Mitte et ma oma vabast tahtest alati mitmeid erinevaid lihasid grilliksin, aga paraku tuleb mul lähtuda kahest vaatenurgast – üks toit, mis endale maitseks ja siis teine valik selline, mis lastele ka maitseks. Ja tuleb tunnistada, et kanafileega laste puhul alt ei lähe, eriti kui kasutada ajaproovile vastupidanud tõeliseid lemmikuid sidruni-tüümiani- ja tilli-jogurtimarinaadi.
Kellele ema… |
… ja kellele tütar |
Eks ma ikka hellitan lootust, et ükspäev muutub ka minu laste maitse lihatoitude osas veidi rafineeritumaks ja nad saavad aru, et kogu lihamaailma ei valitse mitte kanafilee, vaid sealt leiab ikka palju-palju põnevamaid algaineid grillimiseks.
Hetkeolukorda arvesse võttev grillilt tulnud lihase kraami valik sai aga täpselt selline, nagu allpool kirja pandud.
Grillitud maks Marokopäraselt ehk Boulfaf nagu Maroko tänavatel
Üks samalaadne postitus on mul juba eelmisest hooajast. See, tänavatoidust inspireeritud versioon pärineb minu suhteliselt värskest raamatust “The food of Morocco. A Journey for food lovers” ja on üks äraütlemata lihtne ja senini vaid maitsjate meeskonnalt ovatsioone pälvinud moodus maksa grillida. Ainuke erinevus eelmise hooaja retseptist on õli lisamine, mistõttu ei tule maksatükke mitte kuivmarinaadis, vaid pastataolises vürtsisegus veeretada.
Vaja läheb:
pool kilo vasika-, lamba- või noorlooma maksa (seda kraami tuleks võimalusel turult tooma minna)
1 tl jahvatatud (suitsutatud) paprikat
1/2 tl jahvatatud vürtsköömneid (Meiral juustuköömnete nime all)
1/4 tl jahvatatud tšillipipart
2 spl oliiviõli
1 tl soola
Eemalda maksalt kõik kelmed ning lõika ca 2×2 cm kuubikuteks. Sega kõik vürtsid ning lisa juurde oliiviõli. Saadud pastaga sega maksatükid läbi ning jäta ca 1 tunniks seisma. Lüki maksatükid vardasse ning grilli kiirelt kuumalt grillil (umbes 1 minut ühele küljele peaks olema piisav). Ära üle küpseta, siis muutub maks kuivaks ja tuimaks. Serveeri tomati- ja sibulaviilude ning meelepärase maitserohelisega. Näiteks roheline sibul ja koriander sobivad väga hästi. Pitaleiba või lavašši sobib ka juurde pakkuda.
Naudi. Maks on grillituna vääääga maitsev. Seda on tunnistanud isegi need, kes muidu pidasid end mitte maksasööjaks 🙂
Kanafilee tüümiani-sidrunimarinaadis
Üks igiammune lemmik ja täiesti riskivaba marinaad, mis maitseb imikust raugani. Mulle tegelikult ka, lihtsalt see ei tundu enam üldse põnev ja tahaks pigem uusi ning teistmoodi maitseid proovida.
Marinaadi jaoks läheb vaja:
poole sidruni mahl ja riivitud koor
samas koguses (sidrunimahlaga) oliiviõli
1/2 tl soola
1 spl vedelat mett
hakitud tüümiani, soovitavalt värsket
teravama elamuse armastajatele värsket hakitud tšillipipart
värskelt jahvatatud musta pipart
hakitud küüslauku (1-2 küünt)
2 kanafileed
Lõika kanafileest pikkupidi ribad (sõltuvalt filee suurusest saab kas 3-4 riba) ning lõika need siis ristipidi kuubikuteks.
Kanatükkide vahele võib soovi korral ka kirsstomateid lükkida |
Kui aga grill juba korra huugama pandud, siis tark grillmeister sätib grilli äärtesse mõned paprikad ja laseb neil seal grillida, kuni paprikatel mustjas koorik ümber. Siis tuleks paprikad veidi maha jahutada, kilekotti pakkida, et koor lahti lööks ja söestunud kiht maha koorida. Sisu ka välja ning fantastiline algmaterjal crostini, salati või ka kitsejuustu tarbeks ongi valmis.
Vasta