Peperoni alla Piemontese ehk tomati ja anšoovise täidisega paprikad

Esileht / Määramata / Peperoni alla Piemontese ehk tomati ja anšoovise täidisega paprikad

See Piemonte piirkonnast pärit ülilihtne ja samas uskumatult maitsev moodus paprikaid ahjus valmistada on olnud meil ammune lemmik.

Huvitav on see, et kunagi ei söönud ma üldse paprikat ning nüüd oskan vaevu ette kujutada midagi maitsvamat üldse, kui ahjus röstitud suvine maitsetest tulvil paprika. Tegelikult tean küll, kust mu paprikapõlgus lapsena tuli: omal ajal oli suveti saada Bulgaaria pipra (vk bolgarskii perets) nimelist paprikat. See oli see roheline ja üsna murumaitseline. Ema tegi vahel kodus täidetud paprikaid nendest samadest rohelistest paprikatest ja minu meelest muutus igasugune täidis ka lootusetult mõruks ja murumaitseliseks. Ei armastanud ma neid paprikaid.
Kui aastate möödudes tulid müügile punased, kollased ja oranžid mahedama maitsema paprikad, siis hindasin oma paprikapõlguse ümber ja õppisin, esmalt vähehaaval ja hiljem juba koguseid suurendades paprikat uuesti sööma. Tegelikult mõnus vili ju! Nüüd on asjalood nii, et eelistan iga kell suheliselt tuimadele aasta läbi müüdavatele poepaprikatele just neid suve lõpus turule ilmuvaid vikerkaarevärvilisi ja ebastandardse kujuga paprikaid. Olgu või rohelised ja murumaitselised 🙂
Selle pika sissejuhatusega tahtsin jõuda välja selleni, et Piemonte paprikaid tasub eelkõige teha just hilissuvel turul müüdavatest paprikatest. Maitsevahe võrreldes tavalise supermarketi paprikaga jääb selgelt tuntav ja tugevalt turu paprika poole kaldu. No ja täidiseks minev tomat võiks olla ka päikesemaitseline, mitte verevaene talvine tomat. Lühidalt, just nüüd on hooaeg, kui võiks teha Piemonte paprikaid.
Muidu on tegemist aga tõelise mugavustoiduga, mille valmistamine on naeruväärselt lihtne.

Vaja läheb:
paprikaid, pooleks lõigatuna ning seemetest puhastatuna
väiksemaid tomateid
küüslauku
oliiviõli
anšoovisefileed
soola ja pipart
basiilikut
soovi korral mozzarella juustu
Tegevuskäik võibki alata sellest, et keera esmalt ahi 200 kraadi peale. Kalla tomatitele peale keev vesi ning lase veidi aega seista. Siis eemalda tomatitelt koor. Küüslauk koori ja lõika õhukesteks viiludeks. Anšoovisefileed võid veidi väiksemaks hakkida või peenemateks viiludeks lõigata.

Komplekteeri paprikad – selleks aseta paprika kausikujuliselt ahjuvormi, igasse paprikapoolikusse aseta mõned küüslaugud, mõned ribad anžoovist, sinna peale aseta tomat, rebi juurde veel mõned basiilikuribad. Maitsesta soola ja pipraga, kusjuures soolaga ole ettevaatlik, sest anšoovis on üsna soolane.
Nirista peale ohtralt oliiviõli. Soovi korral säti paprika sisse veel veidi mozzarellapallist rebitud tükke.
Nüüd paprikad ahju umbes 15 minutiks. Mulle endale meeldib veel küpsemise lõpus ahjus grillelemendi all veidi tumedamat jumet ka paprikatele tekitada.
Süüa võib neid paprikaid nii soojalt kui külmalt ning iga kord saab jälle imestada, kuivõrd lihtsa vaevaga nii maitsev toit valmib.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.