Grillitud arbuus Kreeka pähklite, Kreeka jogurti ja ohtra meega

Esileht / Määramata / Grillitud arbuus Kreeka pähklite, Kreeka jogurti ja ohtra meega

Mõni kooslus kõnetab kohe ja valjul häälel. Täpselt nii tegi see arbuusiretsept Gordon Ramsay “Maailma köök” raamatust. Kreekapärane moodus, kuidas esmalt arbuusi grillida või praadida ning siis mesiste karamelliste pähklite ja jogurti embuses serveerida, pani minul küll fantaasia ja maitsemeeled täisvõimsusel tööle. Ja siis ei  jäänud muud üle, kui ära oodata aeg, kus arbuusid jälle magusaks-mahlaseks muutuvad. Ühe sellise täisküpsuses korraliku arbuusijuraka tõin igal juhul nädalavahetusel koju ja sain lõpuks ometi järele kontrollida, mida siis täpsemalt see intrigeeriv kooslus endast kujutab.

Kujutas üht mõnusalt lahedat ja tõeliselt Kreekapärast magustoitu. Mina soovitan kindlasti kogu toit enne serveerimist veel vedela meega üle niristada – Kreeka üks klassikuid ehk jogurt meega, lisaks veel karamellised pähklid, hakkas sellisel moel kohe väga ilusti toimima. Hästi mõnus ja täiesti teismoodi dessert jälle püsimenüüsse juurde lisatud.

Valmistamiseks läheb vaja:
– küpset magusat arbuusi (kuna kuumutamine taandab suhkruid, siis talviste vesiste arbuusidega pole mõtet üldse nalja tegema hakata)
– oliiviõli
– paksu Kreeka maitsetamata jogurtit (kui Kreeka jogurtit ei ole saada, siis nõruta sõelal või marlis tavalist jogurtit)
– 100 gr Kreeka pähkleid
– 2 spl vedelat mett + viimistlemiseks vähemalt teist samapalju
– lusikatäis võid
– tuhksuhkrut
Esmalt valmista meest, võist ja pähklitest pähklikaramell. Selleks sulata pannil või, lisa mesi ja pähklid ja lase vaiksel kuumusel pruunistada (iirise värvi karamell on täitsa paras). Kalla saadud pähklisegu küpsetuspaberile ja jahuta. Jahtunud pähklid pudista lahti – mass ise on korralikult kleepuv ja jube maitsev 🙂
Arbuusi võid valmistada nii pliidil tavalisel pannil kui ka grillile pandud pannil või grillahju plaadil. Rest ei ole hea, siis läheb kogu mõnus mahl kaotsi.

Lõika arbuusist kas kolmnurgad või endale meelepärased kujundid paksusega ca 3 cm. Puhasta seemnetest. Kuumuta pannil oliiviõli. Puista arbuusitükkidele tuhksuhkrut ja grilli/prae mõlemalt poolt minut-paar.
Tõsta taldrikule, aseta peale korralik ports Kreeka paksu jogurtit ning pudista pähklikaramelli. Viimistle veel vedela meega üle niristades.
Maitseb täiesti üllatuslikult, tuntavalt kreekapäraselt ja meile oli selline üllatus väga mokkamööda.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.