Seda kooki jäin ma alati silmitsema kui sattusin lappama “101 Cakes and Bakes” raamatut. Tundus kuidagi mahlane ja ahvatlev. Nii oligi, kui nüüd lõpuks ja südamerahustuseks järele proovisin. Oli tõesti mõnus. Õuna magusmahlane maitse sobis kuivatatud aprikoosi ja apelsinikoore magusa mõrkjusega imehästi.
Kook ise on aga üsna lihtne vaatamata sellele, et valmistada tuleb kolm kihti.
Põhi:
100 g võid, toasoojana
1 dl heledat muscovado suhkrut
175 g jahu (mina kasutasin Rimi Eco sarja täistera nisujahu ja rukkijahu segu)
Sega toasoe või suhkruga, vahusta kergeks vahuks ning lisa siis jahu. Näpi tainas ühtlaseks ning suru siis 24 cm koogivormi põhjale ja külgedele. Torka kahvliga augud sisse, küpseta 160 kraadises ahjus umbes veerand tundi. Jäta jahtuma.
Täidis:
ca 400-500 g õunu, koorituna, puhastatuna ja tükeldatuna
0,5 dl muscovado suhkrut
150 g kuivatatud aprikoose
Kalla õunatükid kastrulisse koos suhkruga ning hauta vaiksel tulel kaane all kuni õunatükid on pehmed (umbes 10 minutit), lisa tükeldatud aprikoosid ja hauta umbes sama kaua veel. Püreeri mass. Kalla jahtunud koogipõhjale.
Kate:
1 apelsini riivitud koor ja paar spl apelsinimahla
2 dl suhkrusiirupit
8 spl kaerahelbeid
Sega katteained ja kalla õuna-aprikoosi püreele. Tõsta ahju kuumus ca 190 kraadini ning küpseta kooki umbes 20-30 minutit veel.
Jahuta veidi enne serveerimist ning paku juurde kas vanillikastet või -jäätist.
Vasta