Väike edasiarendus meie pere firmakoogist ehk pisarakoogist. Üsna sarnase retsepti riputas veidi aega tagasi ka Elis oma blogisse.
Koogi teevad võluvaks ikka need klassikalised kooslused – hapukas kreemine vahekiht, muredaks küpsenud põhi ning õhuline kerge beseest pealiskate.
Kook ise on üsna lihtne. Põhja jaoks kasutan kas valmis muretainast või teen ise.
Ise tehes kulub põhja jaoks:
100 gr võid (mina ei soovita küpsetusmargariiniga asendada, maitses on kohe vahe tunda)
1 dl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
2 dl jahu
Sega jahu, sool, küpsetuspulber ja suhkur. Sega kuivained toasooja võiga ühtlaseks massiks (kui tundub, et tainas on liiga kuiv, lisa veidi vett) ning aseta ca 30 minutiks külma. Jahtunud tainas suru küpsetusvormi põhjale ning küpseta 200 kraadi juures 7-10 minutit ehk seni, kuni taina pind kuivaks tõmbub. Pruuniks küpsetada ei ole vaja. Mina sel korral põhja ei eelküpsetanud ja nagu pildilt näha, ei läinud seetõttu kook nässu. Kallasin otse toorele tainale kohupiimatäidise. Seega saab igaüks ise valida, kumba varianti eelistada 🙂
Vahekihi jaoks läheb vaja:
3 laimi mahl (kui kasutad sidrunimahla siis piisab 1 suurest või 2 keskmisest sidrunist)
2 spl riivitud laimikoort (sidruniga siis sama kogus sidrunikoort)
300 gr (ricotta) kohupiima. Siin on kindlasti parem kasutada kreemjat kohupiimapastat teralise asemel
200 ml vahustatud vahukoort
4 munakollast
1,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 spl tärklist
Vahusta munakollased suhkruga, lisa vanillisuhkur tärklis, laimimahl ning riivitud laimikoor ja kohupiim. Vahusta vahukoor ja lisa täidisele. Kalla eelküpsetatud põhjale ning küpseta 200 kraadi juures ca 30 minutit, kuni kohupiimakatte pind hakkab kergelt pruunistuma.
Katte jaoks läheb vaja:
4 munavalget
näpuotsaga soola
1 dl (tuhk)suhkrut
mandlihelbeid
Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga ning lõpu poole hakka lisama tuhksuhkrut. Vahusta kuni läikiva ühtlase tugeva massi tekkimiseni. Kalla see eelküpsetatud kohupiimale. Puista peale mandlihelbed.
Alanda kuumus 150 kraadi peale ning küpseta kook veel ca 15 minutit.
Lase veidi jahtuda. Lõika kooki märja noaga, muidu kleepub besee noa külge.
Vasta