Tallinna vanalinnas asuv eksklusiivne kunstirestoran Art Priori on juba mõned head aastad kombineerinud oma vanade gooti arhitektuurist inspireeritud paksude müüride vahel kokakunsti ja kunsti. Art Priori eripäraks ongi algusest saati olnud meelte mitmekülgne hellitamine ehk siis eesmärk ei ole mitte ainult maitsemeeli paitada, vaid pakkuda ka esteetilist naudingut läbi imelise interjööri, mis hetkel ka jõuluhõnguline ja kus seintel pakutav kunst teeb silmad ette paljudele galeriidele ja näitustele ja kus välja pandud nii Euroopa vanade meistrite originaalmaalid kui ka Eesti kunstnike tööd.

Interjööris on tunda jõulude lähenemist

Eesmärk ongi pakkuda emotsioonide mitmekesisust. Koos menüüga tuuakse lauda ka kunstimenüü, kust saab infot hetkel seintel olevate maalide kohta. Suurepärane valik ja enne sööma asumist tasub veidi restoranis ka ringi jalutada.

Menüü osas on algselt juhindatud klassikast, kuid Art Priori köögis muutub see isikupärasemaks ja mingi oma väike üllatus on igale toidule juurde komponeeritud. Mainida tasub ka seda, et toitudes kasutatav tooraine on eranditule ökoloogiliselt puhas ja ka on kõik road laktoosivabad. Veinikaart on põnev ja rikkalik ja iga käigu juurde leiab põneva ja väga hoolikalt valitud veini.

Lisaks toitudele saab nautida ka head ja hoolikalt valitud kunsti

Meie otsustasime seekord nautida degustatsioonimenüüd. Üldiselt eelistan alati peakoka valikut, sest peakokk teab kõige paremini oma tugevusi ja seda, mille üle uhke olla.

Art Priori peakokaks on Dmitri Fjodorov, kelle kulinaarne teekond on olnud muljetavaldav ja keda ma ise tean juba Cru ja Ribe ajast. Tänu Dmitrile on Art Priori ka 2023. aastal ka Michelini tunnustuse saanud, seega on tegemist igati tunnustatud ja kõrgel tasemel kokakunstiga.

Dmitri on kokakunstis isikupärane ja väga mõnusaid maitseüllatus pakkuv peakokk

Dmitri Fjodorovi kokanduslikku käekirja võib iseloomustada kui väga eristuvat ning ka eskperimenteerivat ehk siis tema toite maitstes on alati väike üllatus kusagil ka ootamas. Degustatsioonimenüü juurde saab nautida ka suurepärast ja hoolikalt toitude juurde sobitatud joogivalikut. Ja minu soovitus on see, et ka veinide valikul oleks nutikas eelistada asjatundjate poolt hoolikalt valitud ja kokku sobitatud jooke.

Art Prioris on juba toidu kõrvale pakutav mini-baguette omaette vaatamisväärsus

Kui nüüd tulla tagasi degustatsioonimenüü juurde, siis on tegemist seitsmekäigulise menüüga, kus kokku sobitatud kolm eelrooga, kaks pearooga, vahepeale kerga paleti puhastus ja lõpetuseks loomulikult dessert. Toitude portsjonid on siiski meeldivalt väiksed ja toidud parajalt kerged, et kogu seitsmekäiguline menüü liialt kõhtu koormama ei hakkaks.

Tean, et tegelikult austusest koka vastu tuleks kohe toitu maitsma hakata, aga vahel on lihtsalt vaja kogu seda ilu ka jäädvustada

Esimeseks käiguks olid siiakala ampsud, kus siiamarja ja siiakala kombineeritud krõbeda brioche´iga. Sinna juurde pakutav jook oli Blanc de Blancs Brut šampanja. Väga ilus kooslus!

Juba see siiakala serveering võttis ahhetama!
Alustuseks veidi improvisatsiooni siiakala teemal

Teine käik oli minu ühes lemmikuks ehk kollane peet kitsejuustu, röstitud päevalilleseemnete ja rukolapestoga. Ühest küljest lihtne kooslus, teisalt aga nii hästi kokku kõlav maitsete kooslus, et võttis lausa mõnus mõmisema.

Magus kollane peet, kitsejuustukreem, rukolapesto ja röstitud päevalilleseemned

Selle roa juurde oli sobitatud kergelt lillelise ja puuviljase alatooniga Pinot Grigio Alto Adige 2022. Ilus kooslus!

Järgmise käigu nimetus oli juba veidi intrigeeriv ehk siis tallekeel ja kapsas. Lisaks oli veel maitset andmas tilli-peterselli õli ja krooniks oli sätitud kerge porruvaht. Taaskord väga maitsev ja ilus kooslus.

Tallekeel ja kapsas porruvahust mütsi all

Tallekeele juurde oli sobitatud päris üllatav vein ehk Dry Riesling 2021, aga seekord üllatuslikult Columbia Valleyst USA-st. Väga ilus vein ja ilus kooslus ka selle käiguga.

Vahele siis kerge paletipuhastus tsitrusejäätise, kurgisalati ja basiilikuga ja oligi aeg asuda pearoogasid maitsma.

Esimalt toodi lauda angersäga ravioolid ja suitsuangerjas. Olles ise väga suur kalasõber, oli see täiesti minu toit. Juurde oli veel sätitud nuikapsast ja magusat maisi. Mahedad ja delikaatsed angersägaravioolid ja parajalt jõuline suitsuangerjas mängisid mõnusalt elegantselt kokku. Vein selle toidu juurde oli Chenin Blanc 2021 “21 Gables”.

Teine pearoog oli grillitud hirvefilee seente, juursellerikreemi, puravikuvõi kastme ja porrulaugu confit´ga. Imeline! Maitseküllane ja kõik lisandid sobitusid omavahel veatult.

Ovatsioone väärt pearoog hirvefileest

Veinivalik selle toidu juurde oli ka väärikas ehk siis 2019. aasta Chateauneuf-Du-Pape Rouge. Väga nauditav ja noobel kooslus!

Viimaseks käiguks ehk desserdiks oli tume šokolaad ja soolakaramelli, granola ja kardemonivahvliga. Maitseks pisut ka musta sõstart

Kaunis ja maitsev lõpetus suurepärasele degustatsioonimenüüle

Desserdi juurde sobivaks joogiks oli 2021 Recioto della Valpolicella. Imelised ja nauditavad maitsed, mis aitasid sellele naudingute õhtule väärika punkti panna.

Mida lõpetuseks öelda. See oli üks viimase aja meeldejäävamaid restoranielamusi ja kindlasti soovitan eriti eelseisvate pühade peale mõeldes Art Priori külastamine plaani võtta või siis jõuluvana kotti selle restorani kinkekaart hoopis poetada. Elamused on ehedad ja maitsemeeled saavad tõeliselt hellitatud. Art Priori kohta lähemalt lugeda ja lauda broneerida on võimalik ART PRIORI KODULEHELT.

Ka aastalõpupidustusi võib Art Priorisse tähistama tulla. Selle kohta leiab infot SIIT.

Aitäh, Art Priori ja Dmitri Fjodorov! Tuleme jälle!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.