Kingi kiirabi. Isetehtud šokolaaditahvlid

Esileht / Määramata / Kingi kiirabi. Isetehtud šokolaaditahvlid

Vahel ikka juhtub, et valmistud pühadeks kuidas valmistud, aga ühel hetkel on ikka kõik kingivarud otsas või oled juba algselt suutnud valearvestuse teha. Hetk ahastust ja nõutust ning siis konstruktiivne pilk kodus olemasolevatele varudele, kiire tegevusplaan ja… olukord taas päästetud.

Kusjuures sel moel, et kingisaajal ei jää vähematki kahtlust, et toodud kingitusele ei ole pikalt ja põhjalikult keskendutud.

Üheks hästi heaks võimaluseks kiiresti ja lihtsalt üks armas kingipakike valmis punuda, on teha šokolaadist, kuivatatud marjadest ja pähklitest ise šokolaaditahvleid. Neid saab siis parajateks tükkideks murda, ilusti pakendada ja suurepärane maius ning armas kingitus on taaskord olemas. Aega kulub täpselt nii palju, kui on vaja šokolaadi sulatamiseks ja hiljem šokolaadi hangumiseks (talvistes oludes kulgeb viimane protseduur veel eriti kiirelt, kui toodang kohe õue hanguma viia).

Selle lihtsa kingiabi vormistamine on lihtsamast lihtsam. Vaja läheb šokolaadi – seda peaks olema ikka vähemalt 200 gr ja siis erinevaid kuivatatud marju, puuvilju, pähkleid. 
Sel korral sai tehtud kaks erinevat varianti. Tumeda, 70%-lise Odense plokkšokolaadi sisse surusin hakitud pehmeid viigimarju, metspähkleid ning veidi puistasin peale ka Taarapõllu talu mustsõstra krõbinaid, mida eelnevalt veidi peenemaks pudistasin.

Sulata veevannil šokolaad, moodusta fooliumist äärtega vajaliku suurusega “vann”, mille põhi vooderda küpsetuspaberiga. Kui käepärast on paraja suurusega vorm või anum, siis piisab lihtsalt selle vooderdamisest küpsetuspaberiga. Kalla šokolaad vormi põhjale. Tegelikult võid šokolaadi ka lihtsalt niisama küpsetuspaberile kallata ehk siis sulasokolaad ei ole nii vedel, et ta laiali jookseks. Šokolaadikihi paksus peaks olema vähemalt 3 mm. Sulašokolaadi sisse torka meelepärased lisandid ning lase siis kogu komplektil hanguda. Õues jaheda käes kulub selleks loetud minutud.

Valge šokolaadi sisse pudistasin aga vastukaaluks läägemagusele šokolaadile kuivatatud jõhvikaid, pistaatsiapähkleid (ilma soolata varianti leiab näiteks Keskturult), veidi peeneks hakitud kuivatatud ingverit ning peale tõmbasin mõned ribad sidrunikoort. Muu protseduur täpselt sama, mis eelnevalt kirjeldatud.
Kui  šokolaad on tahenenud, siis murra või lõika noaga parajad tükid ning pakenda need kas karbi sisse või keera tsellofaanist ümbrisesse.
Nii lihtne see ongi 🙂

Aga et meie pühadeaegses külluses veidi tajuda seda, et meil on tegelikult hästi läinud ja oma sooja toa, jõulukinkide ning lookas laua taga kujutame me tegelikult kogu maailma mastaabis pigem erandit kui reeglit, sättisin pildile ka oma absoluutsed lemmikud jõuluehted, mis toodud reisilt Indiasse. Puhas käsitöö, tõeliselt kaunid ja rikkalikud. Hind oli meie mõistes no umbes 30 eurosenti. Kardetavasti nende kaunite ehete tegijad oma pühade ajal lookas pidulauda ja pungil kingikotti ei naudi. Pigem võitlevad jätkuvalt oma igapäevase kõhutäie eest.
Mõelgem siis pühadeajal ka kõigi nende peale, kel ehk läheb kehvemini kui meil ja ka neile, kes vajaksid vahel pikka pai või sooja kaisutust. Ning kui endal kõik hästi, siis leidke põhjus tänulik olla ja seda mitte alati ka iseenesestmõistetavaks pidama.
Kauneid pühi kõigile!

 Retseptis kasutatud Odense tooteid jagas kasutamiseks ja katsetamiseks Kalev

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.