Pashakook beseekatte ja kaerapõhjaga

Esileht / Määramata / Pashakook beseekatte ja kaerapõhjaga

Kauneid kevadpühi kõigile!
Kevadpühadele on ehk kõige iseloomulik pühaderoog pasha, kel aga pashast isu täis või kelle jaoks pasha lemmikute hulka ei kuulu, võib meisterdada ühe mõnusa kihilise pasha-ainelise koogi. See on igati maitsev kohupiimakook, mille krooniks beseekiht, põhjaks kaerajahust muretainas ning keskmiseks kihiks kohupiim koos kuivatatud puuviljade ja pähklitega. See kohupiimane vahekiht ühendabki seda kooki pashaga, millele sel moel veidi teistlaadne kuju ja sisu antud.

10-12-le
Valmistamisaeg: 1 tund 30 minutit
Põhi:
3 dl täistera kaerajahu (nt Veski Mati kaerajahu)
100 g võid
1 dl pruuni suhkrut
Näpuotsaga soola
Vajadusel veidi vett
Täidis:
600 g kohupiima
4 munakollast
200 g erinevaid kuivatatud puuvilju (aprikoose, rosinaid, jõhvikaid jm), vajadusel peenemaks hakituna (nt Germund valikust)
100 g sarapuupähkleid, hakituna (nt Germund valikust)
1 sidruni mahl ja riivitud koor
1 dl pruuni suhkrut
2 sl maisitärklist
Beseekate:
4 munavalget
Näpuotsaga soola
1 dl suhkrut
100 g mandlihelbeid

Valmista esmalt koogipõhi. Selleks töötle köögikombainis kaerajahu, suhkur, või ja sool ühtlaseks. Kui segu jääb liiga kuiv, lisa veidi külma vett ja töötle, kuni moodustub ühtlane tainapallike. Suru tainas ca 24-26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhjale.
Seejärel valmista täidis. Selleks sega kohupiim, munakollased, kuivatatud hakitud puuviljad ja marjad, pähklid, suhkur, tärklis ja sidrunimahl ning –koor. Sega kõik ühtlaseks ning kalla täidis koogivormi eelnevalt sinna laotatud põhjale. Küpseta 160-180 kraadi juures ca 50 minutit, kuni täidis hakkab õrnalt pruunistuma. Vahusta munavalged ja kui need hakkavad vahustuma, lisa pidevalt edasi mikserdades suhkur. Töötle vaht läikivaks ja tugevaks. Tõsta munavalgevaht eelküpsetatud koogile, laota ühtlaselt laiali, puista peale mandlihelbeid ja küpseta 150 kraadi juures mõnikümmend minutit, kuni besee pind on kergelt pruunistunud. Jahuta veidi. Lõigates kasuta vette kastetud nuga, mis ei lõhu beseed ära.

Postitus sündis koostöös Veski Mati ja Germundiga. Retsept ilmus 2016.aasta märtsikuises ajakirjas Oma Maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.