Jäätiste hooaeg ei ole enam loodetavasti kaugel. Tark kraamib oma sügavkülma asustustiheduse veidi hõredamaks, et vajadusel kodutehtud jäätist valmistada-külmutada saaks. Loomulikult võib jäätiste valmistamiseks kasutada ka jäätisemasinat, aga samas on terve hulk mõnusaid külmutatud maiuseid, mis valmivad ilma lisavarustusega niisama sügavkülma teenuseid kasutades.
Üks selline ilma masinata valmiv jäätis on mascarpone-sidrunijäätis, millele kirsina tordil on peale puistatud pistaatsiapähkleid ja kuivatatud jõhvikaid. Minu versioonis on jäätis tehtud jäätisetordina, ehk kõige all on šokolaadiküpsistest põhi, aga tegelikult võib täitsa vabalt teha jäätise ka ilma põhjata. Maitsev jääb see igal juhul.
Põhi
100 g šokolaadi- või kakaoküpsiseid
2 sl võid, sulatatuna
Purusta šokolaadiküpsised köögikombainis ning sega sulavõiga. Suru jäätisevormi põhjale ühtlase kihina.
Mascarponejäätis
400 ml 35%-list koort, vahustatuna
100 g tuhksuhkrut
250 g mascarponet, toasoojana
1 sidruni koor ja mahl
2 sl limoncello likööri
Vahusta vahukoor koos suhkruga pehmete tippudega staadiumini. Sega toasoe mascarpone ühtlaseks ja pehmeks. Sega sisse sidrunimahl ja -koor ning limoncello. Ühenda omavahel vahukoore ja mascarponesegu ning kalla küpisepõhjale.
Puista peale peeneks hakitud pistaatsiapähkleid ja kuivatatud jõhvikaid, suru need kergelt jäätise pinna sisse. Aseta sügavkülma, soovitavalt üleöö. Enne serveerimist tõsta jäätisetort toatemperatuurile, et ta veidi pehmeneks. Lõika kuuma vette kastetud noaga.
Algselt on sellise silikoonist vormi kasutuseesmärk terriinide tegemine, mida saab samamoodi ilma kummuli keeramata puhtalt ja esteetiliselt vormist kätte ja kohe ka serveerida. Samas on selline nutikas lahendus mõnus ka nii tarrendite, jäätiste, vormide, keekside jpm valmistamiseks. Lisaboonus on see, et vormil on ilus keraamiline valge alus, millega saab toitu serveerida. Piltidelt on näha, kuidas silikoonist pehmed küljed on võimalik eraldi ära võtta ja seesama valge alus ongi komplekti enda alus. Ilus ja tõeliselt mugav lahendus!
Vasta