maitsed muutuvad seistes ühtlasemaks.
  • Sellise kastmega võid serveerida erinevaid värskeid köögivilju või ka grillitud köögivilju kas siis dippida või täita. Hästi sobib see kaste ka grillitud kana pooltiibadega.
  • Vürtsikate kana pooltiibade valmistamiseks sega kausis ketšup, sojakaste, pipar ja sidrunimahl. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kaussi kanatiivad, sega maitseseguga ja lase paar tundi kuni üle öö külmikus seista. Grilli pooltiibu kuumal grillil mõlemalt poolt, kuni liha on läbi küpsenud ja eraldub kontide küljest. Serveeri koos sinihallitusjuustukastmega.

Grillitud noor kapsas sinihallitusjuustu kastmega

See on üks väga mõnus kooslus, kus grillilt läbi käinud kapsalohud saavad maitselisa pikantse alatooniga sinihallitusjuustukastmest. Samamoodi võid kapsalohkusid valmistada ka pannil. Väga maitsev jääb see ka sel moel.
Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 väiksem kapsapea
  • 50 g toasooja või sulatatud võid
  • 1-2 küüslauguküünt hakituna
  • Soolahelbeid
  • Serveerimiseks sinihallitusjuustukastet

Valmistamine

  • Lõika kapsas sektoriteks nii, et kapsajuurikas hoiab kapsalehti koos. Sega toasoe või sulatatud või küüslauguga ja pintselda või määrgi kapsalohud võiga kokku. Grilli või küpseta pannil, kuni kapsas on parajalt kuldne, kuid veel krõmpsuv. Serveeri koos sinihallitusjuustukastmega.

Postitus sündis koostöös Estoveri ja Bergader juustudega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.