Hurmaa. Grillituna ja mascarponevahuga

Esileht / Määramata / Hurmaa. Grillituna ja mascarponevahuga

Talvisel värskevaesel ajal ilmub juba mitmendat aastat meie poodidesse hurmaa. Reipalt oranž vili, mille mõistmine ei ole liiga keeruline, kuid mille kasutamine vajab ehk veidi suunavaid vihjeid. Hurmaa (i.k. persimmon) on puuvili ning puu, mille otsas hurmaa kasvab, kuulub samasse perekonda eebenipuuga.
Hurmaa on igati kohane vili kevadväsimuse ja talvest väsinud keha turgutamseks. Vili sisaldab ohtralt erinevaid mineraalained, antioksüdante (mis teatavasti aitavad rakkude vananemist pidurdada) ning näiteks kiudainete sisaldus on hurmaas kaks korda suurem kui meie oma armsas õunas.

Kõige lihtsam on hurmaad süüa lihtsalt sektoriteks lõigatuna. Küps hurmaa on kergelt klaasjaks muutunud viljalihaga ning kombates pehme. Poes pakutavad hurmaad on sageli kõik veatult pringid, seega tasub kodus viljad mõneks päevaks toasooja järelküpsema jätta. Veidi üleküpsenud hurmaa muutub aga vedela tarretise taoliseks läbipaistvaks massiks, mille maitsel ei ole viga midagi, aga konsistents võib olla mõndele ebameeldiv. Hurmaa küpsemist võib kiirendada sellega, et asetada vili koos õunaga paberkotti ja hoida paar päeva toatemperatuuril.  Hurmaa vili muudab süües suu veidi paksuks, maitselt on ta kergelt magus ja kergel hapukas. Mitte liialt domineeriv ja tegelikult väga maitsev kui temaga sõbraks saada.

Üks hästi lihtne moodus hurmaad kasutada on teda meega piserdatuna ahjus grillelemendi all küpsetada ning siis koos mascarponevahuga ja pistaatsiapähklitega serveerida. Lihtne teha ja tulemuseks on üllatav ning täiesti uudne maitsekombinatsioon. Selle magustoidu jaoks tuleks korralikult küpsed hurmaad  (kombates pehmed ning veidi klaasjad) hoolikalt pesta, ristipidi pooleks lõigata ning siis õliga määritud ahjuvormi või -pannile asetada. Lõikepinnale tuleks niristada mett ning siis asetada eelkuumutatud ahju grillelemendi alla ahju ülemisele riiulile ehk võimalikjlt grillelemendi lähedale. Viljadel tuleks lasta küpseda niikaua, kuni mesi on kergelt karamellistunud ning puuvilja pind hakkab pruunistuma. Selleks kulub eeldatavasti umbes 8-10 minutit, aga igaks juhuks tasub juba varem silma peal hoida.

Mascarponevahu jaoks tuleks suhkruga vahustada 35%-line koor tugevaks vahuks ning siis sisse segada toasoe mascarpone, mis on eelnevalt pehmemaks segatud  (võib asendada ka toorjuustuga). Kogused ja vahekorrad võib igaüks endale parajaks sättida. Veidi võib lisada ka vanillisuhkrut ning maitse elavdamiseks riivitud sidrunikoor ning tiba sidrunimahla.
Grillitud hurmaad piserda sidrunimahlaga ning jahuta enne serveerimist maha. Serveeri puuvilju koos mascarponevahuga ning peale puista veidi hakitud soolamata pistaatsiapähkleid (leiab Piprapoest).
Hästi lihtne ja samas elegantne magusroog.

Unustada ei tasuks ka seda, et hurmaa on superhea vili erinevates salatites kasutamiseks.

Proovi hurmaaviile sobitada salatirohelise, avokaado, granaatõunaseemnete ning klassikalise salatikastmega. Sinna salatisse sobib imehästi lisada ka veisefileed, õrnsoolatud või suitsutatud lõhefileed, pardiliha, krevette, toorsuitsupeekoni viile või muud meelepärast.

Praegu, kui poodides hurmaaküllus silma ja meeli rõõmustamas, tasuks selle viljaga sõprust teha. Vili kindla peale avastamist väärt. Igati ilus veel pealekauba.


Grillitud hurmaa retseptiidee pärineb Martha Stewart’ilt. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.