Kesksuvisel ajal, kui esimesed värsked ja pisut turris-torkiva olemisega värsked kurgid valmis saavad, tuleks ikka teha ka värskeid soolakurke. Suve ajal täiesti asendamatu. Krõmpsuta niisama või sobita erinevatesse salatitesse, noore kartuli kõrvale või külmsuppidesse. Just sellised ühe-kahe päevased värsketest ürtidest läbi imbunud parajalt soolakad kurgid, mis pole veel värvi muutnud. Imehea! Kuigi praegu pakutakse päris palju ka juba valmis kujul soolakurki, siis tegelikult ei ole nende kodus valmistamine ka üldse keeruline.

Värske soolakurgi valmistamisel on vaja teada paari kuldreeglit ja siis saab tegelikult juba ise üsna vaba randmega improviseerida ja erinevaid maitsed kombineerida. Kindlasti tasuks värskele soolakurgile lisada lahke käega erinevaid ürte – tilliõisik ja tillivars on puhas klassika, aga hea oleks juurde sättida ka mädarõikalehti või -juurikat, mustsõstralehti ja küüslauku. Kui sul endal kodune aed puudub, kust neid suviseid maitseürte kaasa haarata, siis kurgitegu ei pea tegemata jääda. Keskrutult leiab mitmeid müüjaid, kes on kurkide soolamise jaoks vajaliku maitseviha juba kokku köitnud, mille abil saab ilusti maitsvad kurgid soolatud. Kes tahab erinevaid maitseid katsetada, võib soolakurkidele lisada ka kirsilehti, koriandri varsi ja õisikuid, tšilit või muid meelepäraseid ürte või maitselisajaid. Aga jah, tilliõisik võiks olla kohustuslik, siis on kurkidel ikka tõeline suve maitse.

Kurkide soolamiseks on kõige parem kasutada jämedat (mere)soola, mis tuleks vees eelnevalt ära lahustada. NB! Kindlasti ära kasuta Himaalaja soola, sellega soolates ei hakka kurgid õigesti hapnema. 1 liitri vee kohta tuleks arvestada ca 1,5-2 sl soola ja soovi korral võid panna lisaks 1 sl suhkrut. Mõni lisab ka sortsu äädikat, see kiirendab veidi kurkide maitsestumist ja annab kergelt hapukat lisamaitset. Sool tuleks soojas või kuumas vees ära lahustada ja siis purki laotud ürtidele ja kurkidele peale kallata. Kui tahad kurkide soolamist kiirendada, siis kalla kurkidele kuum marinaad. Samamoodi saad kurkide maitsestumist kiirendada sellega, kui lõikad kurkidel otsad ära või siis torgid kurke enne soolvee lisamist kahvliga. Soolveega üle valatud kurgid peavad olema ilusti üleni soolvees, selle jaoks võiks kasutada vajutust. Näiteks väikesele alustassile asutatud kivi aitab kurgid ilusti soolvette sisse suruda. Parimad on soolakurgid 1-2 päeva pärast, peale seda hakkab (eriti soojal ajal) kurk juba hapukurgilaadseks muutuma ja värvi muutma. Kui tahad just sellist värske soolakurgi välimust ja maitset säilitada, siis tõsta purk külmkappi. Seal hapnemine peatub. Võid ka kurgid säilituskarpi laduda ning soolvee ilma ürtideta peale kallata. Ka ürdid kiirendavad hapnemist. Kindlasti kalla aga soolvesi peale.

Minu jaoks on tilliõisikud just need, mis kohe kindlasti peaksid ühe soolakurgi maitsebuketi juurde peaksid kuuluma

Soolakurke saad kasutada erinevates salatites marineeritud kurgi asemel. Kurgi soolvesi on hea külmsuppide maitsestaja. Soolakas ja maitseürtidest läbi imbunud soolvesi on käsitletav omamoodi maitseainena, nii et võimalusel kasuta seda teiste suvetoitude maitsestamiseks. Samamoodi võid sortsu soolavett lisada ka näiteks kartulisalati maitsestamiseks.

Kurkide soolamiseks sobivad hästi laia suuga purgid. Neid tasub otsida vanakraamipoodidest. Näiteks Keskturu tagumises osas või siis hästi rikkalikku valikut vanavara pakkuv Balti Jaama turg on heaks kohaks, kust ikka leiab neid lahedaid kurgi soolamise purke. Lisaks praktilisusele on need ka lihtsalt ilusad, kui sügavrohelisi kurke täis laduda.

Kurke võib enne soolamist veidi aega ka jääkülmas vees hoida. Nii jäävad kurgid hästi pringid ja krõmpsud.

Värsked soolakurgid

Küpsetusaeg 15 minutes
Hapnemiseks vajalik aeg 1 day
Aeg kokku 1 day 15 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 kg värskeid kurke
  • 1 liiter vett
  • 1,5-2 sl jämedat meresoola
  • 1 sl suhkrut soovi korral

Valmistamine

  • Lisaks maitseks küüslauku, tilliõisikuid ja -varsi, mustsõstralehti, mädarõikalehti või/ja -juurikat, koriandriõisikuid ja -varsi jm
  • Lao ürdid kaussi või purki. Sinna peale lao tihedalt üksteise kõrvale kurgid. Lahusta sool ja suhkur soojas või kuumas vees. Kalla vesi niimoodi kurkidele peale, et kurgid oleksid üleni veega kaetud. Vajadusel lisa kurkidele raskus, mis nad üleni vee alla suruks.
  • Kui soolakurgiga kiiret ei ole, siis jäta kurkidele otsad alles ja kalla peale külm vesi. Kui soovid kiiremat tulemust, lõika ära otsad ja kalla peale kuum vesi.
  • Järgmisel päeval kannatab juba maitsma hakata, kahe-kolmepäevased kurgid on kõige mõnusamad, siis hakkab juba liialt hapukurgi maitse juurde tulema.

Postitus sündis koostöös Keskturuga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.