Pidude hooaeg on käes ja eelseisvad jõulud väärivad tähistamist nii pere ringis kui ka sõpradega koos. Alati, kui seltskond koguneb, on teemaks väikese ampsus, mida suupistelauale sättida. Tõenäoliselt on igal perenaisel välja kujunenud oma lemmikud suupisted, mis ikka ja jälle kordamiseele lähevad, aga kindlasti on vahel tore ka midagi uut ja teistsugust katsetada.
Üheks nutikaks nipiks on kasutada suupistete valmistamiseks L´Aperatif Tartare toorjuustuga minisuupisteid, mida on maitsestatud erinevate ürtidega. Sellised minisuupisted sobivad loomulikult ka niisama lauale panna, aga väikeste nutikate (maitse)lisadega saab neist ka erinevaid maitsvaid suupisteid valmistada.
Mina valmistasin kolm erinevat ampsu: lehttaina ja päikesekuivatatud tomati pestoga padjale asetatud minijuust, jõuluseid maitseid kombineeriv pohlamoosi ja marineeritud kõrvitsaga minijuust ja vahemereline kombinatsioon, kus küpsisele asetatud juustule on lisatud prosciutto sisse keeratud oliiv. Maitsvad ja mõnusa kõik omal moel ja ka komplektina serveerides.
See pildil olev jõulune suupiste ühendab endas eestlaslikke ja jõuluseid maitseid. Rukkijahust krõbeleivale on asetatud toorjuust, millele annavad maitselisa hapukasmagusad jõulused lisandid nagu pohlamoos ja marineeritud kõrvits, mis kreemja toorjuustuga suurepäraselt sobivad.
Jõulusuupisted toorjuustu, pohlamoosi ja marineeritud kõrvitsaga
Koostisosad
- 8 rukkijahust krõbeleiba
- 8 L´Aperatif Tartare minijuustu
- 4 tl pohlamoosi
- 8 tl marineeritud kõrvitsat
- Värsket peterselli või tilli
- Värskelt jahvatatud musta pipart
Valmistamine
- Tõsta igale krõbeleivale tükike Tartare toorjuustu. Säti sinna kõrvale pohlamoosi ja tükike kõrvitsat. Kaunista petersellioksakesega ja soovi korral jahvata peale paar keerdu musta pipart.
Suupisted toorjuustu, oliivi ja prosciuttoga
Koostisosad
- 8 kreekeri tüüpi küpsist
- 8 L´Aperatif Tartare minijuustu
- 8 kivita rohelist oliivi
- 2-3 viilu prosciuttot
- Värsket tüümiani
- Värskelt jahvatatud musta pipart
Valmistamine
- Lõika prosciutto singist paraja suurusega ribad ja keera oliividele ümber. Säti Tartare minijuust kreekerile ja sinna peale asetada singi sisse keeratud oliiv. Viimistle paari keeru musta pipraga ja tüümianioksaga.
Päikesekuivatatud pestoga lehttainapadjal toorjuustuamps
Koostisosad
- 100 g võiga pärmi-lehttainast
- 2-3 sl päikesekuivatatud tomati pestot
- 8 L´Aperatif Tartare minijuustu
- Värsket tüümiani
- Värskelt jahvatatud musta pipart
Valmistamine
- Lõika pärmi-lehttainast ca 2,5×2,5 cm ruudud. Määri igale ruudule päikesekuivatatud tomati pestot. Tõsta eelkuumutatud ahju 200 kraadi juurde mõneks minutiks, kuni ruudud on kuldsed. Tõsta ahjust, jahuta ja tõsta siis igal ruudule Tartare minijuust. Viimistle värske tüümiani ja värskelt jahvatatud musta pipraga.
Postitus sündis koostöös Savenciaga.
Vasta