See on üks äraütlemata mõnus ja mahe pirukas. Eriti maitsev on just suvine variant, kui kõik juurikad ja aedvlijad on juba iseenesest magusad ja mahlased ning mahe kreemjas juust ainult võimendab hõrku maitset. Olete proovinud ampsata suvist värsket peeti toorelt? Uskumatult magus suutäis ja tavaliselt läheb umbes pool kooritud peedi kogust kokale pirukavalmistamise kõrvalt põske 🙂
Pirukas ise siis suhteliselt õrna maheda maitsega, et magusate köögiviljade kogu võlu välja tuleks.
Köögiviljadeks sobivad nii peet, porgand, bataat, tsukiini, kaalikas, kõrvits jne.
Minu pirukas oli seekord peedi ja porgandiga.
Esmalt töötle köögivilju ahjus – koori ja viiluta, laota tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, piserda peale oliiviõli ja meresoola ning aseta ca 200-kraadisesse ahju umbes pooleks tunniks, kuni ahjuköögiviljad on parjalt läbi küpsenud. Ahjus eelküpsetatud köögiviljadel tuleb eriti hästi välja magus ja õrn värkse köögivilja suvine maitse.
Taina jaoks läheb vaja:
100 gr toasooja võid
1,5 dl nisujahu
1,5 dl durum vm täisterajahu
0,5 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
ca 5 spl toasooja vett (siinkohal jälgi kogust ise, et taina paksus parajaks timmida).
Täidise jaoks:
ca 0,5 kg köögivilju (peet, porgand, suvikõrvits vm)
peotäis värsket tüümiani
2 muna*
200 ml kohvikoort*
soola-pipart
200 gr brie või camembert juustu (või ka sinihallitusjuustu, mozzarellaviile või tavalist juustu)
Sega jahud, sool ja küpsetuspulber toasooja võiga ning hakka lisama vett tainast kogu aeg sõtkudes, kuni formeerub tugevama olemisega muretaina paksusega tainas. Suru tainas ühtlaseks palliks ning aseta umbes pooleks tunniks külma.
Võta tainas külmikust, suru see koogivormi põhjale ja külgedele ning küpseta (soovitavalt raskusega) ca 10 minutit 180-kraadises ahjus.
Võta eelküpsetatud tainas ahjust välja ning lao vaheldumisi peedi-porgandi vm köögivilja viilud ja paksud juustuviilud. Pudista köögiviljade ja juustu vahele värske tüümiani lehti.
Klopi kausis lahti kaks muna, sega juurde kohvikoor, maitsesta soola-pipraga ning kalla köögiviljale-juustule peale.
Küpseta 180 kraadi juures kuni pirukas on seest küps ja pealt kenasti kuldpruun.
Serveeri koos värskete tüümianiokstega.
* võid valmistada ka piruka nii, et jätad koore-munasegu panemata. Siis suurenda veidi juustu kogust ja jahvata värsket piprart-soola otse pirukatäidise peale. Mõnus on mõlemal moel.
Vasta