Veidi jõulujuttu, kingisoovitusi ja imemaitsva seakülje retsept

Esileht / Määramata / Veidi jõulujuttu, kingisoovitusi ja imemaitsva seakülje retsept

Veel loetud päevad, et mitte öelda tunnid ja taas on käes jõulud. Kummaline on see, et jõulurahu termin on muutunud kohati küll äraspidiseks. Viimased päevad enne pühi on linnaliiklus umbes ja kaubanduskeskused sedavõrd ülerahvastatud, et kohati muutub katsumuseks ka tavaline poest piima toomine. Samas on painav kingimure pea kõigil kuklasse hingamas. Alati on tore midagi ise meisterdada ja siis kingiga koos ka veidi oma näppude osavust ja südamesoojust pakkuda. Ja samamoodi on tore inimesele, kelle soove ja eelistusi sa tunned, kinkida midagi sellist, millest ta võib-olla mõnda aega juba unistanud on.
Üks pood, kust ma olen aastate jooksul väga palju oma lemmiknõusid ja köögiriistu toonud, on Home Decor. Emile Henry, KitchenAid, Le Creuset, WMF jt on sellised märgid, mille tooteid ei olegi kunagi piinlik kinkida ja kes vähegi köögisõltuvuse all kannatab, teab hästi, milline kvaliteet seal taga on. Nüüd juba mõnda aega olen selle firmaga ka koostööd teinud, kuigi nende tooteid oli ka enne minu köögis väga palju – Emile Henry rõõmsad punased keraamilised potid ja muuhulgas ka fondüüpott ja tagine´i pott, koogivormid, KitchenAidi kannmikser, sinna külge kinnitatav hakklihamasin ja palju-palju muud. Seepärast sobis mulle väga hästi ka koostöö selle firmaga, sest olen eelnevalt ise ja täiesti omal algatusel päris palju soovitusi ja kiidusõnu nende kohta levitanud ning sageli just sinna poodi kingitusi ostma läinud.

Emile Herny ahjupotid on ühtaegu nii praktilised kui ka esteetiliselt nauditavad

Kui mõelda kingituste peale, mida võiks sinna otsima minna, siis kindlasti on üks ajatu klassik Emile Herny keraamiliste ahjunõude sari. Tasub otsida neid variante, millel on põhja all leegi märk, siis on tegemist nõudega, mida võib ka pliidil kasutada. Muide, kogu keraamiline sari on puhas käsitöö ja põhja alla pressitud väike number tähendab seda, et selle järgi on võimalik poti meister hiljem tuvastada (iga meister vajutab oma numbri poti põhjale). Flame märgistusega ehk siis leegimärgiga potid sobivad kasutamiseks nii pliidil kui ahjus, mis tähendab seda, et esmalt võib toiduvalmistamisega alustada pliidil (näiteks sibul praadida või liha pruunistada) ning siis kogu kupatus hiljem ka ahju pista. Ja pott ise on täpselt nii ilus, et sellega kannatab toidu ka lauale tõsta. Home Decori poes (ja veebipoes) on paljud kaubad Emile Henry teisest kategooriast ehk siis poole odavamad, kui täishinnaga tooted. Julgen kinnitada, et firma kvaliteedinõuded on sedavõrd heal tasemel, et teise kategooria alla hinnatakse kõik imepisikeste iluvigadega tooted, mis pottide ja vormide kasutuskvaliteeti küll ei mõjuta. Vahel on tõesti nii, et isegi hoolika otsimise korral ei leia tootelt mingitki defekti. Seega, hinnavõit on tuntav, kuid korraliku toote saab kindla peale.
Mina tegin EH potis seakülge. Seakülge võib samas potis teha ka SELLE suurepärase retsetpi järgi, mis on mõnusalt kodumaine variant. Minu katsetus oli insprireeritud Donna Hay ajakirjast ja pean tunnistama, et tegemist oli ühe parima seaküljega, mida kunagi saanud olend. Maitsekomplekt tuleb Aasiast, aga rikkaliku sealihaga sobitub see imehästi.

Seakülje jaoks on vaja:
1,5 kg läbikasvanud seakülge (tasub otsida turgudelt)
2 sl tamarindi püreed (nt pipar.ee SEE KASTE või siis asenda paari laimi mahla ja riivitud koorega)
0,5 dl kecap manis kastet (nt Umami.ee SEE KASTE või asenda 1 dl sojakastmega, millele on lisatud veidi suhkrut või mett)
100 g fariinisuhkrut või mett
1 dl kalakastet (päris hästi saadaval suuremates poodides)
5 dl vett
2 sidrunheina vart, peeneks hakituna (või riivitud sidrunikoort)
6 küüslauguküünt, hakituna
50 g värsket ingverit, peeneks hakituna
2 punast tšillit, hakituna
Kuumuta ahi ca 110-130 kraadini (võid veel madalamat temperatuuri kasutada kuid sel juhul pikenda küpsetamisaega). Sega omavahel tamarindi pasta, kecap manis, kalakaste, fariinisuhkur, vesi, sidrunhein, küüslauk, ingver ja tšilli. Kalla segu küpsetuspotti ning aseta sinna sisse seakülg, nahk allapoole. Kata kaanega ning küpseta paar-kolm tundi. Keera nahaga pool ülespoole, kasta liha vedelikuga ning lase veel tund-paar küpseda. Mida madalam temperatuur on, seda pikem võib olla küpsetusaeg. Madalal temperatuuril küpsetades pole samas ohtu, et liha liiga kuivaks küpseb või ära kõrbeb. Kui liha on piisavalt pehme, tõsta ta välja. Ülejäänud kastet võid vaiksel tulel veidi kokku keeta. Juurde sobib pakkuda aurutatud riisi.

Rääkides aga veel kingiideedest, siis kindlasti on üks hästi toimiv teema Yoyo teetass kas siis plastikust või metallist sõelaga.

See tass, originaalis küll loodud tee jaoks, sobib pühade ajal imehästi ka personaalse hõõgveiniportsu valmistamiseks. Selleks ei olegi vaja midagi muud, kui sobiva suhkrukogusega kuumutatud veini ja hõõgveinimaitseainet. Hõõgveinimaitseaine tuleks siis poetada sõela sisse, sinna peale kallata kuumutatud vein ja lasta veidi tõmmata. Enne jooma hakkamist võib soovi korral sisse puistata mandleid ja rosinaid ning sõel välja tõsta. Sõela hoidmise jaoks sobib sõela kaas, millele saab sõela asetada ja mis aitab laua puhtana hoida.

Lusika asemel võib aga hõõgveini puhul kasutada kaneelipulka. Mõnus personaalne jõulujook ongi valmis. Muul ajal võib loomulikult tass olla ikka teetassi rollis, kuigi kusagil ei ole kirjas, et hõõgveini ainult jõulude ajal peaks pruukima.

Lastega koos meisterdamise rõõmust jõulude ajal võiks palju rääkida. Ühe vahva ideena pakub Home Decor silikoonist tordi- ja glasuuripritse. Sellest, kuidas väikesed kokad saavad tänu mugavatele abimeestele köögis kaasa lüüa, kirjutasin SIIN. Üks nutikas samalaadne abivahend on veel väiksemas formaadis ja peenema otsikuga, mis sobib hästi just piparkookide kaunistamiseks.

Reeglina on laste jaoks veidi keeruline pritskotti kasutada. Üheaegselt nii pigistada, kätt õigesti liikutada ja siis ka glasuuri allapoole suruda on ikka päris keeruline koordineerimine. Lekue SELLE tordipritsiga saavad hästi hakkama ka pere noorimad. Põhimõtteliselt on vaja ainult pigistada.
Seega, lastega peredesse sobiks selline glasuurimise abivahend ilusti.

Ja kui juba meisterdamiseks läks, siis ühe šokolaadikuuse meisterdamine ja kaunistamine on ka päris vahva tegevust. Šokolaadikuuse valmistamiseks on abiks SELLINE silikoonvorm.

Sinna tuleb valada kokku ca 180-200 g sulatatud šokolaadi ja lasta sel taheneda. Vedelat šokolaadi oleks tark veidi vormi sees ühtlaseks koputada, et paksus ühtlane jääks. Siis tahenenud kujundid vormist eraldada, kuusk kokku panna ja kaunistada. Kaunistamiseks kasutasime sama glasuurimise abivahendit, ehk siis valge glasuuriga tegime väikese täpi kuusele ja sinna surusime ühe värvilise nonparelli. Nonparelle leiab paremini varustatud poodidest.

Selline tegevus sobib hästi veidi suurematele lastele. Tükk aega võib neid nokitsemas kohata, keel suunurgast väljas ja asjalik nohin teise tuppagi kuulda. Ja see, et kuusepuu üldvälimus on kohati veidi ….eeee….harjutamist nõudev, ei ole siinkohal üldsegi oluline. Tegemislusti jagus kuhjaga.

Seega, kes nokitsemissoovi või  mõni kingimure veel ööund segamas, siis ehk õnnestus mõni tore idee siitkaudu jagada ja veidi ka lihtsalt teavitustööd toredate ideede kohta jagada.
Ja endiselt kehtib pakkumine, et kui mõni toode Home Decori poest tellida ja voucheri koodiks “isetehtud” sisestada, saab kauba 15% soodsamalt.

Postitus on sündinud koostöös Home Decor´i poega. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.