Klassik nii nagu sündides. Quiche Lorraine

Esileht / Määramata / Klassik nii nagu sündides. Quiche Lorraine

Mõned asjad on loodud selleks, et tulla ja jääda. Quiche Lorraine ehk eestistatuna lahtine singipirukas on üks neist, mis võlub oma lihtsuse ja veatult toimiva kooslusega. Kellele meenub kesklinna kohvikus salatipadja juurde serveeritud pirukasektor, on tõele üsna lähedal, kuid samas ka kaugel. Selle toidu juured ulatuvad 16. sajandisse Prantsusmaale Lorraine’i maakonda ning see ei olnud sugugi väga peen toit. Pigem oli tegemist toitva ja lihtsa toiduga, kuhu ei lisatud ei sibulat, juustu, köögivilju ega muud, mida sageli meil pakutavatest Quiche Lorraine’idest leida võib.

Vaidlused käivad vaid selle üle, kas originaalversiooni üldse käis muskaatpähkel ning kas sink enne pannil läbi praadida või mitte. Selles, siintoodud versioonis on siiski need kaks vaieldavat lisandit-tegevust pirukateo komponentideks.
Muuhulgas vabandan ka piltide kvaliteedi eest. Pirukad liikusid kohe peale pildistamist kodust ära sünnipäevalauale ja nende jäädvustamiseks oli mul aega heal juhul 5 minutit.

Tainas:
5 dl jahu
1/2 tl soola
näpuotsaga suhkrut
100 g külma võid, tükeldatuna
3 sl külma searasva, tükeldatuna (kui seda ei ole, lisa lihtsalt sama kogus võid)
ca 6 sl jääkülma vett
Kalla jahu, sool, suhkur köögikombaini. Lisa või ja searasv ning töötle “pulse” režiimi kasutades tainas ühtlaseks puruks. Lisa vesi ning lase purul ühtlaseks tainapalliks vormuda. Tõsta tainas kombainist välja ning sõtku jahusel laual tainas kergelt läbi ning moodusta ühtlane pall. Puista tainapall jahuga üle, keera toidukile sisse ning aseta külmkappi umbes kaheks tunniks.
Võta tainas külmkapist välja ning rulli jahusel pinnal ümmarguseks kettaks, mis on nii suur, et kataks küpsetusvormi (26 cm läbimõõduga) küljed ja põhja. Lahtirullitud tainas tõsta küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva vormi sisse. Suru tainas vastu vormi külgi. Lõika ära üle ääre ulatuvad tainaosad. Tee kahvliga tainapõhjale täkked, kata tainas fooliumiga, millele aseta kuivatatud herned, oad, riis vms. Raskusega küpsetamise ehk blind baking tehnika kohta võid lisainfot piiluda SIIT. Küpseta pirukapõhja eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures umbes 10-15 minutit, kuni tainas on küps, aga ei ole veel pruunistunud. Tõsta vorm välja, eemalda raskus ja foolium ning küpseta pirukapõhja veel paar minutit, kuni see hakkab kergelt kuldpruuniks muutuma.

Täidis:
200 g läbikasvanud suitsupeekonit, tükeldatuna
2 suuremat või 3 keskmist muna, lahtiklopituna
3 dl 35%-list koort
1/2 tl soola
värskelt jahvatatud muskaatpähklit ja musta pipart
Prae tükeldatud peekonit pannil mõned minutid, kuni see hakkab kergelt pruunistuma. Tõsta peekon eelküpsetatud pirukapõhjale. Klopi munad lahti, lisa koor, sool, muskaapähkel  ja must pipar. Kalla peekonile. Tõsta pirukas ahju  ning küpseta umbes 30 minutit, kuni täidis on kuldne ja läbiküpsenud.
Serveeri soojalt.

Retsept on väikeste mugandustega pärit Authentic French raamatust (Saveur Cooks)

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.