Bolani ehk kartuli-koriandri täidisega leib

Esileht / Määramata / Bolani ehk kartuli-koriandri täidisega leib

Bolani e kachaloo on päris taaskord Afgaani köögist (nagu ka minu viimase aja üks vahvamaid avastusi ehk koriandri-mündi tšatni) ja tegemist on ülimõnusa tõhusa ampsuga, kus figureerib ka eesti köögi alustala ja peategelane kartul. Bolani on siis kartuli, koriandri ja rohelise sibulaga täidetud leib (i.k. bread, meie mõistes küll pigem sai või pirukas).

Tegemine liiga kaelamurdev katsumus ei ole 🙂
Vaja läheb taina jaoks:
6-7 dl jahu
2 dl toatemperatuuril vett
1 tl soola
1 spl oliiviõli
Selle etapi võib ka vahele jätta ja kasutada valmis tortillasid.
Täidise jaoks:
2 keskmise suurusega keedetud kartulit
1 dl hakitud värsket koriandrit
1 dl hakitud värsket rohelist sibulat (sh valged osad)
2 spl oliiviõli
1 tl soola
1 tl värskelt jahvatatud musta pipart
Praadimiseks õli.
Tainas tee nii, et sega jahu soolaga ja lisa vähehaaval vesi ning õli. Sõtku seni, kuni formeerub korralik tainapall (jahu ja vee kogus võib veidi varieeruda, kuna jahud on erinevad. Välja peab tulema tugeva struktuuriga tihke tainas, mida saab samas sõrmedega vajutada ehk siis mitte ka liiga kuiv-kõva). Sõtku saadud tainast 10 minutit (minul aitas sellest etapist üle saada tubli köögiabiline, kes vihaselt urisedes tainapalli nõutud aja mudis), pane siis kaussi räti alla umbes tunniks “kosuma”. Tainas peaks tulema üsna tihke olemisega.
Täidise jaoks keeda kartulid, lase veidi jahtuda, koori ja suru kahvliga puruks. Sega juurde hakitud koriander ja roheline sibul, õli. Maitsesta soola ja pipraga.
Vormi tainast jahusel tööpinnal keskmise õuna suurused pallid ning rulli need õhukeseks ja umbes tortilla suuruseks. Aseta ühele poolele täidis ning keera tainas poolkuu kujuliselt kokku. Suru ääred kahvliga kokku.

Kuumuta pannil hea sorts õli ning prae bolanisid mõlemalt poolt, kuni kuldpruuni krõbeda kooriku tekkimiseni.
Süüa võib neid nii soojalt kui külmalt. Juurde sobib hästi jogurtikaste (nt tzatziki tüüpi kaste).
Ja peale bolaniga maiustamist jääb mul üle vaid küsida, miks meie kodune köök kartulisse nii vaimuvaeselt suhtunud on?!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.